用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

bbc2018 發表於 20-5-23 12:18
頭先見呢版二個post 都係講升中英文,再選的話,你哋仔女小學時自己會放多些時間落英文還是中文? ...

小學一直都以為佢中文好,睇好多書,學校程度都唔算淺,考試各樣都無問題,但去到中學,竟然話最驚係中文和中史...... 雖然上學期測驗成績還可以,但由開學到宜家都不停呻難,又叫我幫佢搵補習,再落去唔知會發展成點.....

gigayan 發表於 20-5-23 20:35
小學一直都以為佢中文好,睇好多書,學校程度都唔算淺,考試各樣都無問題,但去到中學,竟然話最驚係中文 ...

是否文言文,末適應?
不過中學中文真係要求好高

聆聽都要綜合能力,要寫作

好在中學只有二科是中文

數漏一科普通話,聆聽又係要求好高。阿囡要特別留意呢科

瑩希媽媽 發表於 20-5-23 20:25

小學時中文差,放左好多時間去中文度啊,五,六年級時仲一 ...

阿囡主要睇書多。佢高小時睇中文書多過英文書,由佢小學到現在都係自己選課外練習提升佢答問題技巧。中文中一中上程度。一直以來都係放比較多時間在英文。令到佢叩到好學校,同時中學適應好。

bbc2018 發表於 20-5-23 21:05
阿囡主要睇書多。佢高小時睇中文書多過英文書,由佢小學到現在都係自己選課外練習提升佢答問題技巧。中文 ...

我個什麼書也不喜歡睇,除非學校要做閱讀報告,否則叫她睇書好難的,不會主動睇,睇也睇一些無里頭的書,例如鬼故,查案果D書,無乜用呱

瑩希媽媽 發表於 20-5-23 21:09
我個什麼書也不喜歡睇,除非學校要做閱讀報告,否則叫她睇書好難的,不會主動睇,睇也睇一些無里頭的書, ...
阿囡福爾摩斯成套都有。上咗中學睇少咗好多書,好在學校不斷有報告,分享。
睇多咗報紙。

bbc2018 發表於 20-5-23 21:21
阿囡福爾摩斯成套都有。上咗中學睇少咗好多書,好在學校不斷有報告,分享。
睇多咗報紙。
...

佢又糸福爾摩斯成套有,但現在不追了,佢地學校都定時定候要做,佢就不會額外睇

瑩希媽媽 發表於 20-5-23 21:23
佢又糸福爾摩斯成套有,但現在不追了,佢地學校都定時定候要做,佢就不會額外睇
...

學校已經有本世說新語,趁今次停課睇。
其實現在知識已經好多元化。佢哋吸收途經已多咗。

bbc2018 發表於 20-5-23 20:57
是否文言文,末適應?
不過中學中文真係要求好高

唔係文言文,反而係文章嘅比較和分析佢覺得難,e.g. 文章A和文章B嘅寫作手法有咩一樣/唔同?作者寫呢段嘅時候係咩心情?阿女話.....可能問返作者自己都唔知個刻咩心情.....

gigayan 發表於 20-5-23 21:56
唔係文言文,反而係文章嘅比較和分析佢覺得難,e.g. 文章A和文章B嘅寫作手法有咩一樣/唔同?作者寫呢段嘅 ...

是呀!考心情,感受還要比較真係考起
我哋是文言文要比較,一次考2篇課外,我睇到都暈。

bbc2018 發表於 20-5-23 21:41
學校已經有本世說新語,趁今次停課睇。
其實現在知識已經好多元化。佢哋吸收途經已多咗。
...

其實吸收知識嘅途徑多咗係好,但有時又覺得太多,花多眼亂

唔係文言文,反而係文章嘅比較和分析佢覺得難,e.g. 文章A和文章B嘅寫作手法有咩一樣/唔同?作者寫呢段嘅 ...

老師無教嗎?我無聽阿女呻喔。係聽佢講話中史成日答唔中point好激氣。

S-Kwok 發表於 20-5-23 22:10
其實吸收知識嘅途徑多咗係好,但有時又覺得太多,花多眼亂
趁停課,我會引導下個囡點樣找資料。

little_yolky 發表於 20-5-23 22:36
老師無教嗎?我無聽阿女呻喔。係聽佢講話中史成日答唔中point好激氣。
...

應該有教嘅,我見佢呻完,做嘅功課返嚟都啱嘅...... 可能佢個人係比較實在D,唔鐘意個種「答完都唔知自己啱唔啱」嘅感覺...... 所以我都由佢再摸下先。

我無幫佢搵補習,點知佢自己搵咗間,我話疫症完先再考慮啦,拖住先~

平時係咪睇英文書多,好少睇中文書呢?!我女有話過班上英文強嘅多數睇英書多,少看中書對作者心情觸覺比較弱。

gigayan 發表於 20-5-24 01:29
應該有教嘅,我見佢呻完,做嘅功課返嚟都啱嘅...... 可能佢個人係比較實在D,唔鐘意個種「答完都唔知自己 ...

我都叫阿女自己同D數學水平差唔多既fd一齊去補數,我話唔通搵個數學霸問邊度補數咩,唔同程度唔同補法㗎。不過佢又怕醜唔敢問,其實同同學一齊放學去最好,有個伴。

YmOra 發表於 20-5-24 09:00
平時係咪睇英文書多,好少睇中文書呢?!我女有話過班上英文強嘅多數睇英書多,少看中書對作者心情觸覺比 ...

初小英文書多,高小中文書多,不過佢比較專一,只睇某幾個作者嘅書,可能咁都有影響心情觸感。

little_yolky 發表於 20-5-24 10:06
我都叫阿女自己同D數學水平差唔多既fd一齊去補數,我話唔通搵個數學霸問邊度補數咩,唔同程度唔同補法㗎。 ...

補數....如果係小班教學或私補嘅話,大部分都會按程度去教,初中我覺得呢兩類補法適合D~

gigayan 發表於 20-5-24 10:20
補數....如果係小班教學或私補嘅話,大部分都會按程度去教,初中我覺得呢兩類補法適合D~

這樣子啊!我想,程度差唔多既同學啱既老師應該都啱佢,所以叫佢問人。教開叻人唔一定識教差人丫嘛。

little_yolky 發表於 20-5-24 10:23
這樣子啊!我想,程度差唔多既同學啱既老師應該都啱佢,所以叫佢問人。教開叻人唔一定識教差人丫嘛。:waha ...

我估有經驗嘅老師都唔會只識教同一類嘅學生嘅.... 搵D口啤好少少,或者問下相熟師姐有冇好介紹~

gigayan 發表於 20-5-24 10:27
我估有經驗嘅老師都唔會只識教同一類嘅學生嘅.... 搵D口啤好少少,或者問下相熟師姐有冇好介紹~
...
點解你整日標籤化阿大阿細?可能平時唔覺,不過講下講下,佢真的會相信自己數學差,後果就係真的會差落去。

‹ 上一主題|下一主題