用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園
樓主: rubywylam
go

根德園   [複製鏈接]

jwingbb 發表於 18-11-5 12:14
我都冇留意份表格喺小組面試後有冇被記低任何嘢。至於貼紙顏色唔關事啦,成張貼紙都係密密麻麻唔同顏色既哈 ...
我都覺得貼紙顏色未必關事, 因高檯老師問我仔, "你自己揀紅色架?" "係咪因為你中意紅色" 咁樣~

回覆 HomemadeMom 的帖子

我住大埔。我覺得係求其搵野問下

回覆樓主

無叫我仔唱歌,高檯老師又無問野,睇黎都無機啦

rubywylam 發表於 18-11-5 12:15
呢間學校係咪無校巴架?我出學校門口,見到有個人派保母車單張。唔同區去根德園幼稚園有不同司機電話號碼, ...

有校巴

回覆 joystarjoy 的帖子

一啲都唔FAR, 我亦好肯定佢有校巴。我有朋友住荃灣, 之前2個囝(呢家升小了)都係根德, 都係坐校巴。2年前, 因為我大仔KINDERGARTEN轉咗校巴公司, 唔肯去FEI NOR SHAN, 有個同學仔阿媽幫佢個囡轉咗去根德, 就係因為有校車到!

UNLESS, 出年突然無咗....

joystarjoy 發表於 18-11-5 12:27

我住大埔。我覺得係求其搵野問下

咁多人排住隊見主任,佢啲問題一定要同之前起碼兩組唔一樣吧,咪俾後面既聽到晒唔公平呀,所以我覺得似係咩都問下

唔會無校車,見佢有自己車隊,佢係話我住個度,校車到唔到,問我點,我答揸車
佢比我女糖,我女比番佢,佢問係米好小比糖佢食,之後就問我

見你地個個都係一坐低就不停問家長,完全唔知問小朋友咩,我分享下:
我行到去同我地打招呼,坐低。對我的老師完全唔理我,阿女老師不停問,問左2-3題,我個個都唔理我,係甘低頭寫,於是我唯有加入阿女,阿女唔係點講野,我就encourage 佢講,到差不多完先問我點解選依間學校,介片未。有問我女唱唔唱歌,女無唱。

我個位老師年紀較大

回覆樓主

我哋in果時,反而老師等我仔做咗幾個tasks先問我嘢,佢一路睇我仔一路寫嘢。之後就問我問題,不過好似趕收工咁,問完我就聽到我仔唱緊歌,拎貼紙就完成。

回覆樓主

有冇話幾時出result?
亞仔喺高枱果陣有點頭同多謝老師,老師仲好好笑容,希望有機啦

回覆樓主

冇叫唱歌又點睇?點解有啲會叫唱,有啲又唔叫唱嘅?

回覆樓主

我覺得高枱老師好高高在上咁,我女有啲反應唔黎,唉,根德園可以拜拜架啦

之前有NEWS講過, 高枱那位係校長. 不過我覺得應該唔係

racoy 發表於 18-11-5 10:53
反而會唔會小朋友單對單見老師時做得好,高抬老師唔駛考多次,如果麻麻就比多次機會佢,睇佢答唔答
我大女 ...

我都覺得高枱係俾機會d中規中舉既小朋友去突出自己。
如果做task嗰part已經好高分,或者太低分,老師可能唔再問。話曬每個round都有咁多小朋友。
如果全部都由主任再問咁多問題就好難夠時間in 下一round d人。

回覆樓主

我大仔係細b,當年表現麻麻,係怕醜d但都有唱到歌。去到高枱無問佢野,只拎糖後謝謝bye bye . 最後果然bye bye 了,沒有offer.

回覆 anyapple 的帖子

但表格無分數老師點判斷再問或不問
我個ROUND好多小朋友有問
因為我排最後等拎糖
不過都聽不到老師問什麼
老師最後只問名字 年齡和食左飯未
都好難再突出自己

回覆樓主

我小朋友做晒所有task有唱歌
排隊等高枱檯老師時,前面係有問問題架
但到我地咩都無問,咁即無機會?

KatieSo11 發表於 18-11-5 14:54
回覆 anyapple 的帖子

但表格無分數老師點判斷再問或不問

我大仔嗰陣老師有mark記號,唔記得圓形定三角形。今年就好似唔覺有野mark .
高枱老師可能唔係靠小朋友答既野。有經驗既老師可以在好短時間分辨邊d係佢地想要既學生。
每年都好多人估有乜準則。到出offer時又有好多人話估唔到自己小朋友有offer .

anyapple 發表於 18-11-5 15:26
我大仔嗰陣老師有mark記號,唔記得圓形定三角形。今年就好似唔覺有野mark .
高枱老師可能唔係靠小朋友答 ...

我感覺高枱老師只是寫些remark
不是特別計分 有問無問分別不大
計分還是主要看分組答問和指令環節
那些老師經驗也很豐富
另外也看家長填的問卷吧
取錄不取錄很多因素
小朋友盡了力便可以了

KatieSo11 發表於 18-11-5 15:34
我感覺高枱老師只是寫些remark
不是特別計分 有問無問分別不大
計分還是主要看分組答問和指令環節

以我經驗, 高枱的主任/老師再問,而小朋友表現都ok的通常都有offer.
‹ 上一主題|下一主題