用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行問題
樓主: cuccw
go

自行問題 [複製鏈接]

cuccw 發表於 18-10-12 10:08
謝謝解答,那解釋到:AB同學都是備取的時候,即使A在備取list上排名比B高,但由於B是自一,也收B唔收A了。 ...
可能轉左入牛角尖。樓上講係學生揀嘅優先次序,唔係學校收生次序。

學校上交收生次序唔會因為自一自二受影響。

a好成績過b,但自一自二唔入。反而b入到自一。
老實講a要檢討下自行表現更重要。

worldcat 發表於 18-10-13 12:19
可能轉左入牛角尖。樓上講係學生揀嘅優先次序,唔係學校收生次序。

學校上交收生次序唔會因為自一自二受影 ...

係。應該 focus係中學個收生次序號,如果A係前過B,  唔會關A自二,會比B自一搶左,最多A比自一搶左。

如果A 2間都落空,根本係排得後(備取)或reject。

簽名被屏蔽

Healthy_BB 發表於 18-12-25 23:26
請問學生在自一校係備取生排第一,但自二校係正取生,假如自一校有正取生放棄,咁學生係咪會由自二校的正取 ...

「請問學生在自一校係備取生排第一,但自二校係正取生,假如自一校有正取生放棄,咁學生係咪會由自二校的正取生派返去自一校的備取生?」

即係自一校有剩餘空缺,咁個學生係會由自二校的正取生身份,升上去自一校的備取生身份,即係自一校收咗佢。

請問學生在自一校係備取生排第一,但自二校係正取生,假如自一校有正取生放棄,咁學生係咪會由自二校的正取 ...

你可以參考以下教育局光碟(emoji)之情況六:

SSPA2019-part2_clip1-CANT.wmv

其實係呢個階段,我的理解是。學校唔使理同學自己揀自一還是自二,只是交準備錄取的同學名單去教局。例如自行有50個位,咁可能交100個(第1-100名)名單list。  之後教局發現原來排前面50名的同學中,已經有30個入咗直資,簽紙放棄派位,或者已經被同學自己揀的自一收咗。咁就順著數到第80名同學。結果可能第50- 80之間,又有10個入直資/或已經入自一,就再順數10名,直至收到50個同學為止。

‹ 上一主題|下一主題