用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 abrsm改期
go

[音樂] abrsm改期 [複製鏈接]

請問:下一考期是4/5月,報名時是否能指定月份?
如果收到準考證知道不能出席,到網上改期,容易嗎?

0    0    0    0

fany 發表於 18-10-21 15:31
請問:下一考期是4/5月,報名時是否能指定月份?
如果收到準考證知道不能出席,到網上改期,容易嗎?

我印象中報報名表上有月份揀,但cover大約兩個月eg early Sep to Oct 之類。
改期比較麻煩,要睇有冇另一考生有你所需相近的時間,考試地點又係想改期。如果改,你set得越多限制就愈難有人可以對調。
未試過網上改,試過親身去考試局申請,排隊。

思澄爸爸 發表於 18-10-22 07:59
我印象中報報名表上有月份揀,但cover大約兩個月eg early Sep to Oct 之類。
改期比較麻煩,要睇有冇另一 ...

謝謝回覆!

不知4/5月考試是否可以選?可指定5月考嗎?已知學校4月有至少成個星期境外活動

思澄爸爸 發表於 18-10-22 07:59
改期比較麻煩,要睇有冇另一 ...
而家考試局進步咗,ABRSM 試可以係網上申請改日期,打入哂考生資料同日期範圍丶考試地區,有合適嘅slot 便可以即時確認,付款後便完成,自己打印新嘅 confirmation 帶去考試當日,考試局”唔會”再寄另一張新嘅准考證。
我九月成功將阿女嘅十一月初嘅ARSM 小提琴試改咗係十月考咗。

jellomama 發表於 18-10-24 13:43
而家考試局進步咗,ABRSM 試可以係網上申請改日期,打入哂考生資料同日期範圍丶考試地區,有合適嘅slot 便 ...

Thanks for sharing! 我會照報,希望一切順利!

回覆 fany 的帖子

因為4-5月只得2個月,所以是沒有得選月份的。今年起,已可網上申請改。好似收$350手續費 (hkeaa 網站有提及費用,可能我有錯誤,請自行查正) ,改到先收費用。如果你自行找到同樂器,同級數的與你對換也可以(當然事後要通知考試局)

Gina11 發表於 18-10-24 21:02
回覆 fany 的帖子

因為4-5月只得2個月,所以是沒有得選月份的。今年起,已可網上申請改。好似收$350手續 ...

謝謝回應!最擔心俾$都冇time slot可改。希望幸運派個好日子!
‹ 上一主題|下一主題