用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH and HY 有機會嗎?
go

GH and HY 有機會嗎?   [複製鏈接]

阿女第一次呈分~5,操行好,但不愛運,無咩特異功,無得過什個人比獎項,只少量學及朗等團獎項。

這兩間值一試嗎?
因我見GH報名要交
4portfolio,阿女無咁多野寫喎,怕報嚟都唗氣!

Mustrek    發表於 18-10-5 13:20
   4    0    0    0

回覆樓主:

唔報就一定無機會,機會要自己爭取。

王家爸爸    發表於 18-10-6 18:00

回覆 sinbb 的帖子

試左先, 如果收, 至諗, 如果唔收, 當取經都好

sinbb 發表於 18-10-5 12:41
阿女第一次呈分~級5,操行好,但不愛運動,無咩特異功能,無得過什麼個人比賽獎項,只有少量學校舞蹈及朗誦 ...

我覺得德望好大機會會收!
最緊要面試時,表現出自信!
我囡囡唔係憑成績,也唔係憑運動

阿女第一次呈分~級5,操行好,但不愛運動,無咩特異功能,無得過什麼個人比賽獎項,只有少量學校舞蹈及朗誦 ...

GH好大機會

camylaw 發表於 18-10-5 12:49
我覺得德望好大機會會收!
最緊要面試時,表現出自信!
我囡囡唔係憑成績,也唔係憑運動
GH一定要英文好好吧。

little_yolky 發表於 18-10-5 13:21
GH一定要英文好好吧。

我囡囡讀資助小學,英文一般,也不覺得好好!面試時,一题用英文回答,一題用普通話回答,如此類推,最後2月就話收左我囡囡了!

我老公永遠一句,係叻/有實力,唔交portfolio只交成績表佢都收,無料就交50張証書都l唔收。

Joyceyim    發表於 18-10-15 11:21
王家爸爸    發表於 18-10-6 18:00
Arabellahk    發表於 18-10-5 14:24

GH 收的機會大过HY
當年考得后过我囡的都入到,
TOP 5 沒問題喎

如果體藝沒有特長,HY應該無機會;GH機會很大,不過小六上學期期中一定要考好,最好維持在級十以內,GH會要求補交小六上學期成績。港大同學會也不錯,值得一試。

GH 大機會收。 HY就一半一半。

2間試左先!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

熱媽 發表於 18-10-5 14:08
我老公永遠一句,係叻/有實力,唔交portfolio只交成績表佢都收,無料就交50張証書都l唔收。 ...
佢啱呀,我朋友個女今年中一,去年冇交porfoilio, 只是填申請表,仲要求其釘住,自行一入了band 1A名校了

簽名被屏蔽

回覆 TwinWong 的帖子

睇完大家的feedback, 先知原來HY是再難入D

Arabellahk 發表於 18-10-5 14:23
如果體藝沒有特長,HY應該無機會;GH機會很大,不過小六上學期期中一定要考好,最好維持在級十以內,GH會要 ...

每間中學都有専攻成績既文人,唔一定要配答體藝~~~

GH 及 HY 有沒機會? ==>
1st in  => HY  全in, 而GH 雖選過才有1st in, 級頭同學機會很大.

2nd in =>如果是一直keep 住 P4/P5都是級頭, 在1st in 發揮好, 有2nd in 機會大

取錄    => 個人覺得GH 是成績行先, 而 HY 好睇 2nd in 同學表現出的性格特質

經常有一種迷思是考到名校(HY/GH)一定要讀得玩得. 我反而覺得她們選人的考慮是性格特質多於課外活動表現. 所以口才好, 成績到就會收.

PORTFOLIO? ==>

我估應該是不能多於4 張而不是要4張.

除非是超勁有全港排名世界表演或被教練看中那些同學 (傳說那些同學是有另外QUOTA), 活動的cert 的份量才要重

否則個人認為一般同學的課外活動表現只用於錦上添花, 完全沒有似乎有點讀死書. 有些活動可以表現出各方面有所兼顧. 所以我覺得只要是一些有認受性, 現到學生曾努力和認真訓練的活動就值得寫.
其實校際朗誦及舞蹈是不錯的活動, 另外校內服務也可以選些來放 (班長, 風紀, 圖書館助理之類).

joeyxlma 發表於 18-10-5 14:49
GH 及 HY 有沒機會? ==>
1st in  => HY  全in, 而GH 雖選過才有1st in, 級頭同學機會很大.
我知道一個CASE就是, 不是考全級頭的一群, 反而考入了HY
級頭的考唔到,但這女孩是一個好TALK得小女孩 !

除以上兩校,還有 SPCS 都值得一試  

subb 發表於 18-10-5 16:00
我知道一個CASE就是, 不是考全級頭的一群, 反而考入了HY
級頭的考唔到,但這女孩是一個好TALK ...

HYS 睇體藝的~~~
‹ 上一主題|下一主題