用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神校
樓主: kahleychan
go

神校   [複製鏈接]

pegma 發表於 18-10-15 15:17
如果用只用分數排神級,不難排吧

若果只用學術成績去釐定傳統名校嘅地位,我相信會令唔少人大失所望,雖然學術成績係傳統名校嘅一部份,但佢地係價值亦並非止於此。

wccfgoldcard 發表於 18-10-15 14:59
如只計 IB, 睇下 男拔 只收個 30 左右 IB students, 已有 半班 15-17 個考到 42-45 分 ... 英基 / CKY 成校 ...

呢啲咪就係有篩選同冇篩選嘅分別囉,一啲係由大眾人揀小數人去考,另一類係大眾人揀小數人唔去考,根本就係兩把尺不同雙提並論

wccfgoldcard 發表於 18-10-15 14:59
如只計 IB, 睇下 男拔 只收個 30 左右 IB students, 已有 半班 15-17 個考到 42-45 分 ... 英基 / CKY 成校 ...

咁ESF唔止得幾個42分以上,剩係Shatin college都有廿幾個>42,不過其他ESF冇SC成績咁好

Deleted

MrBeast 發表於 18-10-15 17:33
我以爲越高年級英文能力只會差異越大,in fact ,我聽過有學生因英文要插低一班( not german swiss) ...

.......

Soundervolt 發表於 18-10-15 11:18
德瑞係香港國際學校當中嘅神校,成績喺所有國際學校之冠,整體學生都相當高質素。相反漢基有勁叻或非常一 ...

中文聊勝於無

sunnymama2 發表於 18-10-15 11:50
另外,其實如果父母唔識IB, 係唔係小朋友都唔好讀IB呢?

上年最後有間IB私校收左,佢我先生覺得自己填鴨出 ...

IB課程著重TOK,會比較著重有甚麼原因支持答案,為何認為答案最好,及理論是否真確,而且好著重寫essay~

我舅父雖然大學畢業,但並非全力跟功課,舅母係家庭主婦就更加幫不上忙,不過佢地一家人都好喜歡閲讀,呢點對任何教學模式已經有好大幫助。

kahleychan 發表於 18-10-8 14:46
想請問下神校同地區名校係點分呢? 神校我知有呢幾間:. spcc, dgjs, 男拔, 喇沙
除此之外仲有冇呢?

似乎無人答個差別,因為一講神校,大家已經對號入座,爭緊邊間係神,邊間神神地。

如果講真係神果D,一定唔係淨講成績。

以前有間恒商,多年前係俾會考唔得既學生轉讀商科早出頭,多年後竟然變高考狀元搖藍。你會唔會話恆商係神校?俾我就一定唔會。因為佢哋學校無文化承傳,傳統等等。

係呢個前題下,間學校一定有返咁上下歷史,因此,我唔會話大紅學校如港童,CKY 係神校。

因為神校有歷史,有格調,有承傳,佢哋班細路有個“格”,甚至可以話有共同價值。

佢哋學生極可能相互影響,包括眼界,抱負,價值,態度,信仰。

當然影響有好有唔好,但可以好大。
但入恆商就影響成績而已。

DBS每年有 ~1/3 既S6學生係修讀IBDP, 約4X-5X. 唔只30人咁少

CKY最多人考IBDP係今年, 有91人, 之前幾年都係得5X-7X個 (平均60人).

最少個年(第一屆畢業生), 更只有14人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

964000 發表於 18-10-15 21:19
咁ESF唔止得幾個42分以上,剩係Shatin college都有廿幾個>42, 不過ESF收生non-elective, 不是揀精英收,幼 ...

男拔咪就其實係一級的最top30人揀ib 。如果用Esf shatin計頭30個,應該全部42分以上。
咁咪叻過男拔囉。
其實d人成日話個d被揀考ib的點叻點叻。其實係攞錯比較的人數的方向。

回覆樓主:

之不過大家系咪忘記咗神校不止考ib考得好,考dse一樣出色,一樣有狀元噃。神校之所以神,系因為平均成績好吧!

Soundervolt 發表於 18-10-16 11:18

IB課程著重TOK,會比較著重有甚麼原因支持答案,為何 ...

IB首要條件,係個小朋友好鍾意睇書,仲要樂於自己尋求知識。我女正係有呢個特性,所以我成屋都係書,好彩我成家人都鍾意睇書。嚟緊如無意外,我女都應該會揀IB呢條路。

至於神校唔神校,其實真係唔重要。

littlefaith 發表於 18-10-18 17:50
IB首要條件,係個小朋友好鍾意睇書,仲要樂於自己尋求知識。我女正係有呢個特性,所以我成屋都係書,好彩 ...

其實培養到閲讀興趣同習慣,謮邊一種curriculum都非常有幫助。

我持開放態度,只要能夠足夠,讀邊一種curriculum都唔會有問題。

Soundervolt 發表於 18-10-18 18:11
其實培養到閲讀興趣同習慣,謮邊一種curriculum都非常有幫助。

我持開放態度,只要能夠足夠,讀邊一種cur ...

DSE偏重操練考試技巧,其實喜不喜歡閱讀,對成績並非決定性因素。這是我教授多年DSE所得出的經驗。補習天王有好多時比閱讀更重要,所以中文先咁多名校生去補習。

至於IB,單看中文科那個Book list,已經幾頁紙,你唔鍾意睇書只會是惡夢。

littlefaith 發表於 18-10-18 18:17
DSE偏重操練考試技巧,其實喜不喜歡閱讀,對成績並非決定性因素。這是我教授多年DSE所得出的經驗。補習天 ...

雖然您係老師,不過呢點我並不認同,通識及語文都需要廣泛知識,多睇課外書十分有幫助。而且閲讀並非只為考試,兩者沒有衝突,始終叻嘅學生喺任何curriculum都可以勝任。若果老師您用操練技巧嘅方式去教書,真係令我有尐失望......

KikiDaddy    發表於 18-10-19 07:41

retriever 發表於 18-10-18 14:47
似乎無人答個差別,因為一講神校,大家已經對號入座,爭緊邊間係神,邊間神神地。

如果講真係神果D,一定 ...

都係。同埋覺得學生有特質以外,還有承傳的人脈及alumni network.  比如學校籌款可以一呼百應,唔需要大力呼籲或發債卷。

我相信主要這原因一般傳統名校都想學生留著藍色的血

littlefaith 發表於 18-10-18 17:50
IB首要條件,係個小朋友好鍾意睇書,仲要樂於自己尋求知識。我女正係有呢個特性,所以我成屋都係書,好彩 ...

我朋友個仔在貴校讀,據講成績唔錯,但唔會揀IB,話唔鍾意寫野。

回覆樓主:

如只看成績,真係太膚淺了

retriever 發表於 18-10-18 19:41
我朋友個仔在貴校讀,據講成績唔錯,但唔會揀IB,話唔鍾意寫野。
哈哈,呢個正正係IB嘅特色。

aztecs 發表於 18-10-18 20:28
如只看成績,真係太膚淺了
但的確好多人都係睇成績。
‹ 上一主題|下一主題