用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH and HY 有機會嗎?
樓主: sinbb
go

GH and HY 有機會嗎?   [複製鏈接]

回覆 jli008 的帖子

我識三位今屆HY,也普通地區津小,考級一或級二,運動無亮點,在音樂或朗誦有些表現,就入左。

kitmay 發表於 18-10-6 11:57

我識三位今屆HY,也普通地區津小,考級一或級二,運動無亮點,在音樂或朗誦有些表現, ...

體藝,應該並非單指運動~~~

Arabellahk    發表於 18-10-7 16:31

kitmay 發表於 18-10-6 11:57

我識三位今屆HY,也普通地區津小,考級一或級二,運動無亮點,在音樂或朗誦有些表現, ...

用家意見:其實呢兩年協中整體喺學術方面比以前更注重,因此收多咗‘學霸’不足為奇吧!

簽名被屏蔽

多謝大家的意見。見到阿女上次的成績不錯,所以先諗住建議佢試HY 和GH,報就照報,都要睇吓佢今年keep唔keep到個成績。同去埋簡介會睇吓係咪真係識合佢。
反之,阿女上年參觀了匯基東九龍就好鍾意,想信同前面提及的兩間好唔同

sinbb 發表於 18-10-6 13:50
多謝大家的意見。見到阿女上次的成績不錯,所以先諗住建議佢試HY 和GH,報就照報,都要睇吓佢今年keep唔kee ...

英文好就報埋SPCS

佢oral比較弱

今天去聽完GH簡介會,估唔到考中學都仲要interview埋家長

醒目開學勳章

sinbb 發表於 18-10-6 23:36
今天去聽完GH簡介會,估唔到考中學都仲要interview埋家長

HY都要。有d津校都會in埋家長

jli008 發表於 18-10-7 01:26

這點才最討厭及奇怪,讀書是孩子事,若孩子科科A到級一,參 ...
其實見家長,我估只係想睇下家長關唔關心個女(家校合作好重要)。‍‍學校只會問幾條簡單問題,唔識答亦唔會影響收唔收小朋友。就算家庭經濟唔好但小朋友有能力,直資有獎學金的。

sinbb 發表於 18-10-6 13:50
多謝大家的意見。見到阿女上次的成績不錯,所以先諗住建議佢試HY 和GH,報就照報,都要睇吓佢今年keep唔kee ...

朋友講有個女仔多年都係級一及有無數體藝獎,但DG冇得1st in,HY無得2nd in(因為1st in係全in),不過GH收左。

知唔知D家長interview 係個别/小組,中/英,大概問D咩?係咪又要答埋D好認同學校的教學理念之類嘅行嘢

sinbb 發表於 18-10-7 08:32
知唔知D家長interview 係個别/小組,中/英,大概問D咩?係咪又要答埋D好認同學校的教學理念之類嘅行嘢 :igi ...
唔駛太緊張。個別見。其實家長只是陪小朋友一起入去見老師。主要都係問小朋友,最後問幾句家長,好自然咁。認同學校教學理念我覺得最基本喇,如果唔認同點解要讀?

DGS 2nd in 見校長,父母宜陪同到,只是陪女入房比校長見到大家打招呼後,父母便離開interviewing riom,在外等候;HYS 也是2 nd in 陪住女入interviewing room 並坐在女的身邊,校長或老師向女提問,不會問家長 ,只要靜靜坐下等女回應便可。去到中學主要擇個學生,父母能出席已表示關心子女,校方從經驗望望子女與父母的互動,包括細微言行舉止及非語言行爲,也看到學生對父母的態度,父母怎樣管教等方面。

Yanamami    發表於 18-10-8 10:16

jli008 發表於 18-10-7 01:26

這點才最討厭及奇怪,讀書是孩子事,若孩子科科A到級一,參 ...
我相信學校不致太膚淺看父母身上有沒有行頭,如果要計算經濟狀況,報名表上的家長職業及住址也可估計。反而應尊重自己、阿女及學校,在面試時以decent dress code 是需要。協恩校長曾向傳媒分享有家長虛報是公司董事,到面試個女介紹爸爸原來是的士司機,反而令學校感到父母價值觀及管教有不完善地方。
我見親友的女分別在DGS, SPCC, HYS 讀,女也是主動學習和各方面表現好的乖女,父母是雙職有專業人士和做生意,但重點不是經濟好,而且花心機和時間培育個女。

簽名被屏蔽

熱媽 發表於 18-10-7 06:55
其實見家長,我估只係想睇下家長關唔關心個女(家校合作好重要)。‍‍學校只會問幾條簡單問題,唔識答亦唔會 ...

同意。見父母可以有好多原因,學校理念認同/父母關注/ 教育方法/子女與父母的相處互動/ 有沒有公主病/ 禮貌等等等等。。。
每間學校想看的都不盡相同,不過應該都有一個共通是應該不是看他們的經濟能力。其實津校也有些是要見父母的,所以這也不是直資獨有的,也沒有必要陷入與錢掛勾的迷思。
‹ 上一主題|下一主題