用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去補習社做功課定上門
go

去補習社做功課定上門

女女P3第一次安排放學後我送去補習社做功課,因為我驚3年級開始難,唔識教。補左一個月,一對5個,但做完回家我再檢查,發現有d阿女係學校完成左功課有錯,問阿女原來補習社老師無對佢係學校完成既功課。同埋,有時漏寫字老師都無發現,咁都正常,老師忙呀嘛。總有阿女做錯或唔識題目,老師無講解直接俾答案。
所以我打算搵上門,但一至五上門補太貴。
想問上門功輔,大學生補3年級一般幾錢一小時?thx

sweetapplebb 發表於 18-10-12 16:06
女女P3第一次安排放學後我送去補習社做功課,因為我驚3年級開始難,唔識教。補左一個月,一對5個,但做完回家我 ...

聽聞一般補習社都是這樣, 小三程度還未深, 我覺得不用補足5日,睇吓囡囡邊科較弱,重點補及加強,如果科科差不多,補抵就ok啦, 印象中大學生$100-$120/hrs,  這年紀最長1.5 hrs單對單已足夠, 太長時間囡囡會很累

回覆 sweetapplebb 的帖子

個人不建議補習社,我本身係補習社做兼職,一班有5到6個學生,而學生班級又不同,留係補習社既時間都不同,有的1小時,有的2小時,老師要在有限時間幫助小朋友完成功課,而且老師不是長期安排同一位,個人認為送小朋友到補習社成效不大

謝謝大家意見。本人會搵上門一星期2次幫忙處理難的部分。