用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?
樓主: littlelamlam
go

小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?   [複製鏈接]

回覆樓主:

名小通常都考得多D,唔知係咪教快原因。見一同事仔女讀一線官小呈二中文考7課,另一同事仔女讀一線津小都考5課,我地只考4課,大家都係11月頭呈二又用埋同一本中文書。

little_yolky 發表於 18-10-16 14:49
話時話, 我校個級一唔鐘意睇書喎, 佢鐘意煲劇, 佢同阿大講, 睇書好悶。無法啦, 人係有好多才能既。

不過,  ...

個個都支持多睇多寫有用,但幾多量變先夠質變,有無標準參考下?

IloveJJ 發表於 18-10-16 16:16
咁我仔咪名小?佢十月尾考呈二,已經考5課!

我俾左呢D資料青青,要做雞頭定鳳尾就佢自己決定啦!

IloveJJ 發表於 18-10-16 16:24
咁係呀!我都同啲小學升咗去目標中學既師兄傾過,我仔聽完,有點想去B1C中 ...

你仔精英既定義係咩?要考級幾?
我地一般要求80/20法則,努力爭取係頭20%內,再有能力既打入頭10%。

littlelamlam 發表於 18-10-16 14:31
咁多? 教得切咩?  
我女今次五課, 不過全部政治野, 見到已經暈

係呀,政治果本係第一冊共5課加埋第三冊講動植物共十課。痴線架。就係未教哂。
仲有3課未教但月頭考試了。
政治果d超難

greentea000 發表於 18-10-16 15:28
名小通常都考得多D,唔知係咪教快原因。見一同事仔女讀一線官小呈二中文考7課,另一同事仔女讀一線津小都 ...

我果間唔係名小,仲要出名唔太多功課但考試就痴哂線。常識考十課,我識d朋友同區名校都只考7課。我覺得學校想出位,想推高自己但都唔好搵程2來攪啦,攪死班小朋友。

winwin1110 發表於 18-10-16 16:47
我果間唔係名小,仲要出名唔太多功課但考試就痴哂線。常識考十課,我識d朋友同區名校都只考7課。我覺得學 ...

學校唔係重要關頭搞作,家長又點會出盡力配合呢,咁咪會有成果囉!

little_yolky 發表於 18-10-16 14:49
話時話, 我校個級一唔鐘意睇書喎, 佢鐘意煲劇, 佢同阿大講, 睇書好悶。無法啦, 人係有好多才能既。

不過,  ...

煲劇都好但 最好家長指引,我同 兩個仔 暑假睇咗楚漢驕雄, TVB舊劇( 鄭少秋、 黎耀祥)。 學到好多俚語, 同埋做人道理。

例如: 成也蕭何敗也蕭何、 月下追韓信、 明修棧道暗渡陳倉、 鴻門宴中 ~ 好漢不吃眼前虧……

又可以討論下 : 歷史、 夫妻關係( 劉邦怕老婆)、 劃地時 討價還價( 開天殺價落地還錢)……

我細仔鍾意睇youtube channel, 竟然介紹我認識一個外國歌手, 好正 分享畀你:

https://youtu.be/7qFF2v8VsaA
panic!at the disco…… emperor's new clothes
這是下集 講地獄成魔

上集 講死亡

IloveJJ 發表於 18-10-16 20:45
其實你哋想入頭20%或頭10%既原則係點嚟?
因為我見好多時,精英班就差不多係中學入大學既人數,所以我覺得 ...

用返你個例子,精英班就係果20%,非精英班就係另外果80%。但唔係間間學校都開門見山講自己有精英班/幾多班精英班,咁為左保持競爭力我地就要求名次係頭20%内。又,我地行一技之長路線,唔會係大學都上/咩科都讀,要有得揀成績就唔可能只係3322。

IloveJJ 發表於 18-10-16 22:42
我哋嗰兩間B1C都有精英班,反而再高既就無講得咁清晰。B1C精英班應該唔止3322,3322邊有咁低呀!你哋定20% ...

我地目標來去都係地區名校,華英、迦密、伊中、保一、沙培、鄧顯。。。。。。

IloveJJ 發表於 18-10-16 22:47
呢啲學校既入大學率都應該好高,咁你哋都入頭20%,即係要讀神科啦!
...

成績好係為左有選擇同更大把握爭取到心儀學系,至於咩學系就人各有志。成績好就一定要讀醫讀法,我十分唔理解。

IloveJJ 發表於 18-10-16 23:01
唉!我真係好懶,諗住橫掂佢哋無諗住讀神科,攞普通分數入大學就得啦!  好似話中文系要25分,我 ...

大學仲咁遠,上左中學再諗。突然變左中文系?大仔唔係愛歷史咩?

青青前日同我講內地有135間大學唔收低過400分,今年中國農大港澳台最低收474分。
‹ 上一主題|下一主題