用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神校
樓主: kahleychan
go

神校   [複製鏈接]

回覆樓主:

如自己或兒女冇讀過傳統名校,又真係好難明白佢哋舊生對母校嗰種 sense of belonging。

RunningPig 發表於 18-10-18 22:03
如自己或兒女冇讀過傳統名校,又真係好難明白佢哋舊生對母校嗰種 sense of belonging。
...

高錕教授出殯,佢喺聖若瑟嘅舊同學都打校呔去送別,呢份情懷外人唔容易理解,我之前喺呢個帖講過,如果一心只係想有好嘅學術成績,其實未必需要讀傳統名校,坊間有唔少其他選擇。

神校,我相信是一般普羅大眾都會認同的傳統本地名校,在學術,體育,音樂,社會參與都有優異表現的學校。
過往有些已轉為直資或私校,從前是被派到去的學生,今日要
在數千人當中考筆試面試成功,才能有一百多人被選中!
SPCC, DG,DB 是「神校」,沒有太多人會質疑
至於傳統名校La Salle , Maryknoll , QC 等,雖然是派位津官校,但
他們在上述各方面,亦是出類拔萃的,尤其是La Salle , 學校配套是
極完善,我想,他們與神校同級,不會有太多反對聲音吧!
CKY and 港同,報考人數超額,又代表甚麼呢?
他們是非傳統本地私直資學校,用非傳統的教學方法,他們在這十年間也
打出名堂,或許吸引眾多害怕「谷」的家長報名,所以被「神化」了。
不過若說他們是「神校」,不要說笑吧,有大段距離吧!
我只知NBA 歷史上只有Michael Jordan 是籃球之神!其他的偉大
球員,就稱他們是偉大就足夠了!

Soundervolt 發表於 18-10-19 00:43
高錕教授出殯,佢喺聖若瑟嘅舊同學都打校呔去送別,呢份情懷外人唔容易理解,我之前喺呢個帖講過,如果一 ...

攪笑D 講,有D 歸屬感強既,真係紅白二事都打校呔。

某主播電視台LAST DAY,又係打校呔。

littlefaith 發表於 18-10-18 18:17
DSE偏重操練考試技巧,其實喜不喜歡閱讀,對成績並非決定性因素。這是我教授多年DSE所得出的經驗。補習天 ...

請問真道ib英文係考English B?如去英美讀書仲要考語言試?

retriever 發表於 18-10-19 07:20

我見學校小朋友有比賽,父親都著校tee去睇

Soundervolt 發表於 18-10-19 00:43
高錕教授出殯,佢喺聖若瑟嘅舊同學都打校呔去送別,呢份情懷外人唔容易理解,我之前喺呢個帖講過,如果一 ...

這令我想起早前有五男神校同窗押資產
擔保身陷囹圄的前高官校友,名單卻不見官商,只有神校才會有這種情誼吧

校呔顯現到歸屬感得來又較subtile, 唔好唱 auld lang syne 就得

又真係幾搞笑。

因工作關係,我咁多年都會接觸到不同名校的轉校生,佢哋大多數冇呢種歸屬感,或者因為在名校就讀時,都是被忽略的一群。由於我教的學校,都重視每一個學生,所以佢哋嚟到,反而對我學校嘅歸屬感仲大。

deco99 發表於 18-10-19 07:22

請問真道ib英文係考English B?如去英美讀書仲要考語言試? ...

無論讀任何DSE/IB/A level curriculum,去美國升讀大學都要考SAT或ACT。

littlefaith 發表於 18-10-19 08:48
又真係幾搞笑。

因工作關係,我咁多年都會接觸到不同名校的轉校生,佢哋大多數冇呢種歸屬感,或者因為在名 ...

有歸屬感嘅學生當然仲喺傳統名校入面讀緊書啦,咁究竟仍然喺傳統學校讀書嘅人係大多數,或係轉到貴校讀書嘅人係大多數?呢尐少數學生又怎可以代表常態?其實傳統名校都會照顧差異嘅學生,但讀書始終都要睇學生本身能力、性格同其他條件,如果學校用盡辦法,但學生都未能夠適合,轉換到適合嘅環境當然係好事,若果貴校認為又懂得用操練考試技巧面對DSE,又唔見得貴校喺DSE成績名列前矛?

Soundervolt 發表於 18-10-19 09:12

有歸屬感嘅學生當然仲喺傳統名校入面讀緊書啦,咁究竟 ...

要離校既一羣,失去歸屬感係可以理解~~~

Soundervolt 發表於 18-10-19 09:12

有歸屬感嘅學生當然仲喺傳統名校入面讀緊書啦,咁究竟 ...

請別反應過敏,我只是道出另一個我見到的現像。

此外,也請閣下留意一下你的措詞,已開始有人身攻擊,謝謝。

(「名列前矛」正確應該寫作「名列前茅」)

littlefaith 發表於 18-10-19 09:40
請別反應過敏,我只是道出另一個我見到的現像。

此外,也請閣下留意一下你的措詞,已開始有人身攻擊,謝 ...

多謝老師指正!

我又冇用不知所謂、膚淺等字眼,我只係希望從您嘅觀點去深入討論,有何人身攻擊?

Soundervolt 發表於 18-10-19 09:49
多謝老師指正!

我又冇用不知所謂、膚淺等字眼,我只係希望從您嘅觀點去深入討論,有何人身攻擊?
「若果貴校認為又懂得用操練考試技巧面對DSE,又唔見得貴校喺DSE成績名列前矛?」

littlefaith 發表於 18-10-19 09:57
「若果貴校認為又懂得用操練考試技巧面對DSE,又唔見得貴校喺DSE成績名列前矛?」
...

呢句係問若果認同DSE喺用操練技巧,而貴校或老師您又懂得用呢個方法教書,為何未見有突出成效?老師,呢句係請教嘅問題呢~

Soundervolt 發表於 18-10-18 19:06

雖然您係老師,不過呢點我並不認同,通識及語文都需要 ...

其實港式教育,是操。任你精通獨孤九劍天下無敵,華山論劍是考劍招動作與示範一致,一有不同,零分重作。

外國模式比較考真打。有人兩種都得,有人偏向其中一方,要看小孩的個性。。。。。。

Soundervolt 發表於 18-10-19 10:02
呢句係問若果認同DSE喺用操練技巧,而貴校或老師您又懂得用呢個方法教書,為何未見有突出成效?老師,呢句 ...

路過!為何同唔見得,用詞差好遠,希望這樣不會被禁言吧

Soundervolt 發表於 18-10-19 10:02
呢句係問若果認同DSE喺用操練技巧,而貴校或老師您又懂得用呢個方法教書,為何未見有突出成效?老師,呢句 ...

請問喇沙着重操練嗎?

LiuMaC 發表於 18-10-19 06:16
神校,我相信是一般普羅大眾都會認同的傳統本地名校,在學術,體育,音樂,社會參與都有優異表現的學校。
...
好鍾意你最後既比喻
‹ 上一主題|下一主題