用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下點為之學術好?
樓主: fanfanboy
go

想問下點為之學術好?   [複製鏈接]

除了要學術好,小朋友還有學會簡單使用iPad,可能時間緊迫關係,部份學校是要用iPad回答問題。

回覆 retriever 的帖子

how will the school know that the kid 有閱讀習慣或愛閱讀?  I only know that Ying Wa will ask you to bring story books during second round of interview.  Seemed no school requests that in the first round.

minnamcmug 發表於 18-10-23 15:27

how will the school know that the kid 有閱讀習慣或愛閱讀?  I only know that Y ...
有,啟基first round 要帶圖書

回覆樓主:

我覺得要睇下你目標學校係邊間。我囡大致上樓上版友講既都做到了 - 英文能自行閱讀ORT stage 6-7 +完整英文句子回答關於書本既提問、能利用phonics拼讀又長又難既字、中文能自行閱讀一般童書繪本(整整A4一版字都只係唔識幾隻字)、數學20以內加減+邏輯不錯、普通話基本聽講冇問題、英文基本聽冇問題+能簡單對答。其他軟實力如專注力、坐得定、好記性、愛閱讀、拼圖7巧板強等都有齊。

今年考小,比較著重英文能力既陳守仁同福小1st round已經係unsuccessful /waiting。我估計阿囡就係衰喺英文口語唔夠流利。其他有offer/2nd in既學校,全部喺面試中都沒有太大著墨喺英文口語上(基本對答/聆聽係有,真係好基本的)。

P.S.沒考神校。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

想要資料請自行以pm聯絡,多謝合作!
(唔係搵我,搵有資料嘅會員please)

KKLmama 發表於 18-10-23 16:40
回覆 scgift 的帖子

咁叻點解唔考神校, 以你小朋友的實力, 神校收的機會十分高  ...

同EK神童比較,我囡只係好普通。而且N無人士,不敢高攀。老實說,今日看到此貼分享才知原來阿囡算學術唔錯

minnamcmug 發表於 18-10-23 15:27

how will the school know that the kid 有閱讀習慣或愛閱讀?  I only know that Y ...

丫女in福小, 自己攞圖書睇,老師叫丫女讀完成本故事書後,問返故事書內容。in CKY 時都係。

scgift 發表於 18-10-23 16:26
我覺得要睇下你目標學校係邊間。我囡大致上樓上版友講既都做到了 - 英文能自行閱讀ORT stage 6-7 +完整英文 ...

無錯。我小朋友英文閱讀比中文好,有flyers 程度,所以 tsl,福小都有。丫女話老師有問佢點解可以做得咁快

happybbg 發表於 18-10-23 18:16

無錯。我小朋友英文閱讀比中文好,有flyers 程度,所以 t ...

有flyers 好叻叻(emoji)(emoji),介晤介意說約多少shields?

sctatang 發表於 18-10-23 18:24
有flyers 好叻叻(emoji)(emoji),介晤介意說約多少shields?

14,writing 少一個。衰寫作  

happybbg 發表於 18-10-23 18:41
14,writing 少一個。衰寫作

flyers 14 好犀利(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

英文睇緊那一種書?全字的chapter books?

happybbg 發表於 18-10-23 18:13
丫女in福小, 自己攞圖書睇,老師叫丫女讀完成本故事書後,問返故事書內容。in CKY 時都係。
...

所以話面試都睇彩數,阿囡考福小時冇你小朋友的際遇。阿囡考小時每一間(如學校有提供故事書)都有自己睇書,但冇因為咁而被要求讀一整本書,更唔好話根據本書既內容提問了。阿囡既強項沒有被考,英文口語又唔夠好,所以福小只得waiting。

阿囡考某間直資小學2nd in時,被考中英文重組句子+讀了整整2本中文書+一整本英文書+根據書本內容提問。老師當下即時讚阿囡啱晒叻叻,最後有offer。

考培僑時聽聞其他小朋友大都有被考中英文認讀,但阿囡沒有被考,所以我地估計應該又係凍過水。

sctatang 發表於 18-10-23 18:49
flyers 14 好犀利(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

細B?咁勁女拔應該收啦!

回覆樓主

我覺得識讀中英文短句(四素句),識雙位加/減,少量乘數是基本入場。

沒捷徑的。K1就要開始伴讀,沒時間就可能要考慮搵人伴讀。

sctatang 發表於 18-10-23 18:49

黑白 chapter book, 不過未至於成本都係字 , 都有d圖

回覆樓主:

中文故事書真係好難認到晒啲字,好多時只能讓認得比較常用的生字。有些k3 還在"我自己會讀"果套書程度...

回覆 scgift 的帖子

如果唔包括神童,你個女學術上上。
客觀睇,覺得你女女會適合讀 KTS。當然入到兩間神校就最好。

happybbg 發表於 18-10-23 19:06
黑白 chapter book, 不過未至於成本都係字 , 都有d圖

非常犀利,應該係書不離手的小朋友了?
‹ 上一主題|下一主題