用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

打左一大段最後都 delete 左。只想講,呢度有唔少過來人,當初心態同樓主差不多,我都係。但你去到升小你就明。

另外想為呢間幼稚園平反一下,佢有能本事將一d深既課程,編成有趣既[糖衣陷阱],令小朋友學得開心,其實你應該多謝佢既心思,呢樣其實都係教育應有既一部份。學習並非每刻都有趣,你上到小學或以上,再悶既課程都係咁讀,再唔會有[糖衣陷阱]。

條條大路通羅馬,樓主既立場其實冇錯,呢間幼稚園亦冇錯。若果堅持要 happy,你有必要睇前幾步條路點行。

hkpapa852 發表於 18-10-25 10:15
會報得2X間學校去考小一既人, 本身都有問題 (其實佢可能根本都唔知自己想要乜, 只好咪執輸囉!)

去讀邊間幼 ...
呢兩年報 2x 間真係好正常喎,上年龍年,今年有唔少做左大龍b。
我 so far 報左21間,單係 interview time 撞時間、或太趕的都冇左5間;3間 rejected;1間收左;12間等緊,當中真係想要的只有5間,包括DB,其它係比佢熱身,有心儀offer就收工。最終有 offer 機會當有50% 已算唔錯,DB打定輸數,即係話其實我最多只會收到2間心儀小學 offer。

consider 我小朋友非首名、冇靚地址、冇得跟阿哥家姐;時間太趕的我都唔會去、一日有3場的我只揀兩場、中間比小朋友訓個覺先再出發。除非你 target 聖三一之類(無貶低既意思,學校有愛心,但事實上係相對易考入),否則 YW、Paul boys、GT、APS、KTS、SFA、RC、CKY好多人想要,但中簽率加埋都冇50%

而且實際會去 interview 的,通常都少過實際報名的。上面講的事主第一次玩,報得多其實唔出奇,真係去咁多先有問題

tomatojuice 發表於 18-10-25 11:30
我家族有好幾個同齡的小朋友。
SC,KM,KV,GH ,迦南,樂基都有。
我地比較過每月課程大網,教材,甚至學 ...
中文最深應該係 KM?英文SC?

tomatojuice 發表於 18-10-25 12:31
其實呢幾間,都差不多。
好難比較邊間難d。

我所理解,KM、KV 既風格比較接近,而課程有少少你追我趕咁,越來越深。
當中有辣有唔辣,小朋友 assessment 真係好多野要溫習,但有津小既老師對我明言,係對呢班小朋友有所「期望」,意味若要扣門點都會有少許印象分優勢。

平心而論啦,香港讀書既競爭程度,令我聯想起幾廿年前系外國讀書,想入 medic 既要做 top 0.x%,同宜家幾千人爭百幾個位差不多。

我好想知,呢度覺得可怕既家長,有幾多人係:
- 名校 old boys/old girls?
- 有阿哥家姐已入心儀小、中學?
- 小朋友好醒或資優級別?
- 預算報 international sch?
- 會真係放棄 Maryknoll而入天虹?

如果以上答案全部「否」的話,我都好希望聽下你意見,還有咩方法可以令小朋友愉快學習?

tester5 發表於 18-10-26 19:04
回覆 Kangaroojoey 的帖子

唔好灰心..

什麼類型既學校,只要按小朋友既能力、興趣、性格,配對好;家長知道自己做緊乜,唔好盲目,我覺得就唔需要理其他人做緊乜。

小朋友主動學習,happy school 其實冇問題。實實在在,谷既名幼對升小根本就冇 guarantee;神校亦有收happy school 小朋友

要唔要谷,真係好睇小朋友性格。

我大既小朋友,點氹點迫都唔會睇書、學習好被動,谷既學校對佢發展有一定保障。唔係佢唔叻,只係並非屬於香港教育制度下的叻。我唔谷佢,應該留緊班。

相反,個細既性格截然不同,佢自理好強,所有野都想自己做。系我完全冇理過佢學習既情況下(大部份時間要放系大果個既學習),唔駛我煩做功課、睇書、溫習。過去兩年都係 honored student。 我真係冇谷過佢喎。

系學習上擺脫唔到一樣野既係,你越鐘意睇書、睇得多越有利、越唔需要外力谷。我相信睇書既投入同學習成果係成正比,所謂唔谷、愉快學習,只係你小朋友肯睇書,只係你未見過一d搵枝槍指住都唔肯睇書既細路。

一個極端d既例子,有朋友既細路,佢最愛既娛樂就係睇書、智力遊戲,跟同齡小朋友一齊玩玩具覺得悶。父母冇「谷」、冇考 cert 架,如果考,我好肯定佢有出面所謂 flyer 以上既能力。當年佢盡收神校 offer。街外人睇咪就係「愉快學習」下入神校既例子。

最重要知自己想點、為咩而做。我話我報21間小學,好多人都覺得我癲,但我有我原因,按住我地既需要、能力而安排,冇 overload 我小朋友,何況最終有去 interview 亦只係得50%。唔好因為人地都做而做,唔好因為人地唔做而自己唔做

tester5 發表於 18-10-29 12:54
其實, 我兩個也不是主動拎起本書的乖學生, 現在高小有時間都係打機, 睇電視. 始㚵只係普通小朋友.
你的孩 ...
每個小朋友都係獨特各有優點,絕對冇誰家的孩子較優秀。你的小朋友有能力系學業上後來居上,足以証明你既方法係正確、小朋友亦係可造之材。
我只係想樓主知道,以小朋友為本既教育,唔等於玩樂,反而正正同你一樣,搵一個合適、有趣既方法令小朋友學習;而樓主所講既幼稚園亦只係做緊正確既教育工作。話「可怕」有點兒離地。
‹ 上一主題|下一主題