用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科  

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
IloveJJ 發表於 19-9-12 03:15
我仔上星期仲淨咗100元!
俾得多,對細路只有弊無利,你哋唔信隨便你哋。
如果俾多啲,只係可以俾一個機會 ...
其實各有各法,無打算說服你,不过正如阅讀派或練习派或扶助派定無為派,总有成功例子先有人推,唔同家庭背景同性格既孩子,有成效就係对。我家两个係有好多多餘錢但唔會乱用,而初小时係唔会有太多錢,因我供應哂所有野至五六年班先有dd錢餘,係上中学先做富婆。不过經多年訓練,已成应洗得洗,平日悭家,间中洗下令自己开心,我觉得佢地已固定自己儲/用錢方式,不受同輩影响,所以都唔介意佢有閒錢。

Yanamami 發表於 19-9-12 09:45
其實各有各法,無打算說服你,不过正如阅讀派或練习派或扶助派定無為派,总有成功例子先有人推,唔同家庭背 ...

我呢度既唔俾咁多零用錢,唔單止為教佢哋理財,同時亦係因為我要用錢,作為動力,咁如果零用錢多,就無法用錢作為動力。
當然,我明白你唔認同要用錢作為動力。不過,我細佬其實讀博士,都可以話係因為錢。因為佢喜歡教人,想做老師,然後佢考慮到要响喜歡既事業上,去到最高既層次,所以就選擇讀到博士去教大學。但佢唔會只係為錢,如果係,就唔應該去教書。佢响外國亦有研究既工作,但係因為佢係喜歡教人,所以係返嚟香港搵教席。所以,錢並唔係大家諗得咁市儈。只可以話,我哋呢啲草根出生,第一件事,一定係麵包,第二先係理想。
另一方面諗,當你有足夠條件,你反而可以去尋找理想。就好似我另外兩個細佬,一個當年讀到碩士,但經濟原因無讀落去,現在經濟許可,佢又重新去進修。有一個細佬,索性提早退休去做研究。
如果用獎金真係會令人失卻本身求知意義,咁响我全家身上係睇唔到。
我細佬細個想攞獎金,只係因為想小息買魚蛋。不過亦係佢明白到錢既重要性,先响中學時期突然開竅去努力讀書。呢啲就係我哋草根人士既向上方法。

adacheung1972    發表於 6 天前

IloveJJ 發表於 19-9-12 10:22
我呢度既唔俾咁多零用錢,唔單止為教佢哋理財,同時亦係因為我要用錢,作為動力,咁如果零用錢多,就無法 ...
所以都係因应唔同家庭背景同孩子性格而衍生-套適合应用既方式,無話-本通書世界通行的。

Yanamami 發表於 19-9-12 10:34
所以都係因应唔同家庭背景同孩子性格而衍生-套適合应用既方式,無話-本通書世界通行的。 ...

呢個當然啦!所以我好喜歡研究不同教育方式既結果。

b3410 發表於 19-9-5 11:04
好有用!第一步是讓小朋友喜歡去寫,而creative writing 我覺得最有機會做到。

中學之後,幾乎所有科目都 ...
請問CREATIVE WRITING 外面哪家補習社或者專業學校比較好啊?

butterflylili 發表於 19-9-12 11:40
請問CREATIVE WRITING 外面哪家補習社或者專業學校比較好啊?
我小朋友在學校學,應該是學校老師自己教。

Yanamami 發表於 19-9-12 09:45
其實各有各法,無打算說服你,不过正如阅讀派或練习派或扶助派定無為派,总有成功例子先有人推,唔同家庭背 ...

對零用錢的引導,自覺失敗家長!

Yanamami 發表於 19-9-12 01:09
根本上無听过有任何女校会理~

那麼如果自己學校女生和他校男生拍拖也不處理嗎? [/smile

little_yolky 發表於 19-9-12 07:11
其實主要睇家長取態,家長抱開放態度,學校都唔想搞咁多野。不過要揀唔好咁嚴既學校好D。
...

那就好。本來以為女校省心,原來也不是。

asweetmom 發表於 19-9-12 12:21
那麼如果自己學校女生和他校男生拍拖也不處理嗎? [/smile
大女細女学校都無理,循例式普通提点下总会有,但唔觉强硬压止。

Yanamami 發表於 19-9-12 12:39
大女細女学校都無理,循例式普通提点下总会有,但唔觉强硬压止。

會通知家長嗎?

asweetmom 發表於 19-9-12 12:23
那就好。本來以為女校省心,原來也不是。
根本係家長一廂情願。自己灌輸好正確观念,小学时落定葯好过啦!上到中学豆芽夢开始就太遲,講乜都唔听,点阻都無用。

asweetmom 發表於 19-9-12 12:40
會通知家長嗎?
Ofc not.

Yanamami 發表於 19-9-12 12:41
Ofc not.

Yanamami 發表於 19-9-12 12:41
根本係家長一廂情願。自己灌輸好正確观念,小学时落定葯好过啦!上到中学豆芽夢开始就太遲,講乜都唔听,点 ...

我係落定藥個派,我話讀書拍拖會阻咗你想做好多嘢,到中學佢發現真係好多嘢自己想做,有個小學同學表白,佢半block咗人.....,話個男仔真係阻到佢喎

JJDBB 發表於 19-9-12 11:59
對零用錢的引導,自覺失敗家長!

怎樣失敗呢?

gigayan 發表於 19-9-12 13:37
我係落定藥個派,我話讀書拍拖會阻咗你想做好多嘢,到中學佢發現真係好多嘢自己想做,有個小學同學表白, ...
初小时带佢去行年宵,-入去見个氫氣球就係都要買,買左行去入边轉幾个圈見到个更靚既,心碎了……我話too bad了,边个叫你禁心急唔睇清楚先買?呢个血-般呢教訓会記得好清楚~

Yanamami 發表於 19-9-12 16:17
初小时带佢去行年宵,-入去見个氫氣球就係都要買,買左行去入边轉幾个圈見到个更靚既,心碎了……我話too  ...

這個學到老都未學精 ,買咩都是見到喜歡就䓤個頭去。

JJDBB 發表於 19-9-12 21:57
這個學到老都未學精  ,買咩都是見到喜歡就䓤個頭去。
我寓意揀男友呀~

Yanamami 發表於 19-9-12 22:07
我寓意揀男友呀~

那更不能有下一個更好的想想法了!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