用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有認受性嘅電腦課程
go

有認受性嘅電腦課程 [複製鏈接]

小學生想學電腦、寫程式、社交媒體之類,其實坊間有沒有認受性強嘅電腦課程可以報讀?

2    0    0    0

Bigpig_2007 發表於 18-10-9 18:49
小學生想學電腦、寫程式、社交媒體之類,其實坊間有沒有認受性強嘅電腦課程可以報讀?

細路學電腦,唔駛上Course 下話?

呢D 對細路應該易過借火。

電腦基本指令平日家長都可以在家教小明友,至於编程呢類可透過課外活動,又或暑假比佢學下。
我仔小學學校課外活動都已經有得學,自費報名,我仔都试過自己寫遊戲,高小起在家佢已經有玩開  minecraft,平日會自己上網睇。

以下資料都有啲機構有得學编程,你可以参考下。
希望幫倒你。

http://appslab.hk/portfolio/20150413-oriental-sunday/

retriever 發表於 18-10-14 12:35
細路學電腦,唔駛上Course 下話?

呢D 對細路應該易過借火。
相信樓主想問嘅並非指電腦基本指令

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

唔同程式/應用有唔同課程,隨便數幾種
有學中文輸入法
有學寫手機程式
有學programming

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-14 18:19
相信樓主想問嘅並非指電腦基本指令

而家編程工程好多圖形化,高階既有好語言化既,亦有幾個教學式既編程軟件。

肯睇書,肯試,根本無咩難度。

如果肯俾細路上綱睇例子加埋YOUTUBE,更加如虎添翼。

揾父母錢o既課程就大把
尼個年代叫細路學電腦只係學邏輯思維就夠
去App Store search Kid Coding 就大把Free App
跟本唔洗上堂

何需窮你小朋友幾年精力寫個軟件出尼
荒廢學業到頭來變超級毒男就無謂

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-14 18:17
電腦基本指令平日家長都可以在家教小明友,至於编程呢類可透過課外活動,又或暑假比佢學下。
我仔小學學校 ...

請問minecraft 係咪可以比小朋友學寫程式? 因為我希望比小朋友學用電腦創作,如果初階可以自己download Apps,麻煩指教!

但都希望將來可以有公開比賽鍛煉,所以如果有有關課程都可以介紹,唔該晒!

我諗你先要攪清楚, 係俾幾大既人學既課程呢?

如果只係小學生, 其實無必要花錢去學電路

所謂叫小學生去學編程, 其實都只係無謂嘥錢既活動

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Bigpig_2007 發表於 18-10-18 14:07
請問minecraft 係咪可以比小朋友學寫程式? 因為我希望比小朋友學用電腦創作,如果初階可以自己download A ...

minecraft又唔可以完全话係寫程式,你可以當佢一個遊戲,自由發揮自由創作、自由没计,當然要下載一啲野先可以玩,正版亦要收費,你可以上網睇下如何開啟伺服器。其實唔算太難,我兩個仔都係自己上網睇、上網學,佢哋仲叻過我。

如果你自己完全唔識,又想小朋友學識後參加比賽,咁唯有比小朋友出去報名學幾堂試下先。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-18 20:16
minecraft又唔可以完全话係寫程式,你可以當佢一個遊戲,自由發揮自由創作、自由没计,當然要下載一啲野先 ...

多謝你指教,我都想從簡單開始。

請問係咪一定要電腦版?手機見到都有Minecraft: Story mode,可唔可以從這個開始?

至於其他download嘅嘢,係咪喺Apps會有顯示?

Bigpig_2007 發表於 18-10-21 11:27
多謝你指教,我都想從簡單開始。

請問係咪一定要電腦版?手機見到都有Minecraft: Story mode,可唔可以從 ...
pm you

回覆樓主

小學可從 scratch, Minecraft, 機械人mbot, Lego EV3入手。 Scratch一般小學會教但不會很深入。 Minecraft是video game, 喜歡的小朋友會用很多時間玩但通常都不是做programming。但一般認為Minecraft 創造和生存模式對小朋友的創意,空間感和資源運用有幫助。如喜歡砌模型可選擇從機械人入手學編程.

回覆樓主

好多小學都會用scratch coding教programming

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔覺得有公認嘅認受性高嘅課程,而學習係為自己,唔係為俾人睇我跟邊個學嘅

btw, 我仔讀過CTY 嘅 advanced scratch programming, 如果本身能力高,小三都可以handle 到 (但佢本身有個非advanced嘅,我地申請直接讀advanced,tutor 問咗d問題,之後通過咗..)

另外,科大DP好似都會開programming...under engineering (舊年briefing 講,但今年收生程序可能已過咗)

不過先決條件,係你要通過CTY / 科大DP 嘅入學條件先
恐龍家

Bigpig_2007 發表於 18-10-18 14:07
請問minecraft 係咪可以比小朋友學寫程式? 因為我希望比小朋友學用電腦創作,如果初階可以自己download A ...

建議投資少少玩micro:bit /mbot ,有實物實試應該有提升學生興趣之效

anthonykcmo 發表於 18-10-23 20:42
小學可從 scratch, Minecraft, 機械人mbot, Lego EV3入手。 Scratch一般小學會教但不會很深入。 Minecraft ...

多謝你咁有用資料!
‹ 上一主題|下一主題