用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大明年起開設全港首個人工智能課程 DSE數學至少考獲5 ...
go

中大明年起開設全港首個人工智能課程 DSE數學至少考獲5級   [複製鏈接]

香港中文大學明年起將開設5個新本科課程,包括全港首個人工智能工程學士課程。

香港中文大學(中大)今日(20日)舉行本科入學資訊日,中大明年起將開設5個新本科課程,包括全港首個人工智能工程學士課程,其中「人工智能:系統與科技」由計算機科學與工程學系開辦,名額30人。課程要求申請者在文憑試數學科中考達5級成績;若只考獲4級而其他各科表現優異,學院亦會再作考慮。

中大表示,為解決現今社會對人工智能相關專業人才的龐大需求,該課程讓學生獲取構建人工智能系統、並可從大量信息中分析和推斷知識的能力,4年的課程將涵蓋機器學習、智能嵌入式系統、人機交互、和大數據分析等專題。除了課堂學習,學生亦可獲實習和到海外交流的機會。

另外,中大社會科學院將於下學年首度開辦4年制數據科學與政策研究學士學位課程,名額20人。中大社會科學院院長趙志裕教授表示,將全方位培育學生成為數據科學家、政策倡導者,並成為公私營機構羅致的對象,而畢業生出路多元化,他們可在政府機構、本地及國際非政府組織、政策智庫組織、顧問公司、跨國公司、科技及科學公司等不同的領域發展事業。

中大早前宣布,明年起工程學院及理學院將彈性收生,學生若在文憑試中至少選修3科STEM類選修科目,如物理、化學等之中,取得至少共3粒星,即使未達最低入學要求「3322」,兩學院將會特別考慮其入學要求。

中大協理副校長兼入學及學生資助處處長王淑英表示,彈性收生政策的學額動用教資會容許的4%彈性學額,以及該學年放棄學位學生產生的學額。她表示,新政策是針對香港中學和課程生態的優化安排,暫未有推展至全校的打算,又說「原意不是影響其他大專院校」,但樂見學界齊心。

2    0    0    0

回覆樓主

十分熱門的科目,唯一擔心是有沒有經驗豐富的教授

我覺得讀呢門,去外國會好的。

台大都好,係美國專家回流教既

Sophie0804 發表於 18-10-22 10:24
十分熱門的科目,唯一擔心是有沒有經驗豐富的教授

中大已經有幾個世界好出名的大學教授,其中一位湯顯鷗教授已經創立了一家獨角獸企業 - SenseTime,人面識別系統,自動駕駛,圖像處理,AR!

另一個中大電腦系的國內學生在STP,16年已經成立一問應用Al於 medical imaging,是香港第一間這種 start up。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-22 11:34
中大已經有幾個世界好出名的大學教授,其中一位湯顯鷗教授已經創立了一家獨角獸企業 - SenseTime,人面識 ...

咁中大BEng課程係咪實用過港大嘅BA Sc?

LingChiBaBa 發表於 18-10-22 11:44
咁中大BEng課程係咪實用過港大嘅BA Sc?

BEng 跟 BSc 冇乜分別!

我只是講中大 Al 師資的例子而已。

港大工程學院亦有勁人,亦有 start up 公司,我識的是在其他領域,例如生物材料,特別的人工關節等等,分別落戶科技園及數碼港。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-22 11:50
BEng 跟 BSc 冇乜分別!

我只是講中大 Al 師資的例子而已。

但係港大唔係工程學院搞喎。港大係BA & BSc跨學科,所以我先問BEng會唔會實用D。

LingChiBaBa 發表於 18-10-22 11:55
但係港大唔係工程學院搞喎。港大係BA & BSc跨學科,所以我先問BEng會唔會實用D。
...

我沒有深入了解到,不便置評!

誇學科是大勢所趨,掛扣在什麼學院可能是資源及行政方便!

例如中大FinTech 有工程加商學院,但掛在工程學院!

