用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升讀直資 私立 官津小學的三種滋味大力媽升讀直資 私立 ...
go

升讀直資 私立 官津小學的三種滋味大力媽升讀直資 私立 [複製鏈接]

https://hk.lifestyle.appledaily. ... 20181008/2_629522_0
   0    0    0    0

唔同既教學模式, 同係邊類學校 (直資/私立/官津) 無一定關係

呢篇文有少許以偏概全

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:26
唔同既教學模式, 同係邊類學校 (直資/私立/官津) 無一定關係

呢篇文有少許以偏概全
贊同!太片面!

呢篇文有少許以偏概全

生菓,算把啦~~~

mcl203 發表於 18-10-9 10:27
生菓,算把啦~~~
佢都係專注做好反對派喉舌好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

太假
放個小朋友自由活動同放隻老鼠入米缸結局一樣...

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

一睇佢話「傳統直資」.....已經無睇落去

Charlotte_mom 發表於 18-10-9 10:42

完全覺得搵三間學校去講好廢。。
同 band1 連繫呈分試低分,都幾難收

Charlotte_mom 發表於 18-10-9 10:42

如果呢堆唔係故仔, 係真實內容, 作者講個幾間學校, 其實好易估:

1. 港島傳統直資有收男仔既小學, 只有: SPCC, SPC (入得呢兩間學校, 點會對學術無要求呀?)

2. 九龍區有中學部又收男仔既私小, 好似只得: CKY, 音小

3. 九龍區粵教中, 又有聯繫英中既津小, 又近住宅而學術要求又唔高...... 可能係 SSP 個間寶校之一 (PLK既學校好似都係普教中, CSK又斷咗龍而且要求亦唔會低, 愛德又唔係學術要求低既津小)

回覆 hkpapa852 的帖子

你所列出的第一類學校,華富邨附近的我略知一二,小一功課默測與文章所載有很大出入。如果故事為真實個案,「一定」指香港仔隧道口神校。

manmonster 發表於 18-10-9 11:11

你所列出的第一類學校,華富邨附近的我略知一二,小一功課默測與文章所載有很大出 ...
意思是SPC 無咁癲嗎?

睇完佢篇野如果唔知既就會以為:
直資是超谷
私校是好happy 又多support
官津就平凡是福, 有聯繫就無有怕

有聯繫就sure win 嗎?
希望佢只係當純粹發表既一篇"blog"文好了
太片面

回覆 manmonster 的帖子

華富個間, 初小未試過作詩wor....但功課默書評估係多架....

manmonster 發表於 18-10-9 11:11

你所列出的第一類學校,華富邨附近的我略知一二,小一功課默測與文章所載有很大出 ...

肯定不是隧道口那間. 莫非作者吹水?

taxibird 發表於 18-10-9 12:22
肯定不是隧道口那間. 莫非作者吹水?
留意吓佢講個間私小:

最精采是星期六的課外活動,不但有常見的興趣班,更有機械人設計手機應用程式遊戲編程和建築學

我都想知係邊間? 莫非係蘇文大學附屬小學?

hkpapa852 發表於 18-10-9 13:06
留意吓佢講個間私小:

最精采是星期六的課外活動,不但有常見的興趣班,更有機械人設計、手機應用程式、遊 ...

似係cky

呢篇文有少許以偏概全
agree, 直資私校官津也有分谷同唔谷

hkpapa852 發表於 18-10-9 11:02
如果呢堆唔係故仔, 係真實內容, 作者講個幾間學校, 其實好易估:

1. 港島傳統直資有收男仔既小學, 只有: S ...
請問 3 即你邊間?

回覆樓主:

......

hkpapa852 發表於 18-10-9 11:02

1. 港島傳統直資有收男仔既小學, 只有: S ...

第一點,我段估佢哋包埋蘇記和高記。

佢哋未必分到直資跟私校。

但所謂傳統,佢哋分到。
‹ 上一主題|下一主題