用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只有waiting 你地會改變大抽獎策略嗎?
go

只有waiting 你地會改變大抽獎策略嗎?

會否找另類學校?
有細佬跟

jojosesame 發表於 18-10-23 08:30
會否找另類學校?
有細佬跟
Waiting 太被動。大抽我會選選穩入既學校為首選。

QQfishs 發表於 18-10-23 08:35

x2 穩陣為上

回覆樓主:

策略是由唔抽變成抽吧。。。。。。

pancake5354 發表於 18-10-23 10:24
都可以睇下你手上是有甚麽學校的 Waiting, 因為有部份直私到註册階段會call 很多 waiting 的。
至於有第二 ...
做老大真係好慘,叩門真係吾易除非識人幫手。

pancake5354 發表於 18-10-23 10:24
都可以睇下你手上是有甚麽學校的 Waiting, 因為有部份直私到註册階段會call 很多 waiting 的。
至於有第二 ...
考得多,自身壓力也大。幼師提意再讀一年k3 先再考學校,再抽獎。

細佬其實聰明同淡定一d , 面試相對有利。

有音小,另一間都應該唔會call .

pancake5354 發表於 18-10-23 23:18
大佬是否細B?  因為如無必要, 何必留班呢?

音小的話, 經驗告知會有很多 call waiting, 你可以不用太擔心 ...
9月中 不太小
音小只是waiting

jojosesame 發表於 18-10-24 00:58
9月中 不太小
音小只是waiting

睇番之前post,音小call waiting機會幾大...
大佬入直私,到細佬又煩過 入津校細佬就可以跟尾

jojosesame 發表於 18-10-23 22:56
考得多,自身壓力也大。幼師提意再讀一年k3 先再考學校,再抽獎。

細佬其實聰明同淡定一d , 面試相對有利 ...
首先你pit 開大細B問題,考慮因素去做合適你小朋友的方案,咁最主要問題是發展是否ready for 小一,咁咁你當然最好詳細地問kg 老師,現時有什麼不足,可以如何處理,你有冇時間精力,唔好自己估估下,當然亦有機會一上小一就catch up 哂所有野hunky dory,但同時ek 有人可以又唔代表自己個一定可以⋯⋯

pancake5354 發表於 18-10-24 08:29
我亦有過類似你的經驗,小朋友不是年頭B加上個性不喜歡主動講太多, 的確在面試會輸蝕點的。而我小朋友完 ...
謝謝你的分享! 感到有點安慰~
其實我明知仔性格,都不抱大希望,只想多嘗試以增加機會,另吸收經驗去幫細佬考學校。
越考就發覺呢個制度令人迷失方向,父母要真的很克制先會防止到自己變怪獸家長。

原本20分的自行校我地都放棄了,因為總覺得仔仔不適合。

呢個遊戲無標準答案,怕自己嘅選擇會影響孩子一生,比買樓仲大壓力。

QQfishs 發表於 18-10-23 08:35
甲部會點揀?
是否只能抽一次?
Repeat 不能再抽?

jojosesame 發表於 18-10-24 19:16
謝謝你的分享! 感到有點安慰~
其實我明知仔性格,都不抱大希望,只想多嘗試以增加機會,另吸收經驗去幫細 ...

又唔好甘大壓力
學校呢樣野 我覺得都要睇仔仔同學校之間既緣份
平常心

jojosesame 發表於 18-10-25 08:32
甲部會點揀?
是否只能抽一次?
Repeat 不能再抽?

大抽 - only once in life, no second time even repeat K.3