用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-2-12 00:42
乜轉左校長禁狠?以前都無乜功課既~

平時係無乜功課㗎,但長假就做到甩髻

JJDBB 發表於 20-2-12 00:45
佢系單純!

佢個樣仲係好似BB咁好可愛,不過把口變得好惡毒

IloveJJ 發表於 20-2-12 10:01
我仔都係咁既人,我定性為唔理性既人,即係文科人,感覺行先,証據行後。
...

妹妹頭 發表於 20-2-11 15:17
回覆 jk923 的帖子

一半半,有d係14/2前完成,有d係21/2前,有d係1/3前。

你亞女真係超多功課。我哋啲功課返學校先交

回覆 Kalongmama 的帖子

我地全部都要deadline 前 upload 上moodle,過左一日都唔比交。

妹妹頭 發表於 20-2-12 13:32
回覆 Kalongmama 的帖子

我地全部都要deadline 前 upload 上moodle,過左一日都唔比交。 ...

個網有問題就大鑊!我屋企個網成日有問題

回覆 little_yolky 的帖子

之前聖誕功課試過,deadline果日upload唔到,心急死,後尾同該科負責同學講,佢打比老師,老師登入搞掂,延長2天比佢地upload

妹妹頭 發表於 20-2-12 15:19

之前聖誕功課試過,deadline果日upload唔到,心急死,後尾同該科負責同學講,佢 ...

如果有窮苦學生,屋企無網無電腦點算?

個moodle,係有手機版的。

妹妹頭 發表於 20-2-12 15:43

通告話最近的操行評估,有少許考慮是同學會否交功課準時。不過以我女班同學,大多會準時交功課;其實好簡單,互抄其實好快,一個What app搞掂!

妹妹頭 發表於 20-2-12 15:43

有大專院校都係用Moodle,你哋學校又幾好。

妹妹頭    發表於 20-2-12 20:30

JJDBB 發表於 20-2-12 15:53
通告話最近的操行評估,有少許考慮是同學會否交功課準時。不過以我女班同學,大多會準時交功課;其實好簡單 ...
兒子學校有明確的要求:抄功課要記缺點,兩個人均記。
我覺著抄功課比欠功課惡劣。這樣的小聰明要不得。

Danielhk 發表於 20-2-12 21:02
兒子學校有明確的要求:抄功課要記缺點,兩個人均記。
我覺著抄功課比欠功課惡劣。這樣的小聰明要不得。

我們都有罸(聽聞),不過我女吾選抄,選睇,或者系家做吾識即問,就只是數學,其他吾係好見佢話吾識。你細時無抄功課?或者出貓?我覺得好多中學生都是這樣。

JJDBB 發表於 20-2-12 21:41
我們都有罸(聽聞),不過我女吾選抄,選睇,或者系家做吾識即問,就只是數學,其他吾係好見佢話吾識。你細 ...
我讀書時,一般是別人抄我的。哈哈。。如果僅僅是借鑒解題思路,也無不可。

我反對的“抄”,就是copy的意思。

遇到不識題目,我通常要求兒子到教材去找,照貓畫虎。
教材里面實在找不到“貓”,才肯幫忙。

Danielhk 發表於 20-2-12 22:35
我讀書時,一般是別人抄我的。哈哈。。如果僅僅是借鑒解題思路,也無不可。

我反對的“抄”,就是copy的意 ...

我就抄人多

Danielhk 發表於 20-2-12 22:35

我反對的“抄”,就是copy的意 ...

100個學生有99.99個都係copying

Kalongmama 發表於 20-2-12 19:56
有大專院校都係用Moodle,你哋學校又幾好。

我哋小學都係用moodle

JJDBB 發表於 20-2-12 21:41
我們都有罸(聽聞),不過我女吾選抄,選睇,或者系家做吾識即問,就只是數學,其他吾係好見佢話吾識。你細 ...

我聽阿女講佢地老師好嚴,如作文見篇文章寫得好,老師會上網去搵返原著出嚟,之後開俾同學睇佢抄咗d乜,highlight晒抄咗嘅句子......

我女見識過老師嘅殺氣後,就寧願作到鬼5馬6,都唔敢上網搵資料

gigayan 發表於 20-2-13 16:04
我聽阿女講佢地老師好嚴,如作文見篇文章寫得好,老師會上網去搵返原著出嚟,之後開俾同學睇佢抄咗d乜,hi ...

不是天下文章一大抄嗎?要抄得有技巧,好詞好句其實可以用,只是成篇一樣就過份了。
‹ 上一主題|下一主題