用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有無自行提名香港資優教育學苑?
go

請問有無自行提名香港資優教育學苑?

今年自行為10歲仔報左香港資優教育學苑,有幸已通過第一關考試。我見學苑要求提供好幾份資料作甄選之用,但除了考試成績表外,其他我完全唔清楚可以點做。小朋友揀嘅係科學系,請問有無過來人可教我點寫觀察報告,搵邊個做推薦人,仲有其他文件要點搞? 我報左星期六講座想了解多d資料,但怕等到星期六我準備唔切呢d資料在限期前交俾學苑。謝謝!

回覆 Freesia_cat 的帖子

幾年前幫阿囝報時,都是報數學及科學系。當時除學校成績外,還有報讀過之中大資優課程。觀察報告只是寫自己對孩子觀察到的特質,推薦信則請當年的班主任寫。

YanKanMom 發表於 18-10-22 14:46

幾年前幫阿囝報時,都是報數學及科學系。當時除學校成績外,還有報讀過之中大資 ...

請問觀察報告要點寫,有無字數限制,或者中/英文限制?

我仔只係上過坊間一些科學課程,咁要提供上課證明定點呢?

謝謝!

詳細情況已不大記得。記憶中有提阿囝是中大資優課程學員,觀察報告用中文寫,無特別理會字數,只是把自己與丈夫觀察到的特質寫下。

YanKanMom 發表於 18-10-23 10:47

詳細情況已不大記得。記憶中有提阿囝是中大資優課程學員,觀察報告用中文寫,無 ...

謝謝! 我今日會去聽講座了解多d要求。請問交嘅文件是否會直接影響小朋友甄選結果? 其實會唔會甄選過程中落選嘅情況? 因為唔知道佢嘅甄選準則係咩。謝謝!

這個問題我就不大清楚了。我孩子無做IQ測試,無特別參賽戰績,學校成績OK,有讀過中大資優課程,加上我們觀察到的特質,也被取錄了,我猜入去門檻不算太高。但每次報讀學苑面授課程時皆需再答題甄選,會否被取錄除了答得好與否外,還要看看該課程的熱門程度。

YanKanMom 發表於 18-10-29 12:22

這個問題我就不大清楚了。我孩子無做IQ測試,無特別參賽戰績,學校成績OK,有讀 ...

咁可能要求有變啦!因為上星期六聽講座,佢地話要續會員資格,只需要第一年參加至少一次面授課程,之後每年至少參與一項活動(不一定要面授課程)就可以了。佢無提過要年年再reassess,唔知係咪變左玩法呢?

你嘅小朋友有一直續會嗎?

上文我說的不是reassess,是講每個面授課程的基本要求啊。孩子暫時仍是會員,如要繼續,需每年參加課程或講座,那要看有沒有適合而他又喜歡的課程/講座了。

YanKanMom 發表於 18-10-29 13:01

上文我說的不是reassess,是講每個面授課程的基本要求啊。孩子暫時仍是會員,如 ...

即唔係面授課程後要再評估有無得留低,而係想要揀某個面授課程前要答題以取決是否可參加該面授課程嗎?我之前誤會係前者,sorry!

咁其實易唔易join面授課程呢?你嘅小朋友對佢嘅課程又有咩評價呢?謝謝!

Freesia_cat 發表於 18-10-29 13:19
即唔係面授課程後要再評估有無得留低,而係想要揀某個面授課程前要答題以取決是否可參加該面授課程嗎?我 ...
基本上現時自行提名都收,可能未係太多人自行提名,
而面授課程的答題我相信未必取決是否可參加面授課程,除非答到離晒題。我小朋友會簡答一下,未試過參加唔到。

Freesia_cat 發表於 18-10-29 13:19
即唔係面授課程後要再評估有無得留低,而係想要揀某個面授課程前要答題以取決是否可參加該面授課程嗎?我 ...
是的,答問題是為了報面授課程。難不難入應要睇課程的受歡迎程度。我孩子參加過的面授課程中,有一兩個比較投入喜歡,其餘一般。

持之以恆 發表於 18-10-29 13:48
基本上現時自行提名都收,可能未係太多人自行提名,
而面授課程的答題我相信未必取決是否可參加面授課程, ...

但今年無論學校提名同自身提名都放寬了人數,但又唔知最終取錄幾多,又擔心自身提名會否較學校提名蝕底,所以有點擔心最終入唔到,因為小朋友好希望可入到。

YanKanMom 發表於 18-10-29 15:46
是的,答問題是為了報面授課程。難不難入應要睇課程的受歡迎程度。我孩子參加過的面授課程中,有一兩個比較 ...

我見佢介紹有好多唔同類型嘅面授課程,其實係搵咩人教呢?我聽過係大學助教授課,唔知係咪真。

阿囝上過的課程中,老師有來自中學某科主任、某3D印刷公司職員丶博物館職員等。

Freesia_cat 發表於 18-10-29 12:31
咁可能要求有變啦!因為上星期六聽講座,佢地話要續會員資格,只需要第一年參加至少一次面授課程,之後每 ...
近來又有講座?什麼講座來的, 九月我和仔才聽完資優學苑一個講座。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 18-11-1 22:28
近來又有講座?什麼講座來的, 九月我和仔才聽完資優學苑一個講座。

是剛剛通過網上測試後,講解要提交咩文件供甄選的講座。

YanKanMom 發表於 18-11-1 22:19

阿囝上過的課程中,老師有來自中學某科主任、某3D印刷公司職員丶博物館職員等。 ...

咁都叫係搵專業人士,都ok呀!

請問暑假時的網上測試已經出結果?無收到學校通知,是否未通過測試?

LeeCC 發表於 18-11-4 07:37
請問暑假時的網上測試已經出結果?無收到學校通知,是否未通過測試?

上個月月中左右,無論自身定學校提名已出哂結果。合格嘅今個月尾前要提交文件進行甄選。我朋友係經學校提名,係經學校通知,然後家長要交資料俾學校提交。如果你未知結果,最好快d問學校,因為你至少要交觀察報告及前兩年成績表,都要時間準備。

Freesia_cat 發表於 18-11-4 08:30
上個月月中左右,無論自身定學校提名已出哂結果。合格嘅今個月尾前要提交文件進行甄選。我朋友係經學校提 ...

什麼觀察報告?