用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

gracelam 發表於 20-1-24 00:21
佢話英文書唔係好啱睇  

可能升中開始㷛大6劇,跟住睇埋原著,第一本係射鵰,跟住步步驚心,琅 ...

我仔都一樣,宅男一名

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-23 23:10
我谂又未至於冇用武之地嘅  ,囡囡如果文法好或者可以考慮讀英國文學。
其實外國人講野都唔會太在 ...

謝謝你,很好的分享。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-24 00:11
好少小朋友會睇開英文變返喜歡睇中文。

我兩個仔小學都以中文為主,但升中開始知道英文重要,所以兩個都 ...

我女雖然喜歡英文文法,但佢唔喜歡文學,佢好得意架!她把英文文法以邏輯方法學習,所以佢唔覺得難。

你兒子對英文的熱愛又願意投放時間學習和接獨,咁!他們的中文是否相對投放時間少咗!有無影響他們呀?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我女唔識打機(直頭白痴級數),但佢唔宅,成日都好多活動,童軍遠足,露營,宿營,總之有活動佢都一定join,有時仲做埋攪手。學校佢又join左5個club,忙到甩碌

YmOra 發表於 20-1-24 08:32
我女雖然喜歡英文文法,但佢唔喜歡文學,佢好得意架!她把英文文法以邏輯方法學習,所以佢唔覺得難。

你 ...

小學對中文時間較多,中學投放中文時間係少架。如果你有睇開我分享過都知我大仔係好經典,佢從小數理邏輯屬超班,數學比同齡小朋友叻好多 (6歲做過測试數理屬資優),但文字表達方面就超差    ,從小中文科成績就經常在合格與不合格邊緣,中學更頃向重英輕中,最後 Dse英文科取星,但因中文2左錯失入大學機會   ,要由H D才能上返八大。
所以细仔由小學起我已經非常重視佢科中文,因為我知道升中後英文要追唔難,最難攪嘅其實係科中文,幸好细仔中文成绩一向都唔錯,我亦經常提醒佢要汲取呀哥教訓切勿輕視中文。不過佢哋成日话上到大學/去到外國中文跟本冇用,Dse打算拎4就算,佢都係偏向喜歡英文多。

妹妹頭 發表於 20-1-24 09:05
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我女唔識打機(直頭白痴級數),但佢唔宅,成日都好多活動,童軍遠足,露營,宿營, ...

我仔响學校都好忙架,學校话動參與率高,又做领袖生/英語大使/學會主席,老師又會揾佢幫手攪了话動/上course,今年仲要補課。可能我習慣唔比佢通街走,除了有活動外,佢唔喜歡行街或者周圍去,平日多數响屋企打機/聽歌/上網/睇書,或者砌下It嘢,所以都宅架  

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-24 09:06
小學對中文時間較多,中學投放中文時間係少架。如果你有睇開我分享過都知我大仔係好經典,佢從小數理邏輯 ...

我都明白上到大學中文根本不需要。你大兒子始終都入到大學,都係好結果。其實,好唔明點解看"中文書" 和 看"英文書"好似成對立面,喜歡看英文書嘅就唔太喜歡中文書,喜歡中文書就唔喜歡英文書,好少好少見到兩類書皆喜歡,唔通係兩種完全對立的學習模式,就如愛讀數學嘅人多數不喜歡中西史完全對立,但是,中文和英文又歸納為""語文學科"",咁又不是應該有着相同的學習模式嗎?!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-24 09:17
我仔响學校都好忙架,學校话動參與率高,又做领袖生/英語大使/學會主席,老師又會揾佢幫手攪了话動/上cour ...

"英文大使",好切合佢喜歡英文。他大學修讀邊科呀?由HD讀上到大學,看似兜咗路,其實計劃得好好,我估目的係為除去中文科,以全英學習繼續前進。如果係我,我都會咁做。

YmOra 發表於 20-1-24 09:27
我都明白上到大學中文根本不需要。你大兒子始終都入到大學,都係好結果。其實,好唔明點解看"中文書" 和  ...
我傾向支持“母語決定思維深度與高度”
當然,作為普通人,中文差極大家都能應付日常。

如果要回答靈魂三問,要追求突破性研究,最終都會回到哲學高度。這些都要母語浸潤。

YmOra 發表於 20-1-24 09:38
"英文大使",好切合佢喜歡英文。他大學修讀邊科呀?由HD讀上到大學,看似兜咗路,其實計劃得好好 ...

做英語大使係细佬。哥哥現在大學主修電腦,不過佢已經定下目標畢業後會去外國讀 master 洗底。

早排又同呀仔討論過,其實香港嘅大學又唔係想像中咁差,三大响世界學府排名都唔算弱,其他人/國內生來港升讀大學查實要比十幾萬一年,香港人有政府資助,每年學費只係比4萬幾,所以點解唔讀呢!情願積極裝備好自己,完成香港大學才去外國再上咪仲好。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-24 13:08
做英語大使係细佬。哥哥現在大學主修電腦,不過佢已經定下目標畢業後會去外國讀 master 洗底。

早排又同 ...

因為出国其實唔係齋讀个degree, 而係真正学会自己面对生活、為自己下決定/打算、体驗他国生活、接触唔同人既思维…眼界会唔同左。當然,亦可以靠exchange去達到以上,但三年同-年/半年,質量上应会有分别。睇情格啦,如果好宅又唔多同local接觸,或只群番自己人就效果会差d.

我同意学術上香港既大学唔差过外国,只係生活体驗同成長会唔同。

回覆樓主:

大家好呀,誤打誤撞又返到黎!
早幾個月忙左好多野,爸爸急病走左,大仔中文2左,而家都係HD,女聖誕第一次去左深圳參加國際芭蕾比賽,非常好嘅經驗。

jk923 發表於 20-1-24 21:54
早幾個月忙左好多野,爸爸急病走左,大仔中文2左,而家都係HD,女聖誕第一次 ...

你好啊,吾怪得咁耐無見你,歡迎你返來啊

早幾個月忙左好多野,爸爸急病走左,大仔中文2左,而家都係HD,女聖誕第一次 ...

新一年新希望,加油

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-23 23:54
S2仲有時間,唔睇書都可以上網睇下其他野,由興趣入手但以英語為主,又或者睇下英文小說都得。我大仔都喜 ...
我小朋友用Minecraft 書做閱讀報告。 英文最緊要有興趣, 不論程度, 不論題目,keep住睇便可以.

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-25 09:50

瑩希媽媽 發表於 20-1-24 21:59
你好啊,吾怪得咁耐無見你,歡迎你返來啊

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-25 00:14
新一年新希望,加油

thank you

回覆樓主:

17/2才上學,大家的子女會在多放假的日子做甚麼呢?我兩個在學女兒想多睡覺,然後多温習,也會上街不過不去人多的地方。

歡迎回來!
新年祝大家身體健康!

妹妹頭 發表於 20-1-23 21:13
回覆 Kalongmama 的帖子

我女上次UT考得差,所以UT後佢肯做好多數,英文都肯做,睇下今次exam考成點。 ...

囡囡肯用功,將來一定有回報!
我仔今次考完試又懶返,考得差,無眼睇
‹ 上一主題|下一主題