用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 傳統小學轉國際學校
go

傳統小學轉國際學校   [複製鏈接]

請問有冇過來人分享下由傳統小學轉讀國際學校?我仔而家讀緊傳統學校小一,功課多,教既課程深同教得好急,冇俾小朋友消化,諗緊轉國際學校或較少功課學校。

Target ESF 或 KCIS,係咪好難插班入呢?
   7    0    1    1

chiki 發表於 18-10-19 23:18
請問有冇過來人分享下由傳統小學轉讀國際學校?我仔而家讀緊傳統學校小一,功課多,教既課程深同教得好急, ...

唔知你小朋友英文程度如何,因為始終英文有三年距離,面試最重要係英文,數學我諗一定冇問題(一定比讀開國際小朋友叻)
如果因爲英文唔達標,可以考慮Delia,佢哋有專為英文跟唔上小朋友惡補英文班,我有朋友上左一年Delia後再考其他國際最終搞掂,FYI only,Good Luck

pat1668pat 發表於 18-10-21 23:05
唔知你小朋友英文程度如何,因為始終英文有三年距離,面試最重要係英文,數學我諗一定冇問題(一定比讀開 ...

多謝分享,如果要英文好流利對答,我仔應該做唔到,再加上佢係慢熱型,面試未必表現得好

Delia 入學要求是否低啲?如果轉唔到其他國際學校,值得原校升上?

chiki 發表於 18-10-22 08:28
多謝分享,如果要英文好流利對答,我仔應該做唔到,再加上佢係慢熱型,面試未必表現得好

Delia 入學要求 ...

係唔係易啲真係唔太清楚,不過我朋友都係插班入去,佢話佢當時同校長傾多過小朋友同校長傾,所以似佢被interview多過佢個仔
如果你想清楚啲可以要求佢俾個School tour你,好多學校都會願意幫你安排。

chiki 發表於 18-10-22 08:28

Delia 入學要求 ...

esf requires kids to be native

我建議你去唔好咁大競爭嘅國際學校操好英文先, 咁如果有得面試就唔好浪費個機會

請問有冇過來人分享下由傳統小學轉讀國際學校?我仔而家讀緊傳統學校小一,功課多,教既課程深同教得好急, ...

我覺得如果轉國際學校有小一開始轉會好啲,我個仔啱啱插班讀第二間國際學校,再大啲如果轉其他國際學校就會好難,因為英文程度要高,有小培養一路讀上去係最好我個仔亦都係小一今年,同埋今年龍年啲學位都好緊張

ramuza 發表於 18-10-22 22:13
esf requires kids to be native

我建議你去唔好咁大競爭嘅國際學校操好英文先, 咁如果有得面試就唔好浪 ...

請問邊間國際學校競爭比較冇咁大?我打過去某啲學校問,waiting list 有150人....

同埋傳統學校轉入國際學校,雖然功學壓力少左,但會唔會有其他問題?例如適應,紀律,行為上等....

chloe.k 發表於 18-10-22 23:08
我覺得如果轉國際學校有小一開始轉會好啲,我個仔啱啱插班讀第二間國際學校,再大啲如果轉其他國際學校就 ...

你仔仔係幼稚園開始讀國際學校?

chiki 發表於 18-10-23 11:06
請問邊間國際學校競爭比較冇咁大?我打過去某啲學校問,waiting list 有150人....

同埋傳統學校轉入國際 ...

試下新學校Stamford, Malvern, Shrewsbury,應該易啲,最好現在插,不要再等一年了

我小朋友之前讀Kcis , 細囡讀esf小學, 可以分享下interview ~

kcis ~ 衹考小朋友,英文上年開始有小量筆試 (Eng and Math) , 英文能力溝通到~吾洗native,吾出聲怕羞多數吾得

ESF ~ 考小朋友英文作文,oral(有問有答) 約半小時內完成,大人要見校長 (問左10條8條問題),感覺esf 要求英文流利

marcuseunis 發表於 18-10-23 11:38
我小朋友之前讀Kcis , 細囡讀esf小學, 可以分享下interview ~

kcis ~ 衹考小朋友,英文上年開始有小量筆 ...

請問兩個小朋友考year幾呀?

新校,主要在九龍/新界區

marcuseunis 發表於 18-10-23 11:38

kcis ~ 衹考小朋友,英文上年開始有小量筆 ...

ESF不嬲強調,” we teach in English , not teaching English”

swarovski2011 發表於 18-10-23 11:40
請問兩個小朋友考year幾呀?

大嗰個當年考KCIS, 冇passport 考Y3 等左10個月,囡考Esf Y5 等左4個月

marcuseunis 發表於 18-10-23 11:47
大嗰個當年考KCIS, 冇passport 考Y3 等左10個月,囡考Esf Y5 等左4個月

讀開國際學校嗎?

marcuseunis 發表於 18-10-23 11:47

其實係要咩國家passport?

回覆樓主

英文不足夠流利建議試新校或提供ESL課程的學校,再報心儀學校等call interview。在LS時間愈長英文差距愈大。

150是KCIS?

附近有ESL課程的學校:KIS , Delia太古 https://www.delia.edu.hk/ESL-KE.aspx

新校中Stamford有EAL/ALP:https://www.sais.edu.hk/curriculum/english-support-programs。

提供English Support課程的學校對英文要求低,但並非間間有位,有的也需要排。

另,去年有英文不太好的小孩轉到DBIS,informal interview,學校幾乎只面試了家長。

LS P1等於IS P2, 正常IS P1已經要流利英語溝通, 睇得明簡單英文, 年尾會要求寫到簡單句子.如果小朋友冇準備, 考到入去都冇幸福, 反而家搞到更大壓力.
入LS或IS一早要買定離手, 好難當係避風塘.

回覆樓主:

.....
‹ 上一主題|下一主題