用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學
go

英國升學  

我想問如果去英國讀書,可以在哪裡找資料呢?有什麼agent 公司比較好呢?

yychiuj 發表於 18-10-5 18:10
我想問如果去英國讀書,可以在哪裡找資料呢?有什麼agent 公司比較好呢?
...

下星期也有很多升學展覽,可以去了解一下,選幾間agent根據他們推介,分析考慮不過我都分析唔到,花多眼亂

cfs 發表於 18-10-5 18:47
下星期也有很多升學展覽,可以去了解一下,選幾間agent根據他們推介,分析考慮不過我都分析唔到, ...

在哪裡舉行呀?

yychiuj 發表於 18-10-5 21:33
在哪裡舉行呀?

好多喎。
13/10,(大地)美麗華酒店、(英國文化協會)旺角Condis酒店
14/10,Sheraton 酒店(英識)
20/10仲有AA

cfs 發表於 18-10-5 21:45
好多喎。
13/10,(大地)美麗華酒店、(英國文化協會)旺角Condis酒店
14/10,Sheraton 酒店(英識)

真係好多喎,謝謝你!

yychiuj 發表於 18-10-5 21:47
真係好多喎,謝謝你!

你上佢地網(agent)會見到時間,不過大部分也是相同學校,所以吾一定要走曬

回覆樓主:

仲有ㄧ個女校展:
https://www.cisedu.com.hk/gsa-expo-2018

etoile 發表於 18-10-6 01:44
仲有ㄧ個女校展:
https://www.cisedu.com.hk/gsa-expo-2018

我個係仔,謝謝你分享!仲有知不知道哪間agent 跟得好啲?

yychiuj 發表於 18-10-6 09:30
我個係仔,謝謝你分享!仲有知不知道哪間agent 跟得好啲?

其實其他家長都講過,不論agent大小,最緊要係跟你case嗰位職員跟成點。我哋呢D隔山買牛唔認識英國學校嘅,好倚靠佢哋介紹學校,所以我成人話要貨比三家,比較下同ㄧ個學生,唔同agent推介D學校有乜唔同,再自己搜集下資料,時不時都有家長就agent推介嘅學校上嚟問意見。

etoile 發表於 18-10-6 09:52
其實其他家長都講過,不論agent大小,最緊要係跟你case嗰位職員跟成點。我哋呢D隔山買牛唔認識英國學校嘅,好 ...

即你最好去找2-3間agent作 比較?

etoile 發表於 18-10-6 09:52
其實其他家長都講過,不論agent大小,最緊要係跟你case嗰位職員跟成點。我哋呢D隔山買牛唔認識英國學校嘅,好 ...

除咗跟得好唔好,我會睇埋expertise,有agent唔理三七廿ㄧ係咁叫我哋考ukiset(唔係間間學校都睇,無需要就係無需要),有agentㄧ開波就講AL改制(我囡19年先去,改革早成定局),佢仲話我囡D分唔夠高叫我哋唔洗諗Brighton College,冇考慮band 1頭同band 1尾學校,就算成績表同科同分都可以有差異(事實係BC有收成績冇阿囡咁好嘅同校同學)。

yychiuj 發表於 18-10-6 09:54
即你最好去找2-3間agent作 比較?

去咗3間。

回覆樓主

小小意見,就算個agent 話某校好高rating , 好適合你小朋友,都一定要再上網睇下啲comments, 因為有agent 為咗賺commission (當地學校),會不停推某幾間學校。

FennieMan 發表於 18-10-6 11:42
小小意見,就算個agent 話某校好高rating , 好適合你小朋友,都一定要再上網睇下啲comments, 因為有agent  ...
同意,我都聯絡左幾間,幾間都各自勁推不同的學校,再話其他學校唔好.賣花讚花香,都唔知信邊個好都幾煩.

etoile 發表於 18-10-6 10:04
除咗跟得好唔好,我會睇埋expertise,有agent唔理三七廿ㄧ係咁叫我哋考ukiset(唔係間間學校都睇,無需要就係 ...
我都準備緊19年真係家說家有理.好混亂,唯有抄晒再自己做功課,又要計支出,支出有限.
不過支出有限都好,可以直接幫我西左九成既學校哈哈,得番1成學校可以考慮. 如果唔係支出問題,任我選其實都幾煩.哈哈

醒目開學勳章

回覆樓主:

其實最緊要大家同仔女有明確目標同選校條件,跟agent比的配對一下,自己做下功課,應該可以找到合心水的學校。
[img]http:/

回覆樓主:

大家可以去Mumsnet(英國版BK)睇下英國家長對學校嘅睇法:
google "ABC school mumsnet" 就得 。

FennieMan 發表於 18-10-6 11:42
小小意見,就算個agent 話某校好高rating , 好適合你小朋友,都一定要再上網睇下啲comments, 因為有agent  ...

仲會揾理由discourage你唔好報D佢冇肉食嘅學校。

梁太2010 發表於 18-10-6 12:17
etoile 你覺唔覺我們的小朋友來來去去都是那幾間?

覺呀。