用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 18-10-7 12:57

我覺得無需要考文言文,但可以學、教,可以當係一個知識,明 ...
其实DSE中文唔係深与唔深既问題,而係出題同model ans,仲有計分方法(oral)好騎呢先至係大问題~

洋蔥頭媽咪    發表於 18-10-7 18:13

IloveJJ 發表於 18-10-7 14:19
唔係個個係咁,我仔呢兩科都攞C,我要專登俾佢去補視藝,先攞到85,音樂無補,我同佢谷,都只攞到80。
...
禁係学校有问題,計分唔紧要,但何須要禁手紧?又唔係靠賣艺揾食,大家happy咪好。

MrBeast 發表於 18-10-7 13:22
和考到車牌就唔尊守交通規則有異曲同工之處 。
不過英美讀自己英文應都唔易,又要莎翁⋯⋯
...
如果政府要求學中文的有如英國人學英文文學的水準, 可以將偏文學的歸回"中國文學", 選修之一, 覺得有能力有需要的人可以自選, 無謂放如此多的"文言" 及 "非現代的材料" 在大圍基本的中文科上.  情況有如"奧數"不在"正規數"要求中一樣.   

IloveJJ 發表於 18-10-7 10:33
如果未工作,零用錢既金額,已令佢有足夠既享樂,咁佢將來仲點會有去工作既誘因?
...
享樂可以是目標無限,  依家說的零用錢只是每日夠小食的數目, 剩的只夠小小聯誼, 稱不上是享樂吧. 工作的誘因我希望是靠佢學習成為一個負責任的人, 學懂如果去控制自己無窮的慾望, 不痴想不勞而獲而建立工作的態度 , 而不是靠不發零用來達到.   

HaYi 發表於 18-10-7 14:27
如果政府要求學中文的有如英國人學英文文學的水準, 可以將偏文學的歸回"中國文學", 選修之一, 覺得有能力有 ...

totally agree

Yanamami 發表於 18-10-7 14:18
其实DSE中文唔係深与唔深既问題,而係出題同model ans,仲有計分方法(oral)好騎呢先至係大问題~ ...

唔跟model ans 就變得唔客觀,會多咗拗撬位,model ans就一刀切, 免麻煩

S-Kwok 發表於 18-10-7 12:57

我覺得無需要考文言文,但可以學、教,可以當係一個知識,明 ...
對極了,
好多家長苦口婆心勸人中文成繽要好, 主要的原因是因大學要3322, 甚少人是因為欣賞中文之美而希望學多些, 而樂在其中.   正如考級琴, 反正是學好考試歌, 去考到就得, 有多少人真心.   

而我自己都算自小喜歡中文, 中文成績好,  當時興趣是"因", 成績是不經意的"果".   不過現在看到阿仔的中文內容及學習的情況, 真是要嘆氣, 尤其是一些補充的答案 及取材  (已經是少抄寫的小學中學), 我需要說服自己同阿仔如何去配合評分的要求, 基本上是純功利的追求.

學習變得"被逼" 更引致反感, 好好一門知識, 就因為要迎合個制度而變得可怕, 更甚是成功過關後, 此科變得不值一顧, 在人生學習上, 此舉等於是浪費了自己的能力時間, 亦不見對社會的中文成績有咩提升.   

Yanamami 發表於 18-10-7 14:21
禁係学校有问題,計分唔紧要,但何須要禁手紧?又唔係靠賣艺揾食,大家happy咪好。 ...
都衰唔過我小朋友學校某位視藝老師,呈分試代佢眼中的寶貝學生做晒份作品當視範,然後俾95分,其他學生多數祗俾65至80分。

Yanamami    發表於 18-10-7 15:37

IloveJJ 發表於 18-10-7 14:25
我ok呀!我自己細個都係咁。
講個比喻,好多細路養成偏食習慣,或者邊食邊玩,要人餵,睇住ipad食飯…背後 ...
你學校冇限定, 個同學可以帶好多去咩 ? 有錢人有佢地的消費模式, 都無謂去評論.
我個暑假都剛去完小學的日本遊學,  佢學校指定不可帶多過某個銀碼 (好少), 佢平時用錢爽, 見到花花世界反而慳左 (可能去過多次冇咩特別平野想買, 貴又買不到) , 又有日本host 招乎佢一晚, 好好,   一樣剩成半錢番,  嘻嘻.     

HaYi 發表於 18-10-7 14:27
如果政府要求學中文的有如英國人學英文文學的水準, 可以將偏文學的歸回"中國文學", 選修之一, 覺得有能力有 ...

我始終覺得香港已囘歸中國,若大學生出口成虫,鷄毛鴨蒜,又或人地拋句黃台之瓜唔明講乜,醜死怪law。

S-Kwok 發表於 18-10-7 14:59
唔跟model ans 就變得唔客觀,會多咗拗撬位,model ans就一刀切, 免麻煩
...
唔关有無model ans事,係d答案好騎呢……

IloveJJ 發表於 18-10-7 15:58
我哋學校去到5年級,所有測考評分,必經全級老師及副校,無可能偏私。
...
你學校做法正常好多,我小朋友果次都有唔少家長投訴老師俾分太低。
但我覺得最唔合理係代某位學生做件作品,跟手俾95分,不過我同其他家長無接觸,唔知佢地知唔知。

IloveJJ 發表於 18-10-7 14:25
我ok呀!我自己細個都係咁。
講個比喻,好多細路養成偏食習慣,或者邊食邊玩,要人餵,睇住ipad食飯…背後 ...
咁你仔有冇收果¥10000?

IloveJJ 發表於 18-10-7 16:41
收咗

佢家長知道可能會投訴,
我唔想我小朋友與同學有錢財交葛。
‹ 上一主題|下一主題