用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

acqueen 發表於 18-10-22 10:24
我都有類似經歷,又係問你想考乜,我個囡2歲都未有呀,我點會一黎就同佢定乜路,傳統名校,新派直私,國際學校呢 ...

想當年我去完LH open day都覺得太深,幼稚園教precipitation, condensation, 呢d想當年我中學先學既野。
但我都有報亦有int, 校長interview都有問想target咩小學呢個問題,我真係唔識答,心想幼稚園未番就要諗定小學? 好X線。
但最終有offer亦accept左,主要因為名氣同親朋戚友既好評,當初只係抱住試讀心態,如果讀左一年唔啱就轉,反正K都打算再考過。
但小朋友so far番學真係好開心,亦好鍾意番學,仲鍾意過以前番既happy school, 暫時N班學既野都算淺(顏色,形狀,1-5),但聽聞K2開始會教得深。

rchan1 發表於 18-10-22 15:45
反而我覺得呢間係「以香港小朋友為本的學校」,在現實與理想取得平衡。香港教育呢條路,除左學術知識之外, ...

我記得面試時校長問我點睇愉快學習同追求學術兩者,我真心覺得兩者其實無抵觸,有愉快既學習環境先會學得快學得好,如果唔係,唔通唔愉快既學習環境先更有助學習? 所以我唔覺得學得快/深入就一定等於無童年/可悲,如果真係讀得咁慘,應該好多人會轉校/劣評。

fadgare 發表於 18-10-22 20:18
我覺得係睇你好唔好彩撞到咩老師,冇話邊間幼稚園一定好

無錯,每間學校都有好同無咁好(唔敢講差)既老師,每升一級又會面對新既老師。
有人話名幼老師白鴿眼(因為唔憂收生),我都試過面試時有咁既遭遇,但我有朋友讀龍幼亦話老師好串(因為唔憂家長投訴),所以真係好睇個人遭遇,我亦覺得無一間學校係十全十美。

karllambb 發表於 18-10-23 08:26
我覺得連happy school都唔會有呢類有教無類

無架,係香港唔會有呢類老師

樓主小朋友應該未入學,所以樓主係從好理想既層面去睇,學校要有教無類,幼師要啟發學生,盡展潛能。
現實係點,其實考過幼稚園就會知。

eg_mere 發表於 18-10-23 08:50

好幸運我在香港讀書時遇到的都是有教無類的良師益友, 不只 ...

樓主可否分享下自己讀邊間幼稚園? 一間咁好既幼稚園,我相信好多家長都會有興趣。

jimjimjim 發表於 18-10-23 18:31
回覆 wg_ann 的帖子

repeat N at LH?

唔算repeat,因為係大B, 唔係超大

tomatojuice 發表於 18-10-25 11:15
對於一間幼稚園,深唔深,只係睇佢教科書就得?

作為一個用家話你知,LH的書,睇落深,但學校的教程,根本 ...

LH係活動教學,所以上堂唔駛用書,d書係俾家長喺屋企伴讀(讀唔讀隨你),亦唔駛帶番學校。
課程簡介會講明N班d書好多字係俾家長睇,幫家長同小朋友伴讀時講解,唔係要小朋友從書中識字。
大家如果就咁睇本書就以為係要N班識晒d字係有d誤解,d字其實係俾家長睇用黎講解故事(啱晒唔識講故事既家長)。

wpc666 發表於 18-10-25 11:28
當年我的想法同樓主一樣,希望小女有個快樂童年。我選了happy school. 在K3時參觀小學發現功課太淺可能適應 ...

其實我覺得在香港,幼稚園同小學既教學模式好似有好大既鴻溝(龍校除外),即使考入直私,都唔代表可以放鬆,反而係另一個挑戰既開始,身邊有唔少例子都有適應既問題:
1.九龍塘名幼(谷)考入九龍塘私小(谷),放學後留校課外活動加學樂器加星期六番學校補英文,另加功課默書,日日都好忙,大人細路都頂唔順,想轉校。
2. 學券happy school考入二線私小,功課唔算多,但奈何小朋友功課要大人講解先識做,又做得慢,唯有一放學就去補習社,至少叫有人教功課,雙職家長放工後再跟默書或溫習。

wg_ann 發表於 18-10-25 13:06
其實我覺得在香港,幼稚園同小學既教學模式好似有好大既鴻溝(龍校除外),即使考入直私,都唔代表可以放 ...

3. 九龍塘名幼叩入二線津校,weekend功課十幾樣,仲要每份係做幾頁紙,除左星期五晚叫做可抖下,基本上星期六日都留喺屋企做功課。
‹ 上一主題|下一主題