用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 中學程度的數學競賽,有甚麼是不限年級小學生亦可參加? ...
go

中學程度的數學競賽,有甚麼是不限年級小學生亦可參加? [複製鏈接]

drchung 發表於 18-11-16 17:56
當小童被過份灌輸高人一等的態度去學習時,萬一產生了歧視他人的習慣,就會得不償失。大家或要小心。 ...
有道理,歧視他人既另一面係害怕被歧視。歧視他人既小朋友,跌底咗以後會有心理壓力,比較難爬起身,呢樣就更加會得不償失。

waiwaidad2 發表於 18-11-24 14:35
你講我不明白. o甘哲學! 如果照你講, IMO 可以沒有價值. 全完沒有一點點應用和社會價值. 叫你做証明, 那有 ...
IMO有無價值其實好睇小朋友,如果小朋友可以從中搵到樂趣,就有應用同社會價值。

小曳人 發表於 18-11-23 07:13
多謝意見,我真係無發現呢d野... 因為去比賽係當去玩
我地只會因為奧數同本地課程無關,而從不訓練奧數,但 ...
我認同你既從不訓練奧數

drchung 發表於 18-11-28 12:06
在網上找到一個小學程度的奧數課程,單憑內容描述所涉及的情景,很大部份極其量是叫小學生加快去學部份中 ...
其實要操練,已經有問題。

drchung 發表於 18-11-28 17:20
最慘的是市民所交的稅,要在被迫不可問責這類課程的社會價值和後果下,例如:https://www.hkage.org.hk/b5 ...
呢樣真,其實唔單只數學,大部分hkage課程設計都唔係咁好,所以我小朋友都只係參加佢哋既比賽。

waiwaidad2 發表於 18-11-29 11:05
想問下香港那裡資優課程辨得比較好呢? 最好是免費.
問題係點解需要讀所謂既資優課程?如果小朋友願意讀深啲既話,大可以真真正正咁讀深啲,唔需要一個好聽既課程名稱。坊間唔少免費既課程,例如可汗學院既影片,基本上從中學到大學,甚至研究院都有。

Pauline_CC 發表於 18-11-29 13:17
HKUST dual program好唔好呀? 它是給學習能力高既學生去讀高年級課程.
個個人情況唔同,好難話好唔好。其實主要考慮點係,時間有無更好既地方可以花?但係記住,係從小朋友既角度睇,唔係家長既期望。
‹ 上一主題|下一主題