用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 York 小朋友上邊間好?
go

York 小朋友上邊間好? [複製鏈接]

小朋友有都成日拿獎. 唔係豬肉獎果D.
不過又唔係明列前茅果隻. 估計前5-10 甘上下.

直資邊幾間好呢? THANKS.

6    0    0    1

回覆樓主:

考直資通常看面試表現,課外活動是次要。所以都要謹慎報學校。考小競爭唔簡單。

回覆樓主:

另外,請教樓主,幼稚園生有甚麼"唔係豬肉獎"的獎?謝謝

回覆樓主

考小學主要睇面試的表現,幼稚園校內成績無乜參考價值。識一位York 畢業生,年年頭三,不過考小成績強差人意。

creambun 發表於 18-10-15 13:11
考小學主要睇面試的表現,幼稚園校內成績無乜參考價值。識一位York 畢業生,年年頭三,不過考小成績強差人 ...

我都識2個York 的小朋友, ㄧ個全軍覆沒, ㄧ個只有在復活賽時8月尾先入到ㄧ間直G

應該要睇返小朋友咩性格去揀學校,唔係因為佢讀邊間學校去配對,間間學校都會有唔同性格嘅學生,佢哋學術及背後配套都未必一樣。相信樓主只係想問大家,一般讀York嘅學生通常入邊啲直資比較多,
學校應該每年有講上一年學生大概入邊啲直資,你可以問返學校丫。

利申: 識唔少SC, KV及York嘅朋友仔都 0 offer 亦有,多offer亦有,始終大校,同埋都係嗰句,interview亦好講運,加油吧。

回覆樓主:

我覺得第一輪面試,有咩獎唔太重要,反而係waiting 寫求位信,連埋獎,會排得前d。

係個人經驗來說

其實和讀那一所學校沒有直接關係, 除非從某一所學校出來的都是一模一樣。
可能要問的問題是您小朋友是什麼類型, 您認同的教學理念, 語言, 模式是什麼,您是否願意花時間為小孩準備面對這激烈的競爭?

可能可以先寫下一些選擇學校的條件, 留意開放日時間, 之後再作決定。

islz 發表於 18-10-15 12:31

間身邊的小朋友York面試表現好強

回覆樓主

第一輪面試而言!當天既面試表現勝過一切

sailormercury 發表於 18-10-15 13:00
另外,請教樓主,幼稚園生有甚麼"唔係豬肉獎"的獎?謝謝

學術獎, 或全級得10個8個果D咪唔係LAW.
我見有D學校, 超多獎, 參與既都有獎. 仲有運動會果D咪PORK獎LAW...

K唔係太相信SPORTS同填色獎果類...

happyabz 發表於 18-10-15 13:35
應該要睇返小朋友咩性格去揀學校,唔係因為佢讀邊間學校去配對,間間學校都會有唔同性格嘅學生,佢哋學術及 ...
係丫, 我有個親戚個小朋友SC, 又CHOIR, 又HIP HOP, 又劍擊, 又游水… 全軍0 OFFER

creambun 發表於 18-10-15 13:11
考小學主要睇面試的表現,幼稚園校內成績無乜參考價值。識一位York 畢業生,年年頭三,不過考小成績強差人 ...

我識兩個考第1男拔, 考第3入女拔, 2個考第3入英華, 我覺得成績表同校內獎項係有影響。 不過亦都有三名以外有人入英華,當然亦都有人名列前茅乜嘢都冇,但之後叩門有收穫。咁可能只係因為直私面試表現不理想,但不代表成績表同獎項冇參考價值。

http://www.york.edu.hk/graduation_statistics.htm

報多幾間,  學校收生都好睇性格, 未到最後都唔知邊間有斬獲。但中英數一定要好, 間間都考咁濟。出面可以再參加啲有代表性嘅比賽。

fadgare 發表於 18-10-15 15:19
我識兩個考第1男拔, 考第3入女拔, 2個考第3入英華, 我覺得成績表同校內獎項係有影響。 不過亦都有三名以外 ...

咁可能真係有關。

我仔嗰間三個入英華的,有兩個係品學兼優。

fadgare 發表於 18-10-15 15:23
報多幾間,  學校收生都好睇性格, 未到最後都唔知邊間有斬獲。但中英數一定要好, 間間都考咁濟。出面可以再 ...

我不覺校外獎有幾重要。反而校內學業優異獎有用處。
去年仔的portfolio內只放校內獎。校外劍橋試、數學比賽...都無放,也都有offer

fadgare 發表於 18-10-15 15:19
我識兩個考第1男拔, 考第3入女拔, 2個考第3入英華, 我覺得成績表同校內獎項係有影響。 不過亦都有三名以外 ...

因為亦有一些幼稚園是沒有考試名次的。這些小朋友亦能考入男女拔,熱門直、私等學校。所以只想講面試直資、私小時,臨場表現,品德等因素較學術奬更重要。到津小叩門主要考學術時,有學術奬當然比較有優勢。

islz 發表於 18-10-15 15:14
學術獎, 或全級得10個8個果D咪唔係LAW.
我見有D學校, 超多獎, 參與既都有獎. 仲有運動會果D咪PORK獎LAW... ...
即係幼稚園已經有考試排名

班主任點講呢?
‹ 上一主題|下一主題