用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望不指定小學部直升中一額
樓主: elbar
go

德望不指定小學部直升中一額   [複製鏈接]

就算上到邊間中學都唔保證入大學. 何必執著5,6,7成呢. 做好自己最緊要. 除非你打定輸數, 自己好努力都係後面果三分一, 咁.....另覓發展亦非壞事.

lcyesther 發表於 18-10-9 10:31

但其實也有一定數量(其實也想知有多少)升上徳中。如果 ...
「作繭自縛」的人失去自由,有沒有優勢?😢

有興趣,入唔返德中又入唔到DG啲女會去邊啲一線或那些中學?

nicolemummy 發表於 18-10-8 16:07
唔係私小+直資就一條龍嗎?
不是, 中學小學成為"一條龍", 即是中學承諾無條件100%接收已"結龍"小學的小六生. 這名詞不是方間給的, 是政府給予有此等安掛的中小學的專有名詞.
如上面有人指出, 政府教育局網站有公佈所有"結龍"學校名單.

回覆 EFJ3 的帖子

經過家長和學生的努力,各區band one schools 都會收番1-2個的。

EFJ3    發表於 18-10-9 12:25

Lucifer3960 發表於 18-10-9 10:53
回覆 lcyesther 的帖子

印象中, 年年好似得幾百人報, 今年可能好多人報,  原因是什麼?? 因為出了狀元?  多 ...

呢年都唔止幾百人報喎

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:13
其實的確唔係新鮮事, 但GH小學部, 近年依舊繼續同校內學生家長講, 有XX%學生可以升上中學部, 所以想"提醒" ...
gh小學部講嗰個%, 係話你知當屆有幾多人升中. 從來冇話過最少或固定收幾多%. 如果有人硬要將佢當成為一個固定嘅%. 咁只能說佢真係發緊夢!

印象中, 年年好似得幾百人報, 今年可能好多人報,  原因是什麼?? 因為出了狀元?  多 ...
應該唔止几百人報吧?!不過她不是全IN, 是不是選几百人1st in?

印象中, 年年好似得幾百人報, 今年可能好多人報,  原因是什麼?? 因為出了狀元?  多數人以為德中收6-7成 德小,以為機會低, 幸好德小家長幾年間, 通過不同渠道投訴, 說很少收, 收4-5成, 可能因為咁, 外校生知道入德中機會大, 今年多人報.實在多得他們唔少.
德中f1有幾多成德小 同 德小p6有幾多成返到德中
係兩個唔同數字
如果係講p6有幾多成返到德中 絕對冇4-5成咁少...

adriantai 發表於 18-10-9 10:54
就算上到邊間中學都唔保證入大學. 何必執著5,6,7成呢. 做好自己最緊要. 除非你打定輸數, 自己好努力都係後 ...

Agree

回覆樓主

如果德中唔收的,理應也要檢討自己女是否成績唔達標或跟唔上?點解有D負評怪學校唔收哂?真係好攪笑,仲有留言叫家長唔好發夢!
讀得果間都知唔係收哂,好心咪講埋D負面說話去話間學校!人人都知架啦,也許說的人未睡醒吧就大驚小怪吧

德中明碼實價
德小上瞞下欺

應該好多外人都係咁諗, 當然事實係點都係得德小家長煩惱, 其他人都係食花生。

Fivedragon 發表於 18-10-9 23:04
德中明碼實價
德小上瞞下欺

由德幼開始, 去到德小, gh已經同家長講到明唔係直升全收的。相信gh嘅家長都好清楚 (唔排除有個別家長可能真係唔清晰)。何來上瞞下欺? 覺得俾人呃咗嘅,一直都只係嗰啲唔知頭唔知路嘅花生友啫!

回覆樓主

有疑問,請問點解中一收240人,但呢個表得百幾人,已經是95%?以往德中中一沒有收240人嗎?

其實德小同德中既然無關係, 咁德小學生同其他無聯繫既學校學生咪一樣。

敢問佢band1升中比率近呢三年係點情況?

gigayan 發表於 18-10-9 23:46
有疑問,請問點解中一收240人,但呢個表得百幾人,已經是95%?以往德中中一沒有收240人嗎?

...

佢有冇講個份母係乜先?

不過德中近年S6好似都係得16x-18x 人畢業,不少學生一早中途流失了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-10 08:16
佢有冇講個份母係乜先?

不過德中近年S6好似都係得16x-18x 人畢業,不少學生一早中途流失了!

無分母,只列95.4%入大學。所以想知S6人數,點解和240人有點距離....

回覆 gigayan 的帖子

It doesn't say whether offers are UGC-funded degree only, or these also include sub-degree programs.

In the past 3 years, GHS F6 graduate destination figures are as follows:

2015: Degree 100, Sub-degree 33, overseas 30, Total graduates 164
2016: Degree 106, Sub-degree 36, overseas 17, Total graduates 161
2017: Degree 102, Sub-degree 22, overseas 41, Total graduates 168

Source: School Annual Report 2016-2017

So, the historical percentages on local degree programs are

2015: 60.9%
2016: 65.8%
2017: 60.7%

Assuming all overseas studies are for degree programs, historical percentages are

2015: 79.3%
2016: 76.3%
2017: 85.1%

Ktfk    發表於 18-10-10 10:30

ucw 發表於 18-10-10 09:52
回覆 gigayan 的帖子

It doesn't say whether offers are UGC-funded degree only, or these also include ...

Thank you very much.

ok3 發表於 18-10-9 23:22
由德幼開始, 去到德小, gh已經同家長講到明唔係直升全收的。相信gh嘅家長都好清楚 (唔排除有個別家長可能 ...

老實說,很討厭也offensive, 說是提供資訊,哪為何提供的對象不是一般人,只要告訴大家,GH不是一條龍就好了,為何是指明「德小家長要夢醒」?

早三幾年入的或許真係有落差,但近年入的相信大部分都經深思熟慮先選。你可以不同意我的選擇(當然背後有不同原因和考慮),但不要當自己是真理,其他人就是儍瓜。
‹ 上一主題|下一主題