用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實我好反感叫某些學校做水泡
樓主: belgiumchoco
go

其實我好反感叫某些學校做水泡   [複製鏈接]

回覆樓主

可能有家長認為「水泡」只係一個形容詞,無傷大雅,但試想想,一個有貶義嘅形容詞係咪真係無傷大雅,正如有外國人叫中國人東亞病夫/支那/香蕉,你會點諗?如果係對住你咁叫你你會唔會覺得都係一個形容詞啫。

回覆樓主:

睇開啲,自己覺得間學校好咪得。 唔好因為人哋一句說話搞到自己唔開心

fadgare 發表於 18-10-13 20:56
睇開啲,自己覺得間學校好咪得。 唔好因為人哋一句說話搞到自己唔開心

無錯,而家好多人係唔係都會有說話講,把口生喺人地到,唔好太介意,最緊要自己小朋友有間適合嘅學校

magnitique 發表於 18-10-13 20:30
可能有家長認為「水泡」只係一個形容詞,無傷大雅,但試想想,一個有貶義嘅形容詞係咪真係無傷大雅,正如有 ...

尤其係有人會話xx yy zz 係3大水泡學校,真係好難聽。

回覆樓主:

唔知幾時開始bk有人用呢個字,跟住啲人又跟風咁用,但完全唔諗吓呢啲詞語係咪唔尊重人唔尊重學校!

其實做父母用嘅每一個字都要小心,因為背後反映咗自己心態,自己都當「水泡」心態去面試,又點要求小朋友認真看待呢?

加上好多家長都係人云亦云,根本無實質數據就話某間學校「水泡」,但又一窩蜂去報,有時我都唔明點解咁多家長又要踩人又要跟風咁去報學校!

阿伯特 發表於 18-10-14 03:58
做大事有時不用太介意別人的話,自己做事有信心,沒對不起別人就好了,水泡都很多意思的,表達的家長未必認 ...

如果你覺得找到最合適的另一半,但身邊人不停話你係另一半ex的代替品,你都會開心嗎? 都係只是一個形容詞?

阿伯特 發表於 18-10-14 03:58
做大事有時不用太介意別人的話,自己做事有信心,沒對不起別人就好了,水泡都很多意思的,表達的家長未必認 ...
叫救生圏會不會好d呢?

sunnymama2 發表於 18-10-13 14:15
x3

唔知邊個諗出黎。
how abt 備入校?

magnitique 發表於 18-10-14 02:03
唔知幾時開始bk有人用呢個字,跟住啲人又跟風咁用,但完全唔諗吓呢啲詞語係咪唔尊重人唔尊重學校!

其實做 ...

報某些學校背後目的,我也感費解。與等候考試遇到的家長閒聊,至身邊認識的人,知道在學卷校就讀本身沒有考試準備下考一線,且不只一間。雖我未有聽過成功過案,通常回應是無悔,叫做試過。且發現這種家長其實不少,所以點解要考只有他們同自己交代了。
如果心儀比人叫水抱的確不太高興,有些學校過去turndown rate 高且是很多人知道的,那事實歸事實,不要太上心。
只係最近看到有人提過有所直資,過去有offer有人寧願放棄抽獎,我就更費解,考試動機不明,是當mock嗎?還是backup不如?

MrBeast 發表於 18-10-14 09:01
how abt 備入校?

感覺會好d

或者咁講,每人心目中水泡的學校唔同,有人當SPB係水泡/備入校,一心一意TSL(真事), 亦有人報都唔DB, 一心一意只報讀音小。

每人鐘意的學校都唔同,為何要用水泡去代表一間學校? 覺得水泡一詞非常不敬!

belgiumchoco 發表於 18-10-13 23:53
尤其係有人會話xx yy zz 係3大水泡學校,真係好難聽。

唔好被人影響自己,你改變唔到人哋點講,只能改變自己。加油!

回覆樓主

其實我又覺得考左唔要offer 絕不出奇,有時去到面試後,或了解更多後才發現跟自己原來所想的有出入,又或者後來發現覺得不適合小朋友,這絕不是想對學校不敬或只是貪玩

回覆樓主:

呢個風氣由幼稚園年代開始已經係咁,九龍塘某幼稚園被標籤為呼吸學校都係咁。

我認為對著學校家長(包括在人人都能看的 EK )稱呼某啲校做"水泡學校"係不尊重的,但換過其他比較收斂的形容詞(例如 "我其實都係儘量會轉其他學校"是否又會好咗呢,其實又唔會。只係用詞比較含束講同一意思而已。

心急媽媽xxx 發表於 18-10-14 09:02
報某些學校背後目的,我也感費解。與等候考試遇到的家長閒聊,至身邊認識的人,知道在學卷校就讀本身沒有 ...

有些家長無時間精力認真研究多間學校,其實間間都好大競爭,考上先諗。真考上諗過又唔鍾意,咪放棄啦。佢哋係哂大家時間,尤其係佢一家人時間,但呢個我都OK。最憎有家長留幾個offer,諗到七八月先放,真係好自私。

回覆樓主

每個人都會有自己個排名表,除左排第一嗰間,其餘嗰啲都可以講係後備,就算幾神幾出名既學校只要佢唔係當事人最心儀既,都會被當事人視為水泡看待,所以唔好太上心,只要你覺得該學校係好,亦係你最心儀既學校已經足夠!
我同意稱一間學校為水泡學校或寶校,對該校家長或學生黎講都唔好受,同呢個社會其他歧視問題一樣,我地唔應該有啲咁既心態去標籤唔同學校,應該要顧及其他人既感受!

心急媽媽xxx 發表於 18-10-14 09:02
報某些學校背後目的,我也感費解。與等候考試遇到的家長閒聊,至身邊認識的人,知道在學卷校就讀本身沒有 ...

好同意!

好多人係人云亦云,都係嗰句自己最緊張自己的小朋友,會為自己小朋友擇適合的學校,唔使理學校多唔多人放棄學位。人地放棄學位可能有唔同嘅原因,自己同人地嘅背景同原因又唔會完全一様,亦唔會知道人地真正放棄嘅原因。所以都係選擇相信自己(emoji)

回覆樓主:

......

964000 發表於 18-10-14 12:19
其實可能大家少D上來EK會好好多,這裏太標籤化和數據化了。

有唔少用家意見都好有用的,覺得啲名唔好聽,不理也罷。我阿女都讀「二線小學」、升中唔好云云,又如何?佢返學開心、成績中等,我已心足。
‹ 上一主題|下一主題