用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望不指定小學部直升中一額
樓主: elbar
go

德望不指定小學部直升中一額   [複製鏈接]

whitepurin 發表於 18-10-10 10:22
老實說,很討厭也offensive, 說是提供資訊,哪為何提供的對象不是一般人,只要告訴大家,GH不是一條龍就好 ...

讚同。只有真用家才會清楚箇中情況。
近年入讀嘅家長都已經知不是龍校,而身邊認識嘅家長都沒有抱怨,都是樂觀積極面對,而女孩們每天都做好本份裝備自己,並不是外界所說嘅發夢。家長普遍都覺得即使將來唔係原校升中,六年嘅德小生涯亦獲益不少。
世界是很大的,原校升中亦不是人生嘅全部。唔升原校,出路還是不錯的。

AJH 發表於 18-10-10 11:28
讚同。只有真用家才會清楚箇中情況。
近年入讀嘅家長都已經知不是龍校,而身邊認識嘅家長都沒有抱怨,都是 ...

我又想問吓各位用家, 知唔知個籠門 (直升中學部既條件/資格) 係邊?

有咪無/唔知而大家都可繼續樂觀呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

迷你人 發表於 18-10-9 22:34
如果德中唔收的,理應也要檢討自己女是否成績唔達標或跟唔上?點解有D負評怪學校唔收哂?真係好攪笑,仲有 ...

我係外人印象中徳小 德幼喜愛收一些文靜內儉的女生(呢方面要求可能高過DGJS)
但中學要求不一様

gigayan 發表於 18-10-9 23:46
有疑問,請問點解中一收240人,但呢個表得百幾人,已經是95%?以往德中中一沒有收240人嗎?

...
間間都係咁, 讀讀下就唔見一截人, 全都去外國了
al 年代中五就走好多人, 依家只讀到中六, 所以好多讀完中四就要走

TwinWong 發表於 18-10-10 17:02
間間都係咁, 讀讀下就唔見一截人, 全都去外國了
al 年代中五就走好多人, 依家只讀到中六, 所以好多讀完中四 ...

理解會有人中途出國,240人變16X人相差了60-70人。都想知會唔會幾年前收生人數唔同,所以少咗咁多人呢?

hkpapa852 發表於 18-10-10 16:52
我又想問吓各位用家, 知唔知個籠門 (直升中學部既條件/資格) 係邊?

讀書學習就是要盡自己本份,即使處境更不利,凡事總有出路。

唔樂觀面對,莫非要6年之間每日以淚洗面?Anyway, 還是感謝你不斷的提醒,讓我們居安思危呢。

gigayan 發表於 18-10-10 17:16
理解會有人中途出國,240人變16X人相差了60-70人。都想知會唔會幾年前收生人數唔同,所以少咗咁多人呢?
...
中一开6班基本無少到,  升上后預咗流失, 有16X都唔算慘
我地中學四班走到得仲多, 到高中雖然係四班, 但人数差不得返三班咁濟

TwinWong 發表於 18-10-10 17:31
中一开6班基本無少到,  升上后預咗流失, 有16X都唔算慘
我地中學四班走到得仲多, 到高中雖然係四班, 但人数 ...

明白了,謝謝

hkpapa852 發表於 18-10-10 16:52

無話樂唔樂觀(emoji),人生根本就是無常,你老婆同你結婚有無承諾同你一齊幾多年?有無訂淸楚做到邊d條件就保證唔離婚?咁無訂清楚條線係咪唔結婚?你如何對你的婚姻保持樂觀?

TwinWong 發表於 18-10-10 17:31
我地中學四班走到得仲多, 到高中雖然係四班, 但人数 ...

4班走1班,係~25%
240人,走剩16X人,係走左~33% ~~~

whitepurin 發表於 18-10-10 18:01

婚姻是神聖的, 結婚時大家需要作出盟誓, 結婚証書亦有法律約束力, 保障和約束雙方

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

whitepurin 發表於 18-10-10 18:01

似乎,用落生出黎既子女有無責任去照顧佢地,更貼題~~~

hkpapa852 發表於 18-10-11 09:48
婚姻是神聖的, 結婚時大家需要作出盟誓, 結婚証書亦有法律約束力, 保障和約束雙方

實際保障到什麼,可以包沒有小三嗎?老公沒有錢,分身家贍養費都攞唔到。anyway, 只是一個example而已,套落工作也一樣,份employment contract除了一至三個月notice period 外,有少少法定勞工保障外,又有何保障可言,咁risky又做?

我不評論學校做法,當然也希望學校從善如流。我只是站在家長角度,每人考慮不同,可作出的選擇也不同,何必年年說德小家長都是在發夢?

whitepurin 發表於 18-10-10 10:22
老實說,很討厭也offensive, 說是提供資訊,哪為何提供的對象不是一般人,只要告訴大家,GH不是一條龍就好了,為何是指明「德小家長要夢醒」?

呢度一向都好多人對GH別有用心啦
隔離學校夠唔鍾意收自己小學 但就絕對冇咁多人你一腳我一腳咁踩

不過公道講句 德小對於升中嘅支援又真係有好大進步空間

mcl203 發表於 18-10-10 20:37
4班走1班,係~25%
240人,走剩16X人,係走左~33% ~~~
家長有錢咪可以走
好多搞唔掂中文就過外國或去i-school

waiwaibabe 發表於 18-10-12 21:48
隔離學校夠唔鍾意收自己小學 但就絕對冇咁多人你一腳我一腳咁踩

對,學校確實可以改善,不過討厭d花生友在旁邊指指點點。個感覺就好似年年拜年個三姑六婆走來彈你老公,可能我老公係有d唔好,但我為何㨂佢,當中總有原因,有我的考慮。你可以建議未結婚個表妹點㨂老公,但唔好年年話我唔識揀老公。

小時了了    發表於 18-10-25 13:40
b3410    發表於 18-10-13 14:55

gigayan 發表於 18-10-9 23:46
有疑問,請問點解中一收240人,但呢個表得百幾人,已經是95%?以往德中中一沒有收240人嗎?

...

Good question

gigayan 發表於 18-10-10 08:33
無分母,只列95.4%入大學。所以想知S6人數,點解和240人有點距離....

好幾間女校既流失率都好高

waiwaibabe 發表於 18-10-12 21:48

會否隔離學校,未累積夠人氣???

累積多幾年,差不多累積夠怨氣,GHS可以被分散注意度!

jollyma 發表於 18-10-24 23:24
好幾間女校既流失率都好高

直資不嬲都高流失率. 記憶印象中 SSC, 顏寶鈴 高中都係走好多

顏寶鈴 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2942176&extra=&highlight=%E9%A1%8F%E5%AF%B6%E9%88%B4&page=21
2012/2013

Class Structure

FormNo. of ClassNo. of Students
Form 15161
Form 25159
Form 3 5159
Form 4 5160
Form 5 5123
Form 6 5146
2015-2016

Class Structure

FormNo. of ClassNo. of Students
Form 15160
Form 25153
Form 3 5160
Form 4 5153
Form 5 5136
Form 6 5144

‹ 上一主題|下一主題