用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 香港八大公立院校 科系強項知多少
go

香港八大公立院校 科系強項知多少 [複製鏈接]

http://www.nh.edu.hk/best-university-subjects-hong

2016年的資料

2    0    0    0

我以為浸大傳理系好出名?

Yanamami 發表於 18-10-19 08:42
我以為浸大傳理系好出名?

如無research degree,難以在國際學科排名佔一席位。國際科目排名並不是比量1st degree的價值。

王家爸爸    發表於 18-10-20 18:51

回覆樓主

What’s Norton House?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-20 12:14
What’s Norton House?

好似係補習社,見過小巴上廣告

poonseelai 發表於 18-10-20 12:49
好似係補習社,見過小巴上廣告

哦,咁有代表性要貼出嚟!

我成日都唔明,這處講嚟講去都是學士學位為主,講什麼排名。香港學生都不肯,不敢講硏究院,這些排名只為祖國學生服務,但香港家長就好鐘意這類排名,真係要幾荒謬有幾荒謬!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-20 12:56

我成日都唔明,這處講嚟講去都是學士學位為主,講什麼排名。香港學生都 ...
情況就好似用玫瑰崗中學、九龍塘中學既排名去判斷讀唔讀佢哋既小學部。

我成日都唔明,這處講嚟講去都是學士學位為主,講什麼排名。香港學生都 ...

事實確實奇怪,這些千奇百怪的排名,就連香港各間大學都喜歡放在校網的當眼處,不知用意何在?

就連HKU也放在成就指標一欄,真奇怪。
https://www.cpao.hku.hk/firstandforemost/rankings

tiantiangood 發表於 18-10-20 22:26
事實確實奇怪,這些千奇百怪的排名,就連香港各間大學都喜歡放在校網的當眼處,不知用意何在?

就連HKU也 ...

因為一般家長及UGC喜歡這些排名。

ANChan59 發表於 18-10-20 22:41
因為一般家長及UGC喜歡這些排名。
明白

tiantiangood 發表於 18-10-20 22:26

就連HKU也 ...

或許是給海外或內地學生看。正如本地學生選擇Exchange時,都會考慮目標大學的ranking或subject ranking。

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

ChiChiPaPa 發表於 18-10-21 13:22
或許是給海外或內地學生看。正如本地學生選擇Exchange時,都會考慮目標大學的ranking或subject ranking。
...

我不知道你有沒有看到過 exchange 大學提供的學科,是好基礎的,可能跟主修關係好細,而且不是所有科目大學會認可學分。要有心裡準備是大學遊學團!

你又看看海外名校,勁的學系提供什麼學科給 exchange student 。

唔怪得知, 我表弟向大陸讀完大學, 都要碌出泥入HKUST再讀,
畢業后留港工作, 話人工高大陸好多, 唔捨得回袓國

ChiChiPaPa 發表於 18-10-21 13:22
...

agree, 呢排名低嘅外國學校 基本上都冇人吼

TwinWong 發表於 18-10-24 15:03
唔怪得知, 我表弟向大陸讀完大學, 都要碌出泥入HKUST再讀,
畢業后留港工作, 話人工高大陸好多, 唔捨得回袓 ...

仲要可以申請居留權
‹ 上一主題|下一主題