用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 9歲完全講bb話但很活躍,做咩評估啱?
go

[其他] 9歲完全講bb話但很活躍,做咩評估啱?

協康有自閉及過度~

edward1661669 發表於 18-10-22 17:21
協康有自閉及過度~

去協康會揾醫生或者心理學家做個詳細評估,知道佢有乜嘢特別嘅需要,先至可以比適當嘅訓練佢,例如:會唔會有感統/智能問題

三歲應該讀 K1 了,小朋友應該要明白老師上課的指令及有簡單的雙向溝通了。

小朋友應該同時到協康,及政府的 CAC 排期。但到 CAC 排期測試,他們會發信到幼稚園問小朋友狀況,你也應該先和幼稚園溝通你小朋友的情況,是否有問題。

因為就算協康測到小朋友有問題,也未必可以立即提供服務,因為太多人。就算能排到服務,要有心裡準備,語言治療可以是 $800/堂,而職業治療及物理治療則更貴。

而排 CAC 雖然多人,因如果測到小朋友有問題,CAC 會轉介到社署並立即安排 i, e, s 位或到校服務。而服務費用全免,直到小朋友幼稚園畢業。

拿著協康的報告到社署拿服務,未必那麼直接。始終要拿 CAC 的報告比較直接。

我會説,除了協康外,坊間也有不少私人的治療室,可以提供測試及治療。可以先問協康排期測試及提供服務的時間,這是兩組時間及排隊。如果太耐,就不要等了,要立即到私人的作安排,並同時排 CAC 的測試服務。

AndrewHo_FB 發表於 18-10-24 11:02
三歲應該讀 K1 了,小朋友應該要明白老師上課的指令及有簡單的雙向溝通了。

小朋友應該同時到協康,及政府 ...

係呀,私人中心即時做都得啦,但可以即刻有訓練都好重要,等政府真係好耐,但要預咗出面私人中心係貴囉。我覺得要兩邊同步進行,以免誤小朋友訓練嘅黃金期。