回覆樓主:

其實呢,中大呀中大,工程學院件貨,以前係LV, Gucci,依家變咗Balxxo,檢討下自己發生乜嘢事,社會發生乜嘢事,同政界教育界睇吓點補救。而唔係將仲有少少 綽頭既科目Fintech,AI獨立上市呃學生。遲D中國可能比美國制裁禁出口CPU,仲可以開個Department of Microprocessor。呢D科目以前本來就係CS/CSE其中一個stream,要有成就,首先學生就要打好computer science個底。

ANChan59 發表於 18-10-22 11:34
中大已經有幾個世界好出名的大學教授,其中一位湯顯鷗教授已經創立了一家獨角獸企業 - SenseTime,人面識 ...
其實要好睇課程教D乜

始終AI係大課題, 人面辨識, 可以係用 Image Recognition (仲可以再分2D/3D), 或者其它方式

AI基本原理, 實際上N年嚟都係一樣: 如何讓電腦可以透過自我學習, 再把學習既嘢應用番出嚟

以前CPU同Memory太貴, 所以AI發展極慢, 依家乜都平咗, AI就算用以前古老既學習方式, 能力都會有大幅提升.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-22 13:40
其實要好睇課程教D乜

始終AI係大課題, 人面辨識, 可以係用 Image Recognition (仲可以再分2D/3D), 或者其 ...

所以我話已經有教授人材在香港,只是好多人不知道,以為 Al 是新嘢!

JustAParent 發表於 18-10-22 13:34
其實呢,中大呀中大,工程學院件貨,以前係LV, Gucci,依家變咗Balxxo,檢討下自己發生乜嘢事,社會發生乜 ...
識CS唔會攪得掂Microprocessor

Microprocessor係好基本是IC組合開始, 仲要係用Machine Code, PLC Programming 同 Assemble Language Programming. 現今CS應該唔會教呢D (以前應該都無乜CS教),

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-22 13:52
識CS唔會攪得掂Microprocessor

Microprocessor係好基本是IC組合開始, 仲要係用Machine Code, PLC Programm ...

我答你以前有。100%!

所以有D野,自作孽,不可活。

ANChan59 發表於 18-10-22 13:49
所以我話已經有教授人材在香港,只是好多人不知道,以為 Al 是新嘢!
AI 其實幾十年前已存在, 只不過以前發展成本太高, 所以不少只係概念性既嘢.

雖然依家發展成本低咗, 科技進步咗, 所以發展快咗.

但我唔認為香港會有幾多人係認真去發展, 大部份其實都只係掛 AI 之名去圖利

JustAParent 發表於 18-10-22 13:53

我答你以前有。100%!
請問以前邊間大學/理工既CS有教到呢D呢?

我認識既, 都只係教吓Basic, Pascal, C, C++........ Engineering科反而有教

hkpapa852 發表於 18-10-22 13:56
請問以前邊間大學/理工既CS有教到呢D呢?

我認識既, 都只係教吓Basic, Pascal, C, C++........ Engineering ...

中大

我都係唔好再講落去,費事比人叫我阿伯。

JustAParent 發表於 18-10-22 13:58
中大  

我都係唔好再講落去,費事比人叫我阿伯。
IC......

我又唔介意人地點叫我, 其實有時我仲懷念以前用14.4k modem上BBS既年代

hkpapa852 發表於 18-10-22 13:54
AI 其實幾十年前已存在, 只不過以前發展成本太高, 所以不少只係概念性既嘢.

雖然依家發展成本低咗, 科技進 ...

我又覺得俾機會人哋試吓,可能殺出一條血路,乜都唔試,香港死路一條,淨係金融同地產。

當然,一定有人借機會呃呃騙騙,但又不能因為怕而乜都唔敢做。

我係曾經生産過BB聲吱吱聲modem嘅亞伯.遲做好過冇做,要加把勁追,希望香港00後有多的熱誠同抱負嘅年青人.
‹ 上一主題|下一主題