用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家考了多少直私? 有幾多有offer / 2nd in / reject? ...
樓主: KKLmama
go

大家考了多少直私? 有幾多有offer / 2nd in / reject? [複製鏈接]

JazlynBaby 發表於 18-10-12 14:23

名幼同考上直私一樣難、而且考名幼比考小更唔公平、考 ...

其實兩者收人好大程度都係睇性格... 父母只可以幫下學術或者 禮貌生活常識等等... 盡咗力就算啦唔好諗太多。 就算而家考唔到唔代表將來讀其他學校讀得唔好, 總之唔好因為咁否定自己或者小朋友。

JazlynBaby 發表於 18-10-12 15:16
我覺得名幼一定揀埋父母同家庭背景、小朋友2歲咁細、唔可以睇到好多野!
到考小學就唔同、一定睇小朋友先 ...

所以真係要睇開啲...好多嘢唔輪到自己控制。 隨時有兩手準備,n無最好考多幾間

fadgare 發表於 18-10-12 15:12
其實兩者收人好大程度都係睇性格... 父母只可以幫下學術或者 禮貌生活常識等等... 盡咗力就算啦唔好諗太多 ...
絕對係呀, 同埋其實好多官津都唔差, 區內官津都自己競爭, 大家都想跑靚條數.

考唔到直資或者會有岩既官津呢
我既目標都係官津行先

回覆樓主

考左4間
2間有2nd in, 包括SPCC
1間1st in 後止步
1間1st in 後等緊消息

回覆 fifihon 的帖子

嘩你小朋友咁叻SPCC 都可以有2nd in! 邊間學校可以令你1st in 止步?

QQfishs 發表於 18-10-11 15:35
我相信有幾間熱門小學,基本未考已經out左一批只不過佢吾會吾比你面試,只係好明顯點解格離班老師問咁多問 ...

係,我小朋友當年考小一,佢係細b,同期果班細b考完都係話入去無問d乜。但原來d大b係會俾部ipad問學術,咁明晒啦。

利申:後尾聽返話原來係分2條隊考,擺明唔收你既就會hea考

fifihon 發表於 18-10-25 18:36
考左4間
2間有2nd in, 包括SPCC
1間1st in 後止步

勁丫!請問邊間幼稚園?

KKLmama 發表於 18-10-11 14:14
報咗唔少直私, 有啲人話誇張, 但係考得多又唔一定有offer的機會多. 大家考了多少直私? 有幾多有offer / 2nd ...

Applied 4.  Got 2 offers. 2 waiting for 2nd in. Took offer already. Give thanks, this games has been completed for us.

KKLmama 發表於 18-10-26 07:02
回覆 mywedding1980 的帖子

Congratulations! Is your kid in famous kindergarten ? Which offer did you ...

我小朋友不是讀名幼,只是英普幼稚園,但其實學校唔係教好多野,在家會自己教,每日分時段看中,英文書。自己教講事,教加減數還有身教。。。當然,我自己都會睇教養書。offer不是有名香港一線的小學,但是地區一線升中唔錯的學校。適合小朋友而且他喜歡。已足夠了 ;)

Mie1107 發表於 18-10-25 23:16
勁丫!請問邊間幼稚園?
都係港區的平民幼稚園,語境都係廣東話。

相信冇一間幼稚園可包考或升到那一間小學!
但有一點可肯定,得到很多offer 那班學生,家長一定好努力發功!
而那班家長一般在幼稚園階段,已四出為子女找學校(名幼)
名校實質召集所有會訓練子女之家庭!出來成績一定有保障!如事者不斷循環!其實那班家長自組一間學校,必定成全港top5!
‹ 上一主題|下一主題