用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 PolyU 彈性取錄獲6星DSE 考生
go

PolyU 彈性取錄獲6星DSE 考生

理工大學宣布明年起考慮招收獲6星,但未達「332233」入學要求的考生。

https://goo.gl/9x9GTr

回覆 nanadog 的帖子

三科已21分,己可報中大及理大工程,即使餘下兩科一共只有4分,BEST 5已有25分、過去兩年可穩入中大及理大工程,港大文學士,23、24分入的也大有人在,是否玩數字遊戲。

tiantiangood 發表於 18-10-7 16:06
回覆 nanadog 的帖子

三科已21分,己可報中大及理大工程,即使餘下兩科一共只有4分,BEST 5已有25分、過去 ...

中文或英文攞2點穩入?

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-7 23:30

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 18-10-7 21:57

英文攞2,應該唔會收!

wawaliluk 發表於 18-10-7 23:15

英文攞2,應該唔會收!

所以係PolyU新policy。

來年中六畢業生下降,大學開始爭客了。。。。不過爭嚟爭去,都係爭呢班係一科半科失手既叻學生,無助於成績一般既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-8 13:36
來年中六畢業生下降,大學開始爭客了。。。。不過爭嚟爭去,都係爭呢班係一科半科失手既叻學生,無助於成績 ...

暫時睇三間之中 中大比較好少少,修三科取三星也比較合理。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-8 14:33

但係中大祇適用於工學院及理學院。

不過,乎合要求嘅考生真係未必好多。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-8 14:33
中大工程學院最不重視係LS, 部份weighting只計0.5.

不過中文反而部份科目weighting佔1.25/1.5, 數學同英文更加唔駛講

不過中大Engineer收生分數一向都唔高, 2017年 Engineering 收生中位數只係Best 5攞21分就得, BEng in Fin tech都只係25分
如果有3科選修科達5*, 都已18分, 再加322都有25分

如果3主科成績再好, 相信都係唔會考慮CU Engineering囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-8 16:55
中大工程學院最不重視係LS, 部份weighting只計0.5.

不過中文反而部份科目weighting佔1.25/1.5, 數學同英文 ...
你25分計咗best6了。

ilyrd 發表於 18-10-8 17:22
你25分計咗best6了。
係喎..... 咁差極都有23分, 齋睇分數已夠入中文 Engineering有餘

hkpapa852 發表於 18-10-8 17:23
係喎..... 咁差極都有23分, 齋睇分數已夠入中文 Engineering有餘
同意。

ilyrd 發表於 18-10-8 17:37
同意。

3科STEM elective 有3粒星,Core Maths點會得2? Best5點都有27至28分。

LingChiBaBa 發表於 18-10-8 18:02
3科STEM elective 有3粒星,Core Maths點會得2? Best5點都有27至28分。

合理,正常core math应該有4或5以上。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-8 19:33
合理,正常core math应該有4或5以上。
我覺得唔止,STEM elective有3粒 * 咁好,core math 起碼都 5* 啦,我女文科人,對科理冇興趣, math都取到5。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-8 23:43
LingChiBaBa    發表於 18-10-8 21:08

我覺得新政策是想提高工程的收生成績,如果三科取得5**,即使中文斷腳,相信英文不會太差,加加埋埋,BEST FIVE點都有二十六、七分啦。

請問有無人入左 Poly U 中文及雙語學系 (Chinese and Bilingual Studies) 難唔難入及難唔難讀? THX!

虫虫主人 發表於 18-10-9 11:43
請問有無人入左 Poly U 中文及雙語學系 (Chinese and Bilingual Studies) 難唔難入及難唔難讀? THX! ...

點解會揀 Poly 讀  中文及雙語學系呢?

阿囡對此科較有興趣

虫虫主人 發表於 18-10-9 12:34
阿囡對此科較有興趣

中大會唔會好啲呢?