用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 中學程度的數學競賽,有甚麼是不限年級小學生亦可參加? ...
go

中學程度的數學競賽,有甚麼是不限年級小學生亦可參加? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

world class test

全港青少年數學挑戰賽
http://www.hkymc.com/pastresult.html
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

drchung 發表於 18-11-16 17:56
當小童被過份灌輸高人一等的態度去學習時,萬一產生了歧視他人的習慣,就會得不償失。大家或要小心。 ...
你有遇過呢d case嘛?!
只係好奇...
因為眼見越級又有獎嗰班,的確係超乎常人,唔需要用越級去証明自己能力,同級比賽經已橫掃,無人能及,而且,佢地去比賽係去玩~

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

drchung 發表於 18-11-22 16:15
問題是限級參賽的。
但就是不說明:
1. 每個問題和本地課程的關係。
2. 每個問題和當代社會潛在但具體的貢獻是甚麼。
3. 失敗者除參考每個問題先備解法,還可如何增潤一己數學能力。

或許就是以上各個重要原因,本地學校課程,公開試,師訓和教育研究一直也沒有全數採納吧。情況就如數獨遊戲。
其實有很多比賽和測驗的數學問題也有以上缺陷,影響不了具體數量學生對學習更艱深數學知識的熱情和動機。

部份學校更以學生獎項代表校內教師的課室教學能力或學校獨有貢獻,使家長混淆。大家小心
多謝意見,我真係無發現呢d野... 因為去比賽係當去玩
我地只會因為奧數同本地課程無關,而從不訓練奧數,但其實非奧數嘅數學比賽,又同課程幾有關係呢?有需要有關係嘛?

其實其他比賽項目,e.g. 圍棋,都係以年級、年齡、棋力去分組,呢個係分組方法
在我,數學比賽一樣,分組後,跟同組比試能力
可能我地學校攞獎嘅大多係插班生,校內名列前茅嘅又係插班生,起碼自己人會明白唔關學校事,但學校都會為攞獎特別要求某d學生參與比賽... 家長唯有盡量配合,但圈子裡面嘅家長都知:好多比賽攞獎,都係學生同家長嘅功勞,只有少數學校會加操. (e.g. 聽聞YW 會响數學比賽前加操,所以佢地橫掃好多比賽)

btw, 各下唔同意參加數學比賽?
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題