用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校變成討厭學習地方
go

名校變成討厭學習地方

值得大家反思,想給子女什麼教育
https://www.sundaykiss.com/341458/blog_sundaykiss/%e5%82%b3%e7%b5%b1%e5%90%8d%e6%a0%a1-%e8%bd%89%e8%ae%80-%e5%9c%8b%e9%9a%9b%e5%ad%b8%e6%a0%a1-%e6%b8%9b%e5%a3%93/9/

所以話沒有最好的學校,只有最適合的學校。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

每次見親呢類文章只有一個想法......
點解細個唔俾心機讀書,今日仔女咪有得選擇囉(無錢講咩選擇)

情況同「想入間輕鬆嘅小學所以幼稚園要谷一谷佢」一樣咁講唔通,但就係現實

唔好打頭

MrBeast    發表於 18-10-17 08:39

朋友係國際學校工作,
現實係怪獸父母入侵國際學校,
好多港人父母投訴學校少功課教得唁夠深

mch411 發表於 18-10-16 10:37
朋友係國際學校工作,
現實係怪獸父母入侵國際學校,
好多港人父母投訴學校少功課教得唁夠深 ...
咁攪笑,多功課咪嚇走的紅鬚绿眼家長.

王家爸爸    發表於 18-10-16 14:42

現實係小朋友個個資質唔同, 在名校讀唔掂家長往往歸咎於學校, 更甚是妖魔化學校, 所以以前我好怕子女入名校, 但體驗過後發覺好多名校都是好學校

MrBeast    發表於 18-10-17 08:38

咁就係,人夾人,學生夾學校,免强冇幸福,放番的位比其他"夾"嘅學生.都係好事.

回覆樓主

又係呢尐煽情嘅文章~全篇文章都用主觀角度去描述自己女兒嘅遭遇,簡單用三言兩語講述轉去讀國際學校就係解決問題~如果咁易就可以解決讀書問題就好喇!呢個世界掩耳盜鈴家長實在為數不少。

問題核心在於家長。

其實重質的功課需要更多的精力和時間。

NeoMom 發表於 18-10-16 10:44
現實係小朋友個個資質唔同, 在名校讀唔掂家長往往歸咎於學校, 更甚是妖魔化學校, 所以以前我好怕子女入名校 ...
其實名校之所以可以多年屹立不倒,一定有自己的獨到之處。家長,小朋友有幸入讀,又可以“夾”到,才可發揮最好的效果

回覆 NeoMom 的帖子

同意, 外間講到勁谷嘅學校又真係唔係想像中咁谷, 反而係從學生角度出發去安排學習同活動~~~

Soundervolt 發表於 18-10-16 10:52
又係呢尐煽情嘅文章~全篇文章都用主觀角度去描述自己女兒嘅遭遇,簡單用三言兩語講述轉去讀國際學校就係解 ...

回覆樓主

幾時都係因材施教,你叫條魚爬樹硬係辛苦啦,我小朋友讀一間不錯的中學,仲愈讀愈開心,有時仲話想向神校挑戰。但另一個讀另一間普通的學校一樣甘開心

現實係小朋友個個資質唔同, 在名校讀唔掂家長往往歸咎於學校, 更甚是妖魔化學校, 所以以前我好怕子女入名校 ...

This is the point

就係有家長覺得用「谷」嘅方法去讀名校,而忽略咗喺面對學習嘅基本功上~當用「谷」搞唔掂就怪責學校~

章太郎 發表於 18-10-16 11:20

我都好討厭呢啲文章,好似同人洗腦咁。人人都唔同,自己個 ...

同藝人推薦食肆一樣,唔通藝人就係食家?又有幾多藝人對讀書有認知,自己學業有成?生活日晚顛倒嘅銀幕生涯又有幾多時間去管教兒女?米玩啦!

文中郭晉安話大仔愈來愈多功課好辛苦.....如果讀CKY junior grade都話多功課辛苦就真係無言鳥!

王家爸爸    發表於 18-10-18 08:25
MrBeast    發表於 18-10-17 08:41
Yanamami    發表於 18-10-16 12:41

回覆樓主

識人讀國際學校,班父母一樣背後十八般武藝發功,唔好講笑啦

少功課唔一定國際,新派直資學校功課都係唔多, 我小朋友多數做曬功課先返屋企, 時間用來睇下書, 打下波