用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝今日公布2nd,等大家好消息!
樓主: allynana
go

王錦輝今日公布2nd,等大家好消息!   [複製鏈接]

peko1400 發表於 18-10-10 00:11
其實多唔多收返浸會大學幼稚園?

我都想知…

sailormercury 發表於 18-10-9 09:21
赤柱貴族私小近年1st in 都會叫人天才表演,不過唔會預先通知同埋唔駛帶任何嘢入學校,真係隨心表演咩都可 ...

表演功夫、跳舞、體操都得既

星星的後裔 發表於 18-10-9 12:25
唔預先講,但個風一樣會傳開,到時又比人話對首批in 的唔公平。所以收生標準最好是持續同公開, 家長較好 ...

其實即係第時考學校,就要K2前作好準備,最少要識一樣獨自出得黎表演既項目。真係一啲都唔簡單,幾歲人仔心智及肌肉都未發展完成就要獨自考試又表演又要對答,加油吧。

fred1920 發表於 18-10-10 08:38
其實即係第時考學校,就要K2前作好準備,最少要識一樣獨自出得黎表演既項目。真係一啲都唔簡單,幾歲人仔 ...

視乎你如何看WKF 的動機。我看是提醒家長不要只追求學術,同學長要多留意仔女。至於家長會否因為十幾間其中一間,而多上一兩門課就自己決定。

我兩公婆都有傾,大家不約而同覺得若阿女要表演我地會叫佢表演夫拉圈,佢間中都有自己玩,可以fing 到超過一分鐘以上,亦會間中自己要求表演比我地睇。你可能覺得不能登大雅之堂,鋼琴,ballet 比下去,但這就是我個女,亦是她喜愛的,非人人即時做到的。

Anyway, 我無2nd in WKF 是否欣賞都唔知,吹水而已。

其實WKF背後動機係點大家都好明,不過最好一早申請時已通知2nd係有2-3分鐘個人表演,不是係2nd前一個多星期先告知大家,即使表演show and tell都要時間準備嘅,唔通我就用呢一個星期嚟逼個小朋友記個故事同演講出嚟咩?咁會唔會有d 問題呢?
不過點都好,小朋友點都有幾首歌仔放係袋嘅,可能表演唱校歌會手到拿來
我同c6本來都幾心儀呢間,不過對於佢每兩年轉校長、行政及今次嘅安排都唔太有好感,所以唔會join 2nd,如果心儀WKF嘅 ,繼續努力加油!

BoMuiB 發表於 18-10-10 11:39
其實WKF背後動機係點大家都好明,不過最好一早申請時已通知2nd係有2-3分鐘個人表演,不是係2nd前一個多星期 ...

講得好有道理

其實WKF背後動機係點大家都好明,不過最好一早申請時已通知2nd係有2-3分鐘個人表演,不是係2nd前一個多星期 ...

我也認為校方可以做得更好,最少告訴考生家長加入表演環節的目的,和標準。現在有考生連一星期準備時間都沒有,是會有點不公平。

以下是學校網頁的資料

面試內容:

我們將於2018年9月15、20、21及22 日進行首輪面試,屆時面試會分別以小組及個人形式進行。

我們會挑選在以下範疇表現優良的學生:
1. 社交能力
2. 溝通能力
3. 自理能力
4. 按其年齡合適的語文程度
5. 具好奇心及積極學習

合資格的家庭將被邀出席十月份及十一月份的次輪面試,屆時主要就親子關係、家庭支援與學校理念方面作出更深入認識。

自行分配學位26/11公佈,那麼如何王錦輝收了,能否繼續自行分配學位?

rainlpw 發表於 18-10-10 22:53
自行分配學位26/11公佈,那麼如何王錦輝收了,能否繼續自行分配學位?

應該會派到1間自行比你,你就要決定註冊WKF(假設佢錄取你)或自行學額(如果你分數夠)!

山貓姐 發表於 18-10-10 11:53
我也認為校方可以做得更好,最少告訴考生家長加入表演環節的目的,和標準。現在有考生連一星期準備時間都 ...

