用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家考了多少直私? 有幾多有offer / 2nd in / reject? ...
樓主: KKLmama
go

大家考了多少直私? 有幾多有offer / 2nd in / reject? [複製鏈接]

KKLmama 發表於 18-10-11 15:23
回覆 hohoho888 的帖子

我小朋友係活潑主動, 但面對陌生環境會較文靜, 有禮, 反應快, 語文能力高(聽講),  ...
其實咁樣諗就OK 啦, 何況好多都未公佈
暫時沒有只係暫時未match je
我自己都未有offer 但我覺得感覺唔係咁差
我女是讀happy sch
好多人都話爭來side 氣
但我覺得試過but fail 無問題, 但點解要未打先輸? 更何況我地都唔係target 神校

我相信有幾間熱門小學,基本未考已經out左一批只不過佢吾會吾比你面試,只係好明顯點解格離班老師問咁多問題而你果班好似無問過野就走得。見幾日成幾千人老師都無咁多精神逐個望清礎啦。不過我覺得最重要都係人緣,如果父母吾識人無錢無關係,咁就要睇你小朋友係咪可以係人群中發出光芒果隻,如果吾係點會有可能短短面試時間令老師選中你。考小學仲要係名校,怕羞慢熱基本上已輸左九成,要明白就算好采收你,到時你同學仔個個都醒目主動,相信要生存落去都吾係易事。

QQfishs 發表於 18-10-11 15:35
我相信有幾間熱門小學,基本未考已經out左一批只不過佢吾會吾比你面試,只係好明顯點解格離班老師問咁多問 ...

有D 小學, 本身有幼稚園果D呀, 有好多關係果D呀
如果是知道咁, 就可以唔好去報或當是練習既心態就好了
好似隧道口果間直資, 有部份是留比幼, 又有部份比自己友
七除八扣街位就得果DD
但又有好多人報, 如果當練習我覺得OK
但如果真係好在意就真係傷感情

QQfishs 發表於 18-10-11 15:35
我相信有幾間熱門小學,基本未考已經out左一批只不過佢吾會吾比你面試,只係好明顯點解格離班老師問咁多問 ...

你講開又真係咁岩今日在我fb 有人share 出來既一篇, 睇完都幾感慨:
【呂宇俊】因「材」 施「校」 我就是資質平庸
http://www.####.com/347087/primaryschool/%E5%9B%A0%E3%80%8C%E6%9D%90%E3%80%8D-%E6%96%BD%E3%80%8C%E6%A0%A1%E3%80%8D-%E6%88%91%E5%B0%B1%E6%98%AF%E8%B3%87%E8%B3%AA%E5%B9%B3%E5%BA%B8/

"過去十年,我曾輔導很多家長,他們就是千方百計把孩子送進名校,現在又千方百計協助孩子找輔導,跳出困境。而落入最大困境的不是孩子,其實是家長,因為往往是他們不捨孩子讀名校這光環,想孩子留在名校。我跟他們說,要讀某些名校,若家長沒有「財力」和孩子沒有「才幹」的配合,苦了的只會是孩子。"

### 是Oh pa ma  唔知點解出唔到

hohoho888 發表於 18-10-11 15:49
你講開又真係咁岩今日在我fb 有人share 出來既一篇, 睇完都幾感慨:
【呂宇俊】因「材」 施「校」 我就是資 ...
所以我吾贊成試下試下依種心態,到時比左你都吾知係好定壞事。依我所見吾少神校基本上小學咩級都歡迎申請插班,個空缺除左中途外送海外留學,其實咪就係中途讀吾掂跳船去其他學校囉,所以真係送比你都要三思,龍椅吾係人人啱坐,到時都吾知怪個細資質吾好定個大人想多左害個細路。

QQfishs 發表於 18-10-11 17:26
所以我吾贊成試下試下依種心態,到時比左你都吾知係好定壞事。依我所見吾少神校基本上小學咩級都歡迎申請插 ...

同意。
我無幫個女報神校,除左覺得機會微外,就係驚同其他家長唔岩咀型。。

KKLmama 發表於 18-10-11 14:14
報咗唔少直私, 有啲人話誇張, 但係考得多又唔一定有offer的機會多. 大家考了多少直私? 有幾多有offer / 2nd ...

Delete

KKLmama 發表於 18-10-11 15:23
回覆 hohoho888 的帖子

我小朋友係活潑主動, 但面對陌生環境會較文靜, 有禮, 反應快, 語文能力高(聽講),  ...

Delete

KKLmama 發表於 18-10-11 14:14
報咗唔少直私, 有啲人話誇張, 但係考得多又唔一定有offer的機會多. 大家考了多少直私? 有幾多有offer / 2nd ...

倒轉諗, 入到直私是好事嗎?

JazlynBaby 發表於 18-10-12 14:23

名幼同考上直私一樣難、而且考名幼比考小更唔公平、考 ...
可能我用名幼呢個字唔多岩

我意思是有好多家長當日選happy school 但三年後又呻話"係囉讀呢d幼好難同人爭"
當日路是自己選點解而家要咁講呢, happy school 以外如有外補, 加埋小朋友性格外向唔一定輸
問題是三年happy school 生活外有無做d 乜

JazlynBaby 發表於 18-10-12 14:23

名幼同考上直私一樣難、而且考名幼比考小更唔公平、考 ...

完全同意。且為小朋友揀幼稚園除了質素,學費以外,還有離家距離、上下午意願等情況,每人經濟環境情況不同。當然,如果早知道幼稚園選擇對上小是有一定決定性,肯定左右當時某些決定。

即使學卷,兩年都不是happy,不少同學仔都特訓了兩年,有暫時仍0著落,其中有個幾醒目的,我都有點意外。
‹ 上一主題|下一主題