用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有寶小(跑馬地)vs蘇小vs福小offer, 點選擇? ...
go

如果有寶小(跑馬地)vs蘇小vs福小offer, 點選擇? [複製鏈接]

3間性質不同的小學, 大家會點選擇?
   0    0    0    0

補充: 家姐讀梗寶小
蘇幼生可直上蘇小, 想讀返自己校
作為我呢個懶媽, 兩個一起上同一學校就可以架輕就熟, 但考慮埋佢既意願, 就好難作決定
有沒有高人指教

cmycat 發表於 18-10-23 10:44

寶  

cmycat 發表於 18-10-23 13:47
作為我呢個懶媽, 兩個一起上同一學校就可以架輕就熟,  ...

寶小,我估大人小朋友都易撑握d

寶小

cmycat 發表於 18-10-23 10:44

都識朋友小朋友在寶小及蘇小
利申:我家族幾個小朋友都入咗福小

寶小及蘇小比到你小朋友嘅學習機會,福小一定比到(除了兩個小朋友未必能同校之外)。

但福小比到你小朋友嘅學習經驗,不論語境、活動、學校氛圍、課程,另外兩間學校一定比唔到。

回覆樓主

邊間近屋企?
當初唔入寶幼?大女也是蘇幼?

Mathew0214 發表於 18-10-23 23:06
都識朋友小朋友在寶小及蘇小
利申:我家族幾個小朋友都入咗福小

請問語境要怎麼程度才達標(普通話的話,蘇小應比其他兩所好。英語的要求,三所也不是外語學校)?活動要包括那些項目才足夠?學校氛圍(?)⋯⋯你指學習氣氛,那學習氣氛應該怎樣才好(溵烈的比較?還是輕鬆的學習?)除中英數常外,學校還應該要有那些課程(科目)呢?

樓主自己本身是蘇幼和寶小用家,應該更能體會那所學校更合適孩子和家人

cmycat 發表於 18-10-23 13:47
作為我呢個懶媽, 兩個一起上同一學校就可以架輕就熟,  ...

其實,你已經out咗福小啦⋯⋯蘇小是小孩的意願,而寶小是你和家姐(?)的意願。弟弟若很愛很仰慕家姐,跟家姐一齊返學會更開心呢!

回覆樓主

聽說蘇幼是happy school, 蘇小卻很谷,是否很不同?

回覆 Cordelia78 的帖子

她們不同幼稚園,冇讀寶幼

piyohk 發表於 18-10-24 10:29
其實,你已經out咗福小啦⋯⋯蘇小是小孩的意願,而寶小是你和家姐(?)的意願。弟弟若很愛很仰慕家姐,跟家 ...
咁福小仍未有offer 麻,有先再算😅

piyohk 發表於 18-10-24 10:29
其實,你已經out咗福小啦⋯⋯蘇小是小孩的意願,而寶小是你和家姐(?)的意願。弟弟若很愛很仰慕家姐,跟家 ...
不知道妹妹仰不仰慕家姐,她們學齡相差3年,但妹妹知道家姐是輪盡孩子,不想家姐教導功課,還説唔想讀家姐一樣既野。寶小是家姐多年的意願,爸爸亦然。我三間也喜歡,每間有利之處⋯⋯ 想盡早想清楚

echoo 發表於 18-10-24 11:04
聽說蘇幼是happy school, 蘇小卻很谷,是否很不同?
蘇幼課程是淺易的,但上寶小絕對跟得上。至於蘇小,我相信會有少少吃力,因為普通話不是我母語,英文小一用小二書,所以怕她不慣。

piyohk 發表於 18-10-24 10:22
請問語境要怎麼程度才達標(普通話的話,蘇小應比其他兩所好。英語的要求,三所也不是外語學校)?活動要 ...
我想信語境福小同蘇小都好, 一是英文, 一是普通話, 但福小較多元化.你說得對, 以個性選校而言, 估計福小應最合妹妹, 雖然車程計寶小是最遠.
‹ 上一主題|下一主題