用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 19-7-18 13:46
回覆 JJDBB 的帖子

係, 佢都知道自己英文唔及同學, 所以佢好早15/7前已做晒英文暑期功課, 叫我買2本練習比 ...

題外話,妹妹頭咁緊張,你睇緊D好喔,成日搵機會同佢relax一下。

妹妹頭 發表於 19-7-18 13:40
回覆 JJDBB 的帖子

依個比喻只係用作DSE比較, 即4個主科是旦一科取唔到最低要求, 即使其他科考得好好也沒 ...

放心,差一科但如果收phy,chem,bio科科有星,係可以微調報,仲有好多院校有微調,唔一定無緣。

回覆 little_yolky 的帖子

佢自細都已經好緊張佢既成績, 外人成日以為係我比壓力佢, 唉! 有苦自己知....  我都明白, 所以我不停幫佢減壓, 佢自己都有一套減壓方法, 咁多年都WORK架, 就係游水, 佢考試前, 考試中, 考試後都會日日去游水, 不過來回咁游, 有時游到自己頂唔順至停, 佢話游水好開心, 咩都唔駛諗, 游完就會舒服晒

妹妹頭 發表於 19-7-19 08:46

佢自細都已經好緊張佢既成績, 外人成日以為係我比壓力佢, 唉! 有苦自己知....   ...

咁冬天點算?

佢游果個游泳係12個月開放,年終無休既YMCA暖水池,k2游到依家

妹妹頭 發表於 19-7-19 09:03

佢游果個游泳係12個月開放,年終無休既YMCA暖水池,k2游到依家 ...

咁妹妹頭身體一定好好

佢咁游法, 始終都有 "脊柱側彎", 依家要在大口環半年覆診一次

妹妹頭 發表於 19-7-19 09:06

佢咁游法, 始終都有 "脊柱側彎", 依家要在大口環半年覆診一次

天生既,我自己都係

妹妹頭 發表於 19-7-19 08:46

佢自細都已經好緊張佢既成績, 外人成日以為係我比壓力佢, 唉! 有苦自己知....   ...

佢自己緊張,亞媽就輕鬆D。只需要响身體支持同鼓勵女女就足夠了。

回覆 Kalongmama 的帖子

醫生話有機會係遺傳, 即係可能我都有

妹妹頭 發表於 19-7-19 09:06

請教一下大家 想中文進步 學識答題技巧 應該如何入手?

little_yolky 發表於 19-7-19 08:15

放心,差一科但如果收phy,chem,bio科科有星,係可以 ...

微調報即系點解?

瑩希媽媽 發表於 19-7-20 11:52
微調報即系點解?

今年開始幾間大學都有微調措施。港大5以上加分,中大專注理科生,同學要收phy,chem,bio 3X,加埋三科有三粒星,主科可以衰一科唔達標都可以報,其他好似仲有幾間U有微調,主要係target一科唔達標既專優生。

little_yolky 發表於 19-7-20 12:31
今年開始幾間大學都有微調措施。港大5以上加分,中大專注理科生,同學要收phy,chem,bio 3X,加埋三科有 ...

吾達標是指無3嗎?其他科5星也太難吧,不過機會大左?

瑩希媽媽 發表於 19-7-20 12:35
吾達標是指無3嗎?其他科5星也太難吧,不過機會大左?

主要應該係針對中文,不過是的,即係3322其中一科唔達標。大學就係想要尖子。理科尖子唔一定要中文3或通識2吧,但星星則是必須的。

little_yolky 發表於 19-7-20 12:37
主要應該係針對中文,不過是的,即係3322其中一科唔達標。大學就係想要尖子。理科尖子唔一定要中文3或通識 ...

我見個女中學英文同數學年年4級以上百分之七十几,即系如果160人一級,英文成績前一百名都ok?系咪咁計?我都吾知系咪咁

瑩希媽媽 發表於 19-7-20 13:03

即係,睇你讀咩科,要英文要求高既科,4就唔夠。而且,神科有一科4咗,其他科要高分既壓力就大咗。當然,不是神科就好D,其他科夠分,英文3都得添。

little_yolky 發表於 19-7-20 14:34
即係,睇你讀咩科,要英文要求高既科,4就唔夠。而且,神科有一科4咗,其他科要高分既壓力就大咗。當然, ...

咁肯定系睇返讀咩科要求乜,如果高分當然可以拉上補下,不過最低也是要求有4咯,我成日嚇她成績再跌下第日考吾到大學,佢以為系

瑩希媽媽 發表於 19-7-20 15:09

咁肯定系睇返讀咩科要求乜,如果高分當然可以拉上補下,不 ...

你點係嚇佢,佢果年學童開始回升,無依家咁易了。仲等隔離有人開帖話仇乜仇物,D有「錢」途科俾人霸晒喔,到我哋仔女時,入到都偷笑,仲理乜科。其實果位樓主係咪無爭過奶粉呢,咁少事響度怨天尤人
‹ 上一主題|下一主題