用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試
樓主: nillnill
go

自行面試 [複製鏈接]

dearmm 發表於 18-10-10 22:49
請問有沒有面試心得可以分享?

無成績, 無須對結果存有希望
成績平平, 但有學界獎(吾係一個半個獎), 會見曙光 (家長口中的名校)

boboT 發表於 18-10-11 08:27
虛心請教,請問 “下年升中用今年 pre S1” 和以往做法有何區別?不是一直都是用 pre S1 擬出教統局排名的 ...

雙數年成績來評估該校band 1 2 3 學額。
2016 成績用於2017 , 2018 升中
2018 成績用於2019 , 2010 升中。

所以我先話每校的band 123 位及個別
學生全港成績排名有變數,特別係band12 尾, band 2 3 頭。

因為預計唔到其它校有沒有大進步或自己校有否退步, 2010年升中參考2019 升中結果就易估計有沒有機會去博in or 預計抽獎banding .

Cliokohonda 發表於 18-10-11 08:48
2018 成績用於2019 , 2010 升中。 ...

2020升中主要參考2019,再早屆別的表現還剩幾大參考價值?2019升中又可以參考什麼?

boboT 發表於 18-10-11 09:02
2020升中主要參考2019,再早屆別的表現還剩幾大參考價值?2019升中又可以參考什麼?
...

自己衡量了, 我幾個細路都係同一間小學,但每年級谷學生程度都有分別。
唯一相同係雙數年精英班一定係副校長親自小五開始教。
級5 內我就覺得分別不大,係級1x , band 1A 中尾去自行band1A 就要承受下風險。。

boboT 發表於 18-10-11 09:02
...
有D地區一線成績相當平穩, 參考多幾年都有價值的, 例如:某D神校/傳統名校每年收生數字係咪平穩或穩步上升, 定有下降趨勢, 一般派校情況有無前例可循等等, 都具參考價值。

Cliokohonda 發表於 18-10-11 09:20
自己衡量了, 我幾個細路都係同一間小學,但每年級谷學生程度都有分別。
唯一相同係雙數年精英班一定係副 ...

即係清兵

little_yolky 發表於 18-10-11 09:24
有D地區一線成績相當平穩, 參考多幾年都有價值的, 例如:某D神校/傳統名校每年收生數字係咪平穩或穩步上升, ...

出生人口上升,又有單非雙非潮,都幾擔心或多或少有影響參考價值,A尾B頭小朋友行錯一步後患無窮。

boboT 發表於 18-10-11 09:30
出生人口上升,又有單非雙非潮,都幾擔心或多或少有影響參考價值,A尾B頭小朋友行錯一步後患無窮。
...
咁一定要打個折了, 之前就仲有話B2可以大抽奬執下雞, 今年就真係要諗清楚了, 自行都係唔可以太搏。

little_yolky 發表於 18-10-11 09:32
咁一定要打個折了, 之前就仲有話B2可以大抽奬執下雞, 今年就真係要諗清楚了, 自行都係唔可以太搏。 ...

打折扣都係一個好辦法!

boboT 發表於 18-10-11 09:25
即係清兵

relax .. 大女今年升中後,我曾經雄心壯志想二女,仔等等target 入DGS , SPCC , QC 。
過了一個月,我大女由小學的每晚可睡8 小時以上,變成現在的晚上12點先可以訓。。近兩星期都係咁。 。兩公婆輪流教下佢。。

Cliokohonda 發表於 18-10-11 09:39
relax .. 大女今年升中後,我曾經雄心壯志想二女,仔等等target 入DGS , SPCC , QC 。
過了一個月,我大女 ...

父母可以輪流,小朋友是直踩的,心酸!

Cliokohonda 發表於 18-10-11 08:48
2018 成績用於2019 , 2010 升中。 ...

2014,2016 PreS1 > 2017,2018 升中
2016,2018 PreS1 > 2019,2020 升中

我之前理解係用2年PreS1計?

kirstyau 發表於 18-10-11 09:46
2014,2016 PreS1 > 2017,2018 升中
2016,2018 PreS1 > 2019,2020 升中

我理解都係呢個用兩年計法。

我唔太肯定。。副校長只谷雙數年學生。。大女二女小五六生涯幾唔同。

Cliokohonda 發表於 18-10-11 09:39
過了一個月,我大女 ...
咁你兩個中學課程都仲教到, 大女都算好彩了, 我中學D IS全部唔記得了。

BTW, 乜你唔係今年有個P6咩? 大女剛剛S1住喎, 連玩兩年?

Cliokohonda 發表於 18-10-11 10:04
我唔太肯定。。副校長只谷雙數年學生。。大女二女小五六生涯幾唔同。
好聰明的學校。

little_yolky 發表於 18-10-11 10:04
咁你兩個中學課程都仲教到, 大女都算好彩了, 我中學D IS全部唔記得了。

BTW, 乜你唔係今年有個P ...

連玩三年!!!
現在, S1 ,P6 ,P5 , P2 .

乜寫到咁複雜啫, 總之, 今年2019, 係用2016+2018數據咪得囉。2020年係用2019年相同數據。

Cliokohonda 發表於 18-10-11 10:04

不過我女上年6年級會有拔尖班可能都有關考好PreS1(唔覺年年6人年級有)(2018考PreS1)

Cliokohonda 發表於 18-10-11 10:05
連玩三年!!!
現在, S1 ,P6 ,P5 , P2 .
吓? 我估你計劃生既時候一定唔知個升小升中玩法咁精彩吧 你之前最細既K3, 大女剛剛P5呈分喎。佢P1適應又適逢家姐升中, 真係杰撻撻。
‹ 上一主題|下一主題