用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱弱一問
go

弱弱一問 [複製鏈接]

請問報什麼學校須要整profilio?

報直資和私校?

自行果2間又須要嗎?

thanks  
   2    0    0    0

organizer 發表於 18-10-19 09:51

報直資和私校?

不用做,跟申請表指示照住做便可。

醒目開學勳章 王國長老

報直資和私校?
整定無問題, 但最終要睇返學校要求收乜野資料.

有 d 學校會限幾多張紙, 要既資料限左 P4 打後, 咁你就要按要求再執.

整左個種係度, 方便左執右砌.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-10-19 09:58
整定無問題, 但最終要睇返學校要求收乜野資料.

有 d 學校會限幾多張紙, 要既資料限左 P4 打後, 咁你就要按 ...

thanks

回覆樓主:

我果時自行同直資都有學校要交的,所以, 早啲做定先好啲。做定叩門都有機會用到。

醒目開學勳章 王國長老

29XX86 發表於 18-10-19 17:25
我果時自行同直資都有學校要交的,所以, 早啲做定先好啲。做定叩門都有機會用到。
...
我囡 P.4 時開始做, 一有資料就 update excel file, 變左唔使一次過做餐死, 其實都叫 hea 住做.

到 P.6 自行時睇住學校要求執藥咁執, 要 P.4-P.6 成績既, 咪 save as XX school profile, 跟手加加減減, 個 file 同時留黎叩門用, 睇返已經畀左咩資料, 有咩要影埋落去.

file 做定係等自己唔使到開波時拿手唔成勢.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-10-19 17:46
我囡 P.4 時開始做, 一有資料就 update excel file, 變左唔使一次過做餐死, 其實都叫 hea 住做.

到 P.6 自 ...

我都係咁呀,做得好輕鬆,我應係五年班下學期可始做,見加下一張加下一張獎狀,好有滿足感。大豐收係六年班畢業禮,但用唔到,不過用唔到好過用得到。

醒目開學勳章 王國長老

29XX86 發表於 18-10-19 18:43
我都係咁呀,做得好輕鬆,我應係五年班下學期可始做,見加下一張加下一張獎狀,好有滿足感。大豐收係六年 ...
最最最重要就係用唔同既 file 做 filing, 校內一個, 校外一個.

另外就係好重要既一樣, 全部 scan 晒落電腦, file 名要清楚, 要邊張 print 邊張, 要做到一頁 6 張證書咁, 可以用 word 砌圖咁砌返出黎.

所以前期功夫做晒, 殺到埋身唔使煩咁多.

miriam 發表於 18-10-19 18:47
最最最重要就係用唔同既 file 做 filing, 校內一個, 校外一個.

另外就係好重要既一樣, 全部 scan 晒落電腦 ...

你一開六咁勁,我一開四渣,我交表時,校務處職員讚我做得地整齊企理,佢地對正本好容易。

29XX86 發表於 18-10-19 19:46

你一開六咁勁,我一開四渣,我交表時,校務處職員讚我做得 ...

請問有format嗎?

organizer 發表於 18-10-19 20:11
請問有format嗎?

去dgs download佢地係application form la,成份樣辦係到~~~

mcl203 發表於 18-10-19 20:38
去dgs download佢地係application form la,成份樣辦係到~~~

thx!!!

報直資和私校?

私中(中學很少是私校)、直資、自行(官津)其實沒硬性規定要做porfolio, 大部份填完申請表即可.但在這過程中家長/同學總會有些資料想再給學校,所以都會做一份.

印象中好像有個別學校的申請表十分簡單(如SPCS - 即使portfolio也是很簡單), 那如沒有portfolio, 就沒法加入學生資料了.

提出一下: 與申請小學不同, 升中的portfolio 很少人做太多美工, 只要清楚則可.如上面有人說, 填完DGS/HY 那些報名表, 基本上就是一份portfolio 了. 至於小學時家長都會加一封covering letter, 申請中學時亦有些做, 不過我聽過的是不做較多.

joeyxlma 發表於 18-10-22 17:17
私中(中學很少是私校)、直資、自行(官津)其實沒硬性規定要做porfolio, 大部份填完申請表即可.但在這過程中 ...

thx!!!!
‹ 上一主題|下一主題