用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

eg_mere 發表於 18-10-21 21:47
大家有冇諗過咁様被谷的小朋友, 20年後出黎會變成點? 而家都有好多工作係由AI取代, 將來工作要更多人才去創 ...

鬼唔知咩,讀私校唔外補唔走火入魔我覺得中庸選擇

總好過k2,3 happy school, 但一至五補足中英數

而且我都成日負面情緒,但我細個窮,無上過興班補習班,阿媽連我間中學係band 幾都唔識,更不會迫我。所以...負面情緒同細個學乜好似無乜關係。

eg_mere 發表於 18-10-22 08:52
以我於職場所見, 我好相信一個人只要找可自己喜歡做的事, 保持熱誠便能成功, 為社會貢獻。現在教育只是催谷 ...

我小朋友兩歲時都係咁諗....希望你之後唔會同我一樣被環境影響到變...

記住,而家係全日制,同我地當年好唔同
又請記住,求其讀二線係好大可能仲谷過一線

acqueen 發表於 18-10-22 10:24
我都有類似經歷,又係問你想考乜,我個囡2歲都未有呀,我點會一黎就同佢定乜路,傳統名校,新派直私,國際學校呢 ...
呢間我老公當年同大仔去面試,佢都係好唔鐘意
其實我見讀呢間ge小朋友都勁外補....好顛

acqueen 發表於 18-10-22 10:47
係呀,我都聽人講其實都係要勁外補先有好offer。不過st cat都好多人話要進補,現今世代無乜唔進補都有好offe ...
he observed the teacher was quite fake. but just his feeling

高0媽媽 發表於 18-10-22 17:11
其實坊間有好多happy School 標榜以兒童為本。仲要係優質免費教育。但奈何好多家長對呢類學校冇乜興趣,參 ...

so true, frankly i m similar to those parents you mentioned... i previously blamed those parents pushed their children to learn ahead ... well.. my child is K2 now and i m sorta doing it now... i hate to do so, while at the same time, i AM so afraid no primary school offer or draw a tier 2 (often using stupid way to "die push" students), tier 3 (many SENS) school next year.... !! Btw, even happy private or direct subsidized school like HKUGA, you still need to have a not that basic knowledge!!!
The HK education is simply training the parents to be a "monster" as you have no choice!!

MrsPerthLiu 發表於 18-10-22 23:12
我明白你意思。

不過你講嘅情況,happy school 都有可能發生吧⋯⋯

我覺得連happy school都唔會有呢類有教無類

無架,係香港唔會有呢類老師

水皮仔 發表於 18-10-24 10:02
如果真係Lx學校,又真係感覺不到可怕小朋友放學日日玩,功課10分鐘內完成(包括開心畫畫填埋色)深唔深睇每 ...

我小朋友唔係讀你個間,但知普遍私幼都係教完你明就明,唔明都無所謂,無所謂壓力

真正嘅壓力係迫到你識,要跟上,如果唔係就勸退。好多小學都係咁,樓主舊時未遇過可能佢係叻叻學生

prswinki 發表於 18-10-24 13:27
同意。我而家間私幼好happy, K2 先開始執筆。我個仔而家日日返K1 都好開心。但係點知有今年K3家長已經報料 ...

對,手持15分等運到呢點係會令所以家長都慢慢變顛

回覆 pancake5354 的帖子

dont believe in networking!!! i have friend who is promoted to big 4 partner now, already changed!! changed to be friend with more upper class people!! its so naive to believe in networking!!  benefit works only in "mutual benefit"!!

prswinki 發表於 18-10-24 19:12
咁細個邊有networking。只能講入直私或者國際啲家長教養同經濟能力好啲,小朋友可以喺一個好啲環境長大。 ...

我係回應一位話‘在出門靠朋友的前題下, 我會覺得父母花錢在直私中小學, 唯一給予小朋友最大得著就是有多點機會認識將來有大機會點去到上流社會的同學。 這點我是認同的...’

我就係唔認同至要打一堆話...

tomatojuice 發表於 18-10-25 11:30
我家族有好幾個同齡的小朋友。
SC,KM,KV,GH ,迦南,樂基都有。
我地比較過每月課程大網,教材,甚至學 ...
咁邊間最深?
又邊間跟到係唔洗外補?

wpc666 發表於 18-10-25 11:28
當年我的想法同樓主一樣,希望小女有個快樂童年。我選了happy school. 在K3時參觀小學發現功課太淺可能適應 ...
so true, that's what i am so afraid right now. 我夠想小朋友開開心心, 我又做少啲野.現實係二三線一樣谷, weekend 17樣功課, crazy!! 樓主話佢遇到, 仲要係求其樓下, 但我樓下個間咪就係weekend 17樣功課囉!! 點搵? 樓主又唔肯分享!!

993rs 發表於 18-10-25 13:26
平心而論啦,香港讀書既競爭程度,令我聯想起幾廿年前系外國讀書,想入 medic 既要做 top 0.x%,同宜家幾千 ...

very well said haha
those said "let the kid grows" are mostly holding 25 marks to not bad schools lor
or, the kid is maths (etc) gifted

janicelwy 發表於 18-10-26 12:34
回覆 tomatojuice 的帖子

係囉,我覺得好悲哀,大部份既人都係主流教育,但好多專家都話國際好國際好,唔 ...

執行者(即老師校長)也有關係,我小朋友讀私幼k2,中文老師係一筆出左少少都圈,英文net就係咪都tick, 俾足三個印仔。我小朋友而家好鐘意做英文功課,但就成日避中文功課

hkpapa852 發表於 18-10-29 08:41
只能說, 今時不同往日.

20/30年前以前, 中五畢業出嚟工作, 仲有選擇, 今時今日呢?
well said

eg_mere 發表於 18-10-31 00:29
https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/186303478920506/
read this

要play hard, work hard, not just play without work.
‹ 上一主題|下一主題