用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?
樓主: littlelamlam
go

小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?   [複製鏈接]

asweetmom 發表於 18-10-16 23:50
甚麼額外資源?

大仔學校直情用嘅書都不一樣,功課一樣、交嘅字數和要求都不一樣。

聽呀仔講分:超级精英班x1、精英班x2、普通班x3、國內尖班x1
(學校無寫明,但學生都知,書單又確有些同)

放学補課、逐一分科⇒每科最勁嘅去拔尖、每科最差嘅去補底。

yovin 發表於 18-10-17 00:42
大仔學校直情用嘅書都不一樣,功課一樣、交嘅字數和要求都不一樣。

聽呀仔講分:超级精英班x1、精英班x2 ...

層層分級,學生接受嗎?會認為是因才施教,每個人都被充分照顧嗎?

asweetmom 發表於 18-10-17 00:38
請教一下修仙劇能討論啥?小女兒迷上《香蜜》

我兩個仔嚟,無睇修仙劇呀!自细翻牆睇科學、科幻、末來、鬼怪(西片、日劇)就多。就係這樣,我才邀請睇<楚漢>,因為暑假才安左黑色super小盒子,先有機會睇三色台舊劇。

修仙我只知有套<三乜三乜又三乜>,但集數太長無追。國內劇全家一起只看過<無心>咋!我睇靚仔、靚女、佢哋睇妖魔鬼怪。

asweetmom 發表於 18-10-17 00:38
請教一下修仙劇能討論啥?小女兒迷上《香蜜》

我係你,就會投其所好。

asweetmom 發表於 18-10-17 00:47
層層分級,學生接受嗎?會認為是因才施教,每個人都被充分照顧嗎?

男女雙班主任制,所以我仔上年有事[病左],2個老師立刻家訪,其中1個跟貼請況(仲同埋我仔去睇醫生→問醫生學校怎樣配合),社工有跟、又開左一個心靈輔導小组(4位自願加入去幫我仔嘅同學)。

期間,功課字數、要求、日期都配合我仔。今年穩定番,才跟番精英班要求和最近試一科拔尖。但老師私下叫我留意,跟唔到要開聲。我之前有問點解唔留班,呢點有機會再說。

所以就我仔個別情況,我真情俾like.但我仔一向係乖+隨和嗰隻。

其他同學就唔知。

我無出席過學校嘅活動、亦無捐過錢。因你問開我才想到→咦!原來我一個都唔識呢間學校家長喎!

EK綱友pM問野唔算。…

asweetmom 發表於 18-10-17 00:47

我仔入去註册時,我矇查查。當年,只知學校 「紅色背景嘅」、操行中上、成績中上(B1C→B2A),中三前全英中四分中英,谷的,樓下巴士15~2O分鐘到校,自駕9分鐘,同埋啊仔話好鐘意面試時老師嘅態度。亦「只」係追問我呢間學校收唔收,其他學校無問啊!

可能我日日為父母流淚,大仔唔想我再煩多項。小六班主任,原先特登打俾我叫不用註册,佢聽到我哭着,也同意先照顧家人,日後去叩門也可。

其他無啦!從不目標呢間,連校長個名都係到佢中二時我才入腦。
中三升中四,連普通班都吃力的或選不到心儀科目的,走左少少學生。

幾咁!塞翁失馬焉知非福。

所以唔知答不答到你啊!sorry

asweetmom 發表於 18-10-16 23:45
你兒子想去次一些的學校做精英是甚麼心理?做精英更重要?

搭下魚嘴: 抱歉勿怪

JJ目標嘅塘,都唔算小塘,只係唔係「最」大塘啫,我覺得仲係Band 1大塘啊(可能我低標準)。

如果入大塘,理科人→我就只會盤算中四算科的把握程度。

yovin 發表於 18-10-17 00:30
我唔太太重視成績,中上收貨,入樹仁都可以,目標還低過你。...

近年,我眼見到外國留學/恆管/樹仁/八大/三大既畢業生都相繼有人入咗銀行業,可能佢哋既職位及起薪點有別,但好多時學歷只係第一份工起既作用最大,相信做落工作態度、待人處事對前途既影響更大。所以,係樓價入場500萬UP, 唔少家庭錢唔係隨便洗,要左慳右慳,甚至需要動用到退休儲備的情況下,值得花160萬(大約)送哋仔女去外國讀個普通大學學位嗎?我都認為入唔到資助大學,讀樹仁都可以,恆管只要仔肯,都殺。我聽過話明愛社工畢業,都搵都份2萬UP 既有關工作,真係好鼓舞。

IloveJJ 發表於 18-10-17 00:57
點解你覺得係「不上進」既小魚呢?無鬥心唔等於不上進呀!我老公都係無鬥心既人,但佢都不斷上進呀!佢只 ...

我明明說的是「不上進的小塘」呀!
自從有了自行,學校之間的競爭大多了,不想參與也不可能。

October. 發表於 18-10-17 09:11
近年,我眼見到外國留學/恆管/樹仁/八大/三大既畢業生都相繼有人入咗銀行業,可能佢哋既職位及起薪點有別 ...

不考慮内地大學嗎?

yovin 發表於 18-10-17 01:36

我仔入去註册時,我矇查查。當年,只知學校 「紅色背景嘅」 ...

可能是大家都知道學校的背景,還願意入讀的應該接受了學校的分班政策,況且效果不錯,有成績也有人情味。

asweetmom 發表於 18-10-17 09:17
不考慮内地大學嗎?
名牌大學收都讀,但入得果啲大學,香港八大都收吧?其它內地大學應該唔考慮。

yovin 發表於 18-10-17 03:03

搭下魚嘴: 抱歉勿怪

我理了一下想法,我是想說只有學校相信收進來的學生有實力又自主學習,才不用在成績和功課量上面推動學生,這種肯定也是B1學校。那麼進了這種學校基本是全港學校中的精英了,沒有精英班光環也不可惜。

littlelamlam 發表於 18-10-8 14:35
我地11月頭就呈二, 呀女呈一考得幾好, 希望佢呈二keep住啦! 但感覺佢仲未進入狀態   而家要佢每日 ...

還有1個多星期考呈2,完全沒有心温書,ㄧ叫佢温書就大喊,好煩。

Cliokohonda 發表於 18-10-12 12:45
因為呢。。。開始時經常對住本簿發呆
呻冇野寫,我問Miss 乜香港小學生日日有特別事情發生咩?字都唔識多 ...
國際學校都是要學生多寫,你就好啦,有老師迫

回覆樓主

yovin 發表於 18-10-16 21:07
煲劇都好但 最好家長指引,我同 兩個仔 暑假睇咗楚漢驕雄, TVB舊劇( 鄭少秋、 黎耀祥)。 學到好多俚語,  ...
我出左tvsupper 都是睇返d舊劇,之前看大陸劇聽pth,但始終都是冇母語咁好
‹ 上一主題|下一主題