其實個人愚見,無需將呢個天才表演的環節睇得太重,小朋友只要夠膽表達自己已經好唔錯了。

之前有位媽媽有提到WKF選小朋友的準則,你係唔會預計到的。我認識有幾位學術操得好唔錯的小朋友同我女一齊入左second in,我女英文唔錯,但非常慢熱,比較起來,真係會比下去的。但學校最後收左佢,而我認為表現突出過佢的係冇offer 。我其實之前只係覺得佢有點運氣吧,但開左學之後發覺其實應該唔只係幸運,我知道佢非常享受在呢間學校上學,也許學校真係覺得佢係適合的。

大家加油!

nicymama    發表於 18-10-23 17:24

回覆 taidou 的帖子

謝謝閣下分享令千金的經驗,看來學術真的不是必然的入場卷。而在學校網頁也清楚列明面試要考核的不同範籌了,成功的考生應該在各個方面都做得很好。
這次突然在第二次面試加入表演環節,我也傾向相信只是要看看考生單獨在人群面前表演的表現。先不說要做甚麼演藝表演,就是課堂內的 show and tell,也需要一定的膽量和表達能力,這是能理解的。

但在競爭劇烈,一位難求的情況下,要考生家長安於相信「只考考膽量,沒甚麼的」,似乎毫不容易。雖然現時「人浮於位」,但我想在任何面試,學校和考生都應該互相尊重,是顯出自己質素的時候。

A-School 的開放日我去了兩年,我深知道學校和小兒是會互相喜歡的。但我認為在這事上,是可以溝通多一點,做得好一點。   

其實都同意。本來我唔鐘意 SFA 咁谷果套,但系眾多直私當中,SFA 都算擺明車馬。宜家既 interview,我覺得似「揀貨」多過辦學。講白d,係我要 train 個小朋友比你拿來做得獎機器,所謂多元學習,離不開學校想拿什麼獎。
真係好欣賞 LS、MCS 之類,手上「副牌」係點唔係自己控制,教出黎既學生都咁好

醒目開學勳章

山貓姐 發表於 18-10-11 09:34

謝謝閣下分享令千金的經驗,看來學術真的不是必然的入場卷。而在學校網頁也清楚列明面 ...

到底second in 係一個表演比老師睇定有其他小朋友在場?姐係group in

定係表演比家長老師睇「自己一家」

我prefer 佢對小朋友
家長去第二到in

請問有2 in 的是否住沙田區?

LedTV 發表於 18-10-11 12:42
到底second in 係一個表演比老師睇定有其他小朋友在場?姐係group in

定係表演比家長老師睇「自己一家」

Parallel interview 應該是家長和小朋友分開面見。

至於 表演,就真是靠估,我估係小朋友面對兩三個老師表演吧。安排上最簡單有效率的。

你明天上陣,返黎話我地知。祝順利!

醒目開學勳章

山貓姐 發表於 18-10-11 13:15
Parallel interview 應該是家長和小朋友分開面見。

至於 表演,就真是靠估,我估係小朋友面對兩三個老師 ...

希望家長面試個分唔好咁重
我一個人去

回覆 nothingnew 的帖子

唔會! 講明沙田區只收15%, 又點會只得沙田區有2nd In?

山貓姐 發表於 18-10-11 09:34

謝謝閣下分享令千金的經驗,看來學術真的不是必然的入場卷。而在學校網頁也清楚列明面 ...

老實說,雖然係上一年的事,但父母在小朋友考小時果種心情我當然理解。我往年second interview係尾段的時間,所以我大慨知道晒程序,既然知道晒,當然亦有準備啦。但事情往往就係不是預期咁,最後想佢做的全都冇做,淨係掛住望我地同老師傾計,最後小朋友自己同老師獨處時,反而答左一d我地從冇教佢講的,但我又覺得都答得唔錯。所以就算如何準備得妥當,有時候小朋友還是好難預測的。

我只係估下,或許學校係想睇到一d唔係操練出黎為左應付interview的。因為如果一早講左,大家都會為此一早作出操練的預備。

祝大家二面成功!

回覆樓主

王錦輝給我感覺是另一間直資水泡學校,想要資素好的學生,但自己無論教師或校長都流失率高,近年DSE又考得麻麻,好難吸引質素好的小朋友入讀

Forgetmenot999 發表於 18-10-12 00:28
王錦輝給我感覺是另一間直資水泡學校,想要資素好的學生,但自己無論教師或校長都流失率高,近年DSE又考得 ...

不要緊了,相信每個人心中或多或少都有個排行榜,難道不是排頭位的,就叫水泡咩?

我們報了的學校不多,都選適合兒子的就是了。
‹ 上一主題|下一主題