用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 粉嶺安基司vs大埔英藝
go

粉嶺安基司vs大埔英藝 [複製鏈接]

我想問下各位媽媽有沒有小朋友讀過?
我仔仔有粉嶺安基司international pm offer 同大埔英藝international am offer ,
邊間好啲?會點choose?
Thanks~

1    0    0    0

Piggyball 發表於 18-10-20 21:30
我想問下各位媽媽有沒有小朋友讀過?
我仔仔有粉嶺安基司international pm offer 同大埔英藝international  ...

我也有這兩個offer, 與妳一樣, 安基司下午, 英藝上午或全日。我會選安基司, 報英藝是做back up。

安基司好似HAPPY D

Rila168168 發表於 18-10-24 19:57
我也有這兩個offer, 與妳一樣, 安基司下午, 英藝上午或全日。我會選安基司, 報英藝是做back up。
...

點解安基司會好啲?升小學邊間好啲?
我見到英藝嘅排名好似高過安基司,點解個個都揀安基司?
Thanks

zukieem 發表於 18-10-30 15:36
安基司好似HAPPY D

雖然我都想小朋友開心,但係又唔想太happy。
安基司係好happy? 學唔學到野? Thanks

5tgb    發表於 19-3-17 09:08

回覆 Piggyball 的帖子

安基司是粉嶺,英藝是大埔,你是北區或聯和墟?  如果住大埔會揀大埔3間安基司之一。

安基司人人都話課程淺,happy,升到小一需要時間適應。遇到不少大埔安基司學生,都能說流利英語,比大埔英藝出色。

要happy的會揀安基司,要谷的會揀英藝,因為大部份家長認為涵接小一較好。全港

那麼多學券幼,難道又適應不到﹑

涵接不了

嗎? 個人認為

這所謂

涵接,只是食老本。到小一下學期,或最遲小二,學券幼的都能追上來了,根本這種 '優勢' 不算什麼,只是在讀幾年時候,見到家長們自我感覺良好。

升小方面,主要看你想讀什麼小學,多數讀這兩間都打算讀津小的,而津小大抽獎是跟住址的,除了第一輪自行可以交跨區之外。至於直私,見過2年畢業分佈,每年只有幾位畢業生最終入讀直私。

5tgb    發表於 19-3-17 09:08
‹ 上一主題|下一主題