用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實我好反感叫某些學校做水泡
樓主: belgiumchoco
go

其實我好反感叫某些學校做水泡   [複製鏈接]

回覆樓主

現在考小變得策略化如果家長有這樣心態我覺得好正常,反而有時我見到有考完試家長面膿膿責罰孩子,因為不懂回應老師問題予以責備,我覺得小孩很慘。其實問他們為何唔識,唔識就唔識,他們的反應很直接,等於老細問我野有時這係唔知唔識,你炳我都無用

sailormercury 發表於 18-10-14 10:43
呢個風氣由幼稚園年代開始已經係咁,九龍塘某幼稚園被標籤為呼吸學校都係咁。

我認為對著學校家長(包括在 ...
哈哈,咪我仔果間。不過到今時今日,望返轉頭嬲嚟都無謂。我只知道間學校教咗個仔好多嘢,幫咗唔少。雖然唔知最後點,但目前已經滿意。人哋覺得點,實際又係點,自己覺得值便可。無論EK又好,現實啲人點講又好,自己覺得學校適合自己小朋友咪得。自己覺得有用咪聽,唔啱聽咪過濾,最緊要自己知道咩資訊係對小朋友有用,乜嘢教學適合小朋友。做父母最重要記得身教,自己有品德,小朋友先會有。人哋鍾意標籤咪由得人,邊理得咁多?

fadgare 發表於 18-10-14 13:45
哈哈,咪我仔果間。不過到今時今日,望返轉頭嬲嚟都無謂。我只知道間學校教咗個仔好多嘢,幫咗唔少。雖然唔 ...

ek 的野,參考算了,好多都言過其實。

想當年幫阿仔k1揀左間10個11個讚好的學校,我仔讀左2個月就退學冇讀。

之後轉去左ek黎講次一等的學校。轉校後,真係知咩叫天堂,咩叫地獄! 真係好好彩,幫阿仔揾到最適合佢的學校。

冇一所學校係每個人都喜歡,反之亦然。

心急媽媽xxx 發表於 18-10-14 13:37
現在考小變得策略化如果家長有這樣心態我覺得好正常,反而有時我見到有考完試家長面膿膿責罰孩子,因為不懂 ...
家長花了咁多心血和$,緊張失控都是人之常情,但我見過有個校長(唔係你們講緊間)見到一個小朋友鬧情緒唔肯入考室,竟然在眾家長前話:又一個失敗左,呢d先勁(不過唔好叫我開名)

說真的,有朋友因為人言可畏及網上流傳,而放棄了所謂嘅「水泡」及「呼吸」學校,最後有後悔的例子。當然,凡事唔可以一概而論,只可以話自己仔女最適合讀咩學校,父母係最清楚,千其唔好人云亦云。

sunnymama2 發表於 18-10-14 14:00
ek 的野,參考算了,好多都言過其實。

想當年幫阿仔k1揀左間10個11個讚好的學校,我仔讀左2個月就退學冇 ...
讚好咪多數因為名氣,光環,有幾多個真係讀過而覺得好?真係想知睇下用家分享,或者問下身邊在讀朋友好過。不過最準確都係自己感受,自己覺得啱咪得。

MrBeast 發表於 18-10-14 14:38
家長花了咁多心血和$,緊張失控都是人之常情,但我見過有個校長(唔係你們講緊間)見到一個小朋友鬧情緒唔 ...

我知,出哂名啦,係x才嘛。

又要家長舉手睇吓邊d大學畢业,邊d係名牌大學。

所以雖然可以點到點到學校 但我報都冇報。

sunnymama2 發表於 18-10-14 15:38

校長不嬲係咁嗎?我朋友今年在此校有相類似遭遇。在EK用家又讚不絕口,上堂也爆滿。

回覆樓主

有啲家長又會話某某學校係人都讀到,係人都會收,但再問佢又發現佢收reject!我真係想問咁你係咪人呢?

其實聽到呢啲家長咁樣嘅說話,已經知道佢係咩類型家長,都無謂再傾!

sunnymama2 發表於 18-10-14 15:38

吓!呢間係我最最最心儀嗰間so far 網上睇既comments都好正面,話學校老師全部都好有愛心的 帶頭既校長原來係咁樣,啲老師真係會真心愛錫啲小朋友嗎

bj1315 發表於 18-10-14 16:19
校長不嬲係咁嗎?我朋友今年在此校有相類似遭遇。在EK用家又讚不絕口,上堂也爆滿。
...

請問可以分享下你朋友嗰個事件嗎?如果唔方便喺版面講的話,請pm我。

我囡喺父母面前對住外人係超級慢熱怕羞內斂。早幾日才在某直資3rd in時完全啞左,對住老師零回應。本身已經開始擔心佢遲啲x才2nd in時又唔出聲……睇到你地講既野嚇到我個心當堂離一離。

本來面試表現唔好係冇咩大不了,但如果校長/老師當場因為阿囡呢個性格而話我囡係失敗者既話,我絕對會好後悔帶阿囡去面試……

回覆 scgift 的帖子

學校有得㨂當然會想揀品學gim優ga la,跟得課程的,配合到學校,基本上去邊都唔會有問題,至於校長的言行舉止,又唔係佢教d學生,唔使咁擔心wor

scgift 發表於 18-10-14 17:04
吓!呢間係我最最最心儀嗰間so far 網上睇既comments都好正面,話學校老師全部都好有愛心的:laugh2c ...

換個角度,其實有幸俾你面試時見到校長真面目。

MrBeast 發表於 18-10-14 17:52
回覆 scgift 的帖子

學校有得㨂當然會想揀品學gim優ga la,跟得課程的,配合到學校,基本上去邊都唔會有問 ...

阿囡都算品學兼優,我地唔擔心佢學業/操行上出問題。不過因為阿囡曾經有過悲慘既n班遭遇,加上阿囡對於人際關係既感覺比較敏感,所以傾向想搵一間比較有愛心既學校。

我好喜歡x才提出既"以品帶學",但估唔到原來校長既人品係咁……校長係一校之首,下面既老師唔多唔少都會被同化吧……不過我還是會繼續上家長堂去了解學校。

宮二 發表於 18-10-14 18:11
換個角度,其實有幸俾你面試時見到校長真面目。

大人睇到校長既真面目係好事。我只係怕阿囡遇到咁既情況會影響佢弱小既心靈……

scgift 發表於 18-10-14 23:28
阿囡都算品學兼優,我地唔擔心佢學業/操行上出問題。不過因為阿囡曾經有過悲慘既n班遭遇,加上阿囡對於人 ...
咁通常有能力的人係冇乜同理心,未必一定代表乜野,devils in the detail.  有時唔讀過唔知

MrBeast 發表於 18-10-15 08:08
咁通常有能力的人係冇乜同理心,未必一定代表乜野,devils in the detail.  有時唔讀過唔知 ...

你嗰句「咁通常有能力的人係冇乜同理心」
實在不敢苟同

‹ 上一主題|下一主題