用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-2-16 18:06
其實 我想問下你哋嘅小朋友呢段時間有冇落街呢?

阿大去學琴,阿妹未出過街。我同C6去買餸。

回覆樓主:

大家的子女有出去排隊派給學生的口罩嗎?我兩個女兒去了兩次,拿到一次。

S-Kwok 發表於 20-2-16 18:06
其實 我想問下你哋嘅小朋友呢段時間有冇落街呢?

有出去幾次,買口罩拿免費口罩,順便去超市買東西,還有回校拿書。功課很多,自己温習追進度,其實很忙。

little_yolky 發表於 20-2-15 19:11
清房一定有啦佢唔駛返學,壓力無晒,暗瘡少咗8成

意外驚喜     

asweetmom 發表於 20-2-16 21:51
大家的子女有出去排隊派給學生的口罩嗎?我兩個女兒去了兩次,拿到一次。
...

無呀,因為我家一直有戴口罩習慣,所以有存貨,唔駛撲。

記得阿大好易病,呈分時為咗保持不被傳染,一直戴住口罩,仲俾老師話佢神經病

妹妹頭 發表於 20-2-16 19:23
回覆 S-Kwok 的帖子

我女除左2次返去學校locker取書之外,真係未出過街架。

要出街或者返學校拎書都有風險,高風險期都係盡量少出去。
聽我仔講佢學校老師真係好好,佢哋考完試先放假,正常學生好多書都帶咗返屋企温習唔响學校。
最近老師在網上要求同學預習或要做功課,老師假設同學書在學校,所以將須要用嘅chapter同notes影咗再放上校網比同學睇,唔驶同學周圍揾,我都估唔到佢啲老師會咁貼心。

MrBeast 發表於 20-2-16 14:51
yes n no la.  ek 有些分享,sample size是1,真的要take it w a large grain of salt.
小朋友興趣和習慣是 ...

我哋當年小學嘅GS,部分題目係指明係邊2個星期依港台新聞網(英文)出題,變相迫學生睇報紙~~~

Yanamami 發表於 20-2-16 15:31
我都觉得睇乜都無所謂,fashion呀~食譜呀~动物呀~古跡呀~gardening都得,睇廣告亦得,总之鍾意睇就好~ ...

哇!阿妹聽到呢句開心死佢,佢最鍾意睇Asian Food Network 同埋卡通片

little_yolky 發表於 20-2-16 23:51
哇!阿妹聽到呢句開心死佢,佢最鍾意睇Asian Food Network 同埋卡通片
卡通片……由幼稚園開始睇都只能睇英文無字幕,我又無所謂佢地睇卡通,Cartoon Network陪佢地大。

October. 發表於 20-2-16 14:36
青春期梗係迫唔到佢地閱讀啦,我仔當時未到青春期都叫唔到佢睇。

當然,我冇自細陪讀,佢地是否閱讀,放 ...

咁阿仔細個時得閒做乜?我阿細成績係差D,不過都鍾意睇書,成日得閒會攞書睇,只係唔鍾意睇多字書,鍾意漫畫百科、雜誌、科學太空果D。上年暑假,佢坐響度睇晒50本漫畫大英百科,同埋1X本世界歷史漫畫,但特登買俾佢既晨讀十分鐘,封塵封咗成寸厚

Yanamami 發表於 20-2-16 23:56
卡通片……由幼稚園開始睇都只能睇英文無字幕,我又無所謂佢地睇卡通,Cartoon Network陪佢地大。 ...

阿細D普通話好,都可能因為成日偷偷哋上youtube睇普通話蠟筆小新

回覆樓主:

你地小朋友有嗌悶嗎?

我仔初四到依家都未出過街。
有時我會諗,如果真係要四月先返得學,有成2個月都出唔到街,真係會好鬱悶。

S-Kwok 發表於 20-2-17 00:17
你地小朋友有嗌悶嗎?

我仔初四到依家都未出過街。

阿囡悶到今日自己出左街,咁耐以來去左兩次,阿仔就無出過去,就來瘋了

Yanamami 發表於 20-2-16 23:56
卡通片……由幼稚園開始睇都只能睇英文無字幕,我又無所謂佢地睇卡通,Cartoon Network陪佢地大。 ...

我都係.....細個佢最鐘意睇peppa pig..... 講英文都模仿peppa

little_yolky 發表於 20-2-16 21:19
其實越低班越難教,中國好多大學yr 1基礎課反而係大教授教。我中學母校教F1中史、歷史老師都好好經驗,所 ...

你嘅諗法都啱,英文其實愈細愈接觸得多,會對小朋友愈有利,所以幼稚園K2我都轉返去有NET做班主任嘅幼稚園,有一個NET係班主任,相差真係好遠.....

gigayan 發表於 20-2-17 01:18

你嘅諗法都啱,英文其實愈細愈接觸得多,會對小朋友愈有利 ...
Great move. 我覺得从好細个开始接觸外国人,佢習慣左紅鬚綠眼,大左就唔会怯,耳仔tune慣台就变得自然。正如Cheeselover話將英文融入日常。

gigayan 發表於 20-2-17 01:18

你嘅諗法都啱,英文其實愈細愈接觸得多,會對小朋友愈有利 ...

係㗎,你話我崇洋都係咁講,中國人講得幾好,口音都係唔一樣,有條件,一定搵英國人教。

gigayan 發表於 20-2-17 01:14
我都係.....細個佢最鐘意睇peppa pig..... 講英文都模仿peppa

我阿細係模仿蠟筆小新⋯⋯唉!

little_yolky 發表於 20-2-17 10:40
我阿細係模仿蠟筆小新⋯⋯唉!

我女呢排成日睇一個youtuber叫老高,成日都用東北口音同我地講普通話

mcl203 發表於 20-2-16 22:22
我哋當年小學嘅GS,部分題目係指明係邊2個星期依港台新聞網(英文)出題,變相迫學生睇報紙~~~
...
都是好方法,唔使d家長買d無聊常讓習作去操練
‹ 上一主題|下一主題