用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 撞tsl 2nd in
樓主: To@Yoyo
go

sfa 撞tsl 2nd in   [複製鏈接]

tinon2005 發表於 18-10-19 17:40
SFA 2ND IN 約900人, 收大約180人
TSL 2ND IN 約600人, 收大約165人
收生人數差唔多, 但TSL少300人競爭

去年sfa offer group有超過400位。
sfa有超發offer

MillieLin 發表於 18-10-19 17:58
sfa有超發offer

太好了我小朋友有機會了

musicfreer 發表於 18-10-19 10:42
如果想第時插班其他學校, 假設喺兩間都考級5內, 邊一間認受性比較高啲?
Sure SFA插班勁D!每年SFA 頭果一批都是去考插班,女的去St Mary, 男的去LS, DB. 反而好少聽TSL 年年有人考插班。當然,要做到SFA 頭5並不是一件易事!

To@Yoyo 發表於 18-10-18 16:19
有冇人同我一樣(emoji)
當年我們是先去SFA, 早D去,可以早D完。之後趕過去TSL, 都趕到!

LittleButter 發表於 18-10-19 21:54
當年我們是先去SFA, 早D去,可以早D完。之後趕過去TSL, 都趕到!

請問點樣可以比原定的面試時間早d入去sfa呢?

beacondad 發表於 18-10-19 22:43
朋友成功由sfa插入maryknoll and dgjs,   因為佢覺得除咗學術外,應該亦有時間發展自己嘅興趣, sfa真係太瘋 ...

犀利! 你朋友喺sfa 大概考第幾?

MillieLin 發表於 18-10-19 17:58
sfa有超發offer

會發多一倍位甘多?!還是媽媽加爸爸在group 嗎?

若是真,就太好了,機會又大點點

朋友成功由sfa插入maryknoll and dgjs,   因為佢覺得除咗學術外,應該亦有時間發展自己嘅興趣, sfa真係太瘋 ...

唔覺sfa只係讀書讀書再讀書!sfa有好多野玩的!

TSL 真係開心,讀落小朋友應該唔會想轉校。

LittleButter 發表於 18-10-19 21:54

請問有無人知SFA  2nd in 要幾耐時間?

sa316 發表於 18-10-19 22:46
請問點樣可以比原定的面試時間早d入去sfa呢?
其實已經是兩年前的事,印象有點模糊,如有講錯,希望其他父母可以幫忙更正。我記得SFA 2nd in每段時間也是有好多人,所以我早D去排隊,首先問下可否早少少入去面試,若果不可以,至少也可以成為自己原本那一段時間的最早頭幾位,因為始終早考就期望早d考完嘛!當然,最好已經預先準備好了車/的士/Uber, 立即點到點到TSL 啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

SFA係私小,可抽獎,所以offer量已預d人抽到獎放位,多幾多唔知,double.... 我個人覺得合理

SFA 小一考頭10 (近年去到~15) 都有機插LS/DB
女仔2x都仲可以轉到GH
我仔嗰年~10 去St Mary, 亦聽過前人10名內,但去唔到MCS,最係天神收

一心想轉校,記得報d比賽,數學人可試越級報奧數,我眼見越級後都有頭幾名嘅...簡直係男校通行証!
恐龍家

msyoyolam 發表於 18-10-19 23:32
唔覺sfa只係讀書讀書再讀書!sfa有好多野玩的!

同意,小朋友有得玩定冇得玩,係家長的選擇,同學校無關

小曳人 發表於 18-10-20 06:39
SFA係私小,可抽獎,所以offer量已預d人抽到獎放位,多幾多唔知,double.... 我個人覺得合理

SFA 小一考頭 ...

請問去gh 那位現在如何?因為gh 一樣咁谷,好似冇乜分別

回覆樓主

TSL其實一點也不輕鬆,要讀得好的話都要投放好多時間心血努力。

bearbee004 發表於 18-10-20 10:14
TSL其實一點也不輕鬆,要讀得好的話都要投放好多時間心血努力。

講個校名出嚟又有好多人識的學校,其實都唔可能會讀得好輕鬆。

小曳人    發表於 18-10-20 18:56
小曳人    發表於 18-10-20 18:56

要輕鬆,正路唔會揀没有中學既小學。

msyoyolam 發表於 18-10-19 15:11
唔好話級五,喺sfa考班五,你去邊度都得
以插班能力,sfa 認第二冇人敢認第一,但班5 都去到ls, dg/mcs 就少少難以至信,若有,可能是有其他特異功能

MrBeast 發表於 18-10-20 16:12
以插班能力,sfa 認第二冇人敢認第一,但班5 都去到ls, dg/mcs 就少少難以至信,若有,可能是有其他特異功 ...

班5大約級20名內,讀到畢業己有好多選擇,選校策略正確,SJC 己可穩入、DBS 機會不低、LS 每年得3、4個位,要級10先穩陣; 女仔讀到畢業考級20,HY、DGS機會不低!
‹ 上一主題|下一主題