用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實我好反感叫某些學校做水泡
樓主: belgiumchoco
go

其實我好反感叫某些學校做水泡   [複製鏈接]

scgift 發表於 18-10-14 23:28
阿囡都算品學兼優,我地唔擔心佢學業/操行上出問題。不過因為阿囡曾經有過悲慘既n班遭遇,加上阿囡對於人 ...

所以㨂學校我都盡量找機會和校長傾下計,如沒辦法去下開放日簡介會也好,總會有一些體會,不要盡信網絡之言。

宮二 發表於 18-10-15 08:18
你嗰句「咁通常有能力的人係冇乜同理心」
實在不敢苟同
唔係冇同理心 or 唔應該係咁?

MrBeast 發表於 18-10-15 08:26
唔係冇同理心 or 唔應該係咁?

價值觀問題

宮二 發表於 18-10-15 08:24
所以㨂學校我都盡量找機會和校長傾下計,如沒辦法去下開放日簡介會也好,總會有一些體會,不要盡信網絡之 ...
最好親身買用家(not during open day),仲要識問open ended question

宮二 發表於 18-10-15 08:27
價值觀問題
咁佢地係咁我控制唔到,所以一些有智慧的知憂兒家長會放時間係social skills 度

magnitique 發表於 18-10-14 16:31
有啲家長又會話某某學校係人都讀到,係人都會收,但再問佢又發現佢收reject!我真係想問咁你係咪人呢?

其 ...
真係有家長知道我仔被稱"水泡學校"既私小收左, 劈頭第1句就係 : 呢間會有學生唔收既咩 !
講完一大輪佢再講原來佢小朋友上年考過但被reject左!  我當堂O咀, 咁佢第1句係咩意思

deby49 發表於 18-10-13 15:49

其實某家長入咗佢個人"心儀"的"非水泡"學校,我去年in  ...

水泡也是我們首選,但已rejected

belgiumchoco 發表於 18-10-13 23:53
尤其係有人會話xx yy zz 係3大水泡學校,真係好難聽。

這明顯是個人修養問題吧。

回覆樓主:

其實。。。。。。不用介意吧?
無選精英學生但成積好才是考學校功力吧。

MrBeast 發表於 18-10-15 08:30
最好親身買用家(not during open day),仲要識問open ended question

問用家都未必係真料,唔少用家只會報喜~~

回覆樓主:

其實,對於想入官津的人,所有直私都是水泡用來等抽獎或叩門吧?
水泡衹是不同人不同目標下的一種狀態,衹有怪香港制度下人人自危要大量報名吧。如果每人衹報一間一定收大家也不會辛苦吧?不用強行把人家的水泡套入自己心儀而不快吧。。。。。。

回覆樓主

不要太在意,把口人地,講乜都得。
第時入大學又會有人話讀水泡科,揀男友又會話水泡,騎牛揾馬云云。
平常心吧,讓自己生活過得好一點。

回覆 karvin_L 的帖子

其實EK喜歡稱家長為用家,我也覺得怪怪地。「用」一家學校好似有點兒奇怪。

樓主嘅帖係好好嘅提醒
標籤個別學校、改花名, 都會間接傷害到人, 用詞嘅時候, 應該要三思

Zeta_Sea 發表於 18-10-23 11:47
樓主嘅帖係好好嘅提醒
標籤個別學校、改花名, 都會間接傷害到人, 用詞嘅時候, 應該要三思

其實,响EK都有十年,自己仔女間學校年年都俾人踩,都慣哂喇。
當好多人為小朋友功課沉重、學業壓力極大而慨嘆,我反其道而行,選擇讓小朋友愉快地學習,卻經常受到很多家長揶揄、恥笑。
人地點講唔重要,最重要係小朋友係咪讀得開心,茁壯成長。其他人踐踏嘅說話,不用過份上心。
尤其在追棒名校、神校、業績、數據的香港,對這些人,太上心會好辛苦。

回覆樓主:

某些人, 見到某校嘅topic, 就會衝出嚟 針對間學校, 最可笑是自己小朋友又唔係讀呢間學校, 就扮到好似好了解, 太多呢啲例子, 當笑話睇完咪算囉

littlefaith 發表於 18-10-23 11:55
其實,响EK都有十年,自己仔女間學校年年都俾人踩,都慣哂喇。
當好多人為小朋友功課沉重、學業壓力極大而 ...
踩極D人都係爭住報, 手揸OFFER都會踩埋一份.....唉, 其實唔滿足可以唔報呀
苦左D真心鐘意學校既家長. 無法, 事實就係佢地有能力拎到OFFER囉. 完

cyrus_takeshi 發表於 18-10-23 14:08
踩極D人都係爭住報, 手揸OFFER都會踩埋一份.....唉, 其實唔滿足可以唔報呀
苦左D真心鐘意學校既家長. 無法, ...

其實學校應該諗下點樣先至收到啲真心鍾意學校嘅家長的小朋友, 而不是以能力去判斷收生標準, 因為學校似乎想收一堆叻人但係人地根本唔會揀佢。 其實咁是否配對錯咗呢?

fadgare 發表於 18-10-23 14:24
其實學校應該諗下點樣先至收到啲真心鍾意學校嘅家長的小朋友, 而不是以能力去判斷收生標準, 因為學校似 ...
我諗係人都會話自己真心不過唔係至鐘意, 或者唔止對你一間學校真心

cyrus_takeshi 發表於 18-10-23 14:36
我諗係人都會話自己真心不過唔係至鐘意, 或者唔止對你一間學校真心
...

淨係2nd都咁難入, 其他真心家長好難有機會
‹ 上一主題|下一主題