用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?
樓主: littlelamlam
go

小六生好快呈二了, 大家進入狀態未呀?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-10-16 14:49
話時話, 我校個級一唔鐘意睇書喎, 佢鐘意煲劇, 佢同阿大講, 睇書好悶。無法啦, 人係有好多才能既。

不過,  ...
我倒覺得煲劇+字幕和看書+audio book 是異曲同工

MrBeast 發表於 18-10-17 14:05
國際學校都是要學生多寫,你就好啦,有老師迫

我仲以為中文老師係將國內任教經驗搬黎香港先會係咁。另外,普教中的老師好像不太會說廣東話,阿仔話上中文堂時有一半同學好舒服,另一半好迷網。。

Cliokohonda 發表於 18-10-17 17:43
我仲以為中文老師係將國內任教經驗搬黎香港先會係咁。另外,普教中的老師好像不太會說廣東話,阿仔話上中 ...
形式未必同你位老師一樣,一些新派小學都相似,其實是好過枯燥抄寫

IloveJJ 發表於 18-10-17 11:18
我覺得你嗰個B1學校轉為B1A/B1B學校就係!

我見好多B1C學校都係好谷,好多功課/測驗,要上位。而且我覺得 ...

按照你的說法,B1A你兒子考不上,B1C又大部份想上位十分谷你兒子不適合,又可能有漏網之魚B1A學生在B1B和B1C學校,你兒子屈尊去B1C做精英也未必如願。那你怎麼辦?

October. 發表於 18-10-17 09:28
名牌大學收都讀,但入得果啲大學,香港八大都收吧?其它內地大學應該唔考慮。
...

也有不願意子女大學畢業後留在内地工作/找了内地男女朋友的同事拒絕考慮内地大學

回覆樓主:

我個仔呈一考得麻麻地, 名次係咁多年嚟最差, 跌出100名, 個下真你有啲打個突。
不過去到六年班, 我個人嚟講反而仲無5年下學期咁緊張, 大部份嘢都放手比佢自己去做, 而佢亦明顯比5年班自覺。

IloveJJ 發表於 18-10-17 11:18
我覺得你嗰個B1學校轉為B1A/B1B學校就係!

我見好多B1C學校都係好谷,好多功課/測驗,要上位。而且我覺得 ...

如果知道band1C谷上位。
其實考到band1C的,確實不得不考慮band2A的中學更實際
是否這樣想?

asweetmom 發表於 18-10-17 09:22
可能是大家都知道學校的背景,還願意入讀的應該接受了學校的分班政策,況且效果不錯,有成績也有人情味。  ...

有點失禮!註册時不知分班政策,過即使知也不反對就真。直至爸走了才真正 實地了解下, 需唔需要叩門。我只 focus on (放學)學生操行和問下課外活動。其他快看校務報告,知道各方面中上就收貨了。

到中四升中五買書,由我代買,我閉上眼✓哂英文書,俾$時,小姐話:「你深和淺兩套都買嗎?是不是有一套在家練習?」
我才知道有深和淺版for不同班!

買書呢D→以往啊仔負責,我無做開,咪以前一路唔知。之前他需要我,才代勞知多D!

流汗了…… 原來 相比EK其他家長, 對學校嘅了解, 我都唔係咁深入。

asweetmom 發表於 18-10-17 22:27
也有不願意子女大學畢業後留在内地工作/找了内地男女朋友的同事拒絕考慮内地大學
...

内地名牌大學當然好,但大學太多龍蛇混集,我考慮嘅係,商科及理工科讀完返香港 既認受性及考專業資格試問題。

yovin 發表於 18-10-16 21:07
煲劇都好但 最好家長指引,我同 兩個仔 暑假睇咗楚漢驕雄, TVB舊劇( 鄭少秋、 黎耀祥)。 學到好多俚語,  ...
係呀, 佢哋好似係兩母女一齊煲的, 話鐘意煲韓劇喎。

IloveJJ 發表於 18-10-18 09:41
類似啦!我唔係考,只係大抽獎咁諗啫,我唔考谷既B1C啦!考同自行,都只報唔谷既B1學校,大抽獎填完B1唔谷 ...
你太天真了, B1A-B1C都有谷既學校, 只係校風問題而已。谷既學校我都唔會考, 當然, 大抽奬都係要填既。

little_yolky 發表於 18-10-18 10:59
你太天真了, B1A-B1C都有谷既學校, 只係校風問題而已。谷既學校我都唔會考, 當然, 大抽奬都係要填既。 ...
成個Band1,哈哈哈......其實就算Band2都有谷學校,因為要爭取加開英文班,不是說大抽獎已經不再分abc嗎?
如果小朋友之前估算Band1C,首志願一般都試Band1較容易入的中學,然後次志願就Band2......
谷學校?按理家長都應該在之前參觀過喇

nillnill 發表於 18-10-18 11:27
成個Band1,哈哈哈......其實就算Band2都有谷學校,因為要爭取加開英文班,不是說大抽獎已經不再分abc嗎?
...
係呀, 所以不論乜band, 基本上由B1A-B2A都係有谷既學校, 參觀過了解下, 唔一定B1C就谷既。不過, 就你講B1C既自行策略, 我會揀兩間鐘意既B1校, 唔會一間揀B2, 因為仲有大抽奬, 唔駛咁快放棄住。

回覆樓主:

其實我都唔係好識分邊啲係真谷,咁我又覺得有啲學校就講明係谷嘅, 有啲就暗地裏谷,即冇乜功課,叫你課堂做兩題就預你自動波做埋十题,考試又當你識晒十题! 我見有學校要學生自己去圖書館揾Pass paper 參考 (十足公開試),如果小朋友有心讀,自學能力又未足已應付,無助既壓力會更大。
近排同阿仔去睇外區某中學简介會,佢見一間鍾意一間, 我問佢點解,佢解釋佢聽呢間學校唔會好似九龍城嗰啲學校校長咁,成日標榜 講學校學生點叻、攞幾多獎。。。 佢一講我又覺得啱喎!真係好大對比,原本既打算又要重新排位,都係果句,出咗呈分成績先睇餸食飯。

另外溫馨提示,我哋呢班豬仔豬女要打流感針啦,因為唔病得。

IloveJJ 發表於 18-10-18 09:41
類似啦!我唔係考,只係大抽獎咁諗啫,我唔考谷既B1C啦!考同自行,都只報唔谷既B1學校,大抽獎填完B1唔谷 ...

你係咪完全唔考慮你仔上左中學會變得積極既可能性,連被逼積極都唔要?

IloveJJ 發表於 18-10-18 12:45
你先天真,我係問晒我嗰區既學校,而且唔止問一個學生架!

問學生既誤差率其實好大
俾小學請返去教授經驗既更加唔可信,佢地讀緊只可以講"官方答案"。
‹ 上一主題|下一主題