用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 純呻:考直私真係身心疲累
樓主: helloeunicebb
go

純呻:考直私真係身心疲累   [複製鏈接]

helloeunicebb 發表於 18-10-8 21:55
唔好理人點講,大家睇法唔同,自己清楚知道自己做乜就可以!啱嘴型咪傾多兩句,唔啱既咪笑笑就算!每間直 ...

一齊傾下 互相鼓勵 去到面試場見到啲小朋友,感受到咩叫一山還有一山高,一堆證書獎狀...今時唔同往日了。除了朋友街坊家長,同校家長無乜人分享   見到有人有offer又嫌棄唔夠好,話當水泡backup ,甚至話學校有學生係有sen,有些想有一個offer的都無...上㴝EK會見到好多不同類型的家長。

只可以說香港這地方讀書真係身心疲累,考到好嘅小學,家長也要保持作戰狀態,因為要考中學、跟住大學。 考到唔好嘅小學,又要諗定考插班,整個讀書時代就係惡夢的延續(當然不包括品學兼優的小朋友)

純粹個人意見及感慨,不喜勿插!

bobbyyy1111 發表於 18-10-8 20:42
同你一樣,我只報6間,反而俾家長朋友話少,唔想報太多,見有些一日由朝到下晝走幾場,家長和小朋友太辛苦 ...

無錯啦,今年有龍尾超大B,考直私比我大女五年前題難好多,每間報考人數又更多,小一考唔到心儀直私真係唔代表小朋友唔得,只係形勢比人強。

plg 發表於 18-10-9 08:48
普遍幼稚園係幾時學寫自己中文名呢?

真係間間唔同,我間K1已經寫一二三,K2教筆順寫自己名同其他字,K3默書

bobbyyy1111 發表於 18-10-9 08:57
一齊傾下 互相鼓勵 去到面試場見到啲小朋友,感受到咩叫一山還有一山高,一堆證書獎狀...今時 ...
對於學習能力唔夠全面或SEN既小朋友, 可能要考慮吓呢條路:

1. 小學搵D較輕鬆關愛型既學校, 主要係等佢唔好抗拒學習, 同打好中, 英, 數既基礎
2. 中學就唔好強求, 搵D校風好學校又包括既學校, 自己早D開始專攻GCE-AL

GCE-AL因為只需要考3-4科, 已可申請入本地大學, 而且科目選擇自由度大 (不過好似都係理科為主). 咁學習能力唔夠全面既學生, 可集中火力, 專攻個3-4科,

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbyyy1111 發表於 18-10-9 08:57
一齊傾下 互相鼓勵 去到面試場見到啲小朋友,感受到咩叫一山還有一山高,一堆證書獎狀...今時 ...

係呀,就算有whatzapp group,同校/同班家長都唔會問或唔會分享有無考學校,大家都只會問下功課上嘅嘢,甚至喺bk都愈來愈少人分享,因為大家都驚講錯嘢引來罵戰,攪到個個都一係唔出聲只讀不回,又或者講完都會加句「不喜莫插」。

bbliang 發表於 18-10-9 09:02
無錯啦,今年有龍尾超大B,考直私比我大女五年前題難好多,每間報考人數又更多,小一考唔到心儀直私真係唔 ...

今年唔覺少左人考,我覺得有些學校報考人數仲係咁多,競爭一樣咁大,我果個係蛇B

hkpapa852 發表於 18-10-9 09:06
對於學習能力唔夠全面或SEN既小朋友, 可能要考慮吓呢條路:

1. 小學搵D較輕鬆關愛型既學校, 主要係等佢唔好 ...

好有用的分享,謝謝妳  

回覆樓主

點少都唔會4千幾人跌到2-3千人報,即使2千幾人爭百幾個位,都仲係好大競爭囉...
蛇仔蛇女強項就是能屈能伸,繼續加油!

mayyylai 發表於 18-10-9 08:58
只可以說香港這地方讀書真係身心疲累,考到好嘅小學,家長也要保持作戰狀態,因為要考中學、跟住大學。 考 ...

同意

bobbyyy1111 發表於 18-10-9 09:20

今年唔覺少左人考,我覺得有些學校報考人數仲係咁多, ...
係, 我報左果啲4/5千人係基本, 有間7千人報

其實最慘係0的小朋友
要陪家長玩呢個遊戲

134729 發表於 18-10-9 11:35
其實最慘係0的小朋友
要陪家長玩呢個遊戲

冇錯!但喺香港教育制度下,萬搬無奈

"考直私真係身心疲累"

那請問樓主, 有否反思過為何要去考? 唔考就無書讀? 考唔到學校就一定讀唔到書/無出路?

煩惱很多時都是自找的
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-9 13:26
"考直私真係身心疲累"

那請問樓主, 有否反思過為何要去考? 唔考就無書讀? 考唔到學校就一定讀唔到書/無出 ...

有私校backup 才能更好的製定抽獎策略, 不過考直私心態真的要睇開些,否則好大壓力。

helloeunicebb 發表於 18-10-9 09:09
係呀,就算有whatzapp group,同校/同班家長都唔會問或唔會分享有無考學校,大家都只會問下功課上嘅嘢,甚 ...

係呀....費時比較,有時分享咗人哋又會批評, 除非志同道合都唔會講了,自己覺得應該點做就點做。

fadgare 發表於 18-10-9 13:29
有私校backup 才能更好的製定抽獎策略, 不過考直私心態真的要睇開些,否則好大壓力。
...
如果一早諗住私小只用嚟作backup, 又何需為考唔到而太失落呢?

hkpapa852 發表於 18-10-9 13:31
如果一早諗住私小只用嚟作backup, 又何需為考唔到而太失落呢?

所以我都唔會強求,有就當然好。有嘢喺手同冇嘢喺手嘅策略可以好唔同。只不過係嘗試將個保險線set高少少。 如果唔得都冇辦法, 盡咗力就算㗎啦。

"考直私真係身心疲累"

那請問樓主, 有否反思過為何要去考? 唔考就無書讀? 考唔到學校就一定讀唔到書/無出 ...

多謝你分享。我都睇好多你啲文。

"考直私真係身心疲累"

每日都會反思...究竟小朋友係適合邊類型嘅學校?我地對小朋友嘅期望?我嘅小朋友受唔受谷?
點解我只係揀6間直私考,而唔係十幾廿間,就係因為我真心想讀先去考,我好清晰自己心儀學校,我揀學校,學校亦揀我地,除咗呢幾間學校之外,我都會有心儀津校,所以唔會話因為考唔到心儀直私就係世界末日,覺得自己小朋友差過人!相反,呢幾個月,我對小朋友嘅表現好滿意,我自問我自己5歲時一定做唔到佢而家嘅嘢。
‹ 上一主題|下一主